Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Hamilelikte Kilo: Kontrol, Kilo Alımı ve Aşırı Kilolar

Hamilelikte ideal kilo alımı, pek çok anne adayının hayalidir. Bazı anne adayları hamilelikte fazla kilo alımından endişe ederken, bazı anne adayları ise kilo alamamaktan yakınarak doktoruna ‘Hamilelikte nasıl kilo alırım?’ diye danışır. Aslında hamilelik kiloları, anne adaylarının fiziksel yapılarına göre farklılık gösterir. Peki o halde sağlıklı ve keyifli bir süreç için hamilelikte ideal kilo alımı nasıl olmalıdır?

Hamilelikte İdeal Kilo Alımı

Hamilelikte kilo alımı, gebelik öncesi anne adayının kilo ve boyuna göre değişir. Hamilelik kiloları anne adayının hamile kalmadan önceki kilosunun yanı sıra, plasentanın erişeceği boyutlar, genetik özellikler ve beslenme alışkanlıkları gibi pek çok değişkenden etkilenebilir. Hamilelikte ideal kilo alımı gebelik, doğum, anne ve bebeğin uzun dönem sağlık sonuçları için önem taşır. Hamilelikte alınan aşırı kilo gibi, yetersiz kilo alımı da hem bebek hem de anne adayının sağlığı açısından önemlidir. Bu nedenle hamilelik kilolarının belli ortalama miktarlarda olmasına özen gösterilmelidir. 

Hamilelerin doğru kilo alması ve hamilelikte kilo kontrolü yapabilmesi için önerilen bazı sınırlar vardır.  Amerika Tıp Enstitüsü’nün (Institute of Medicine-IOM) gebelik başlangıç Beden Kitle İndeksi’ne (BKİ) göre 2009 yılında yeniden düzenlediği kilo alım rehberi, hamileler için kilo alım sınırlarını belirler.

Hamilelikte Ay Ay Kaç Kilo Alınır? 

Hamilelikte ideal kilo alımı, annenin hamilelik döneminin başındaki boyun kiloya olan oranına göre hesaplanır. Buna da Beden Kitle İndeksi denir. Peki hamilelikte ideal kilo alımına göre ay ay kilo değişimi nasıl olmalıdır?

Anne adaylarının aldığı hamilelik kiloları, aylar ilerledikçe artış gösterebilir. Genelde ilk 12 haftanın yani ilk üç ay sonunda anne adayı bir ya da iki kilo alabilir ve bu dönemden sonra da gebeliğin sonuna kadar her hafta 500 gr almaya devam edebilir. İlk 20 hafta en fazla 2.5 kg alıp, ilerleyen haftalarda dengeli biçimde kilo alımının devam etmesi idealdir.

 

Hamilelikte Ay Ay Kilo Alımı Nasıl Olmalıdır?

Normal kilolu bir anne adayının gebelik boyunca ortalama kilo alımı:

İlk Trimester (İlk 3 ay)

: 1 ila 2 kg arası

İkinci Trimester (İkinci 3 ay)

: Haftada 500 gr

Üçüncü Trimester (Son 3 ay)

: Haftada 500 gr

Hamilelikteki kilonun ortalama 11-16 kg arası olması ideal sayılabilir. Eğer anne adayının Beden Kitle İndeksi (BKİ) 18 ila 25 arasında yani boya göre sağlıklı bir kiloda ise gebelik süresince toplam 11 ila 16 kg alması yeterli olacaktır. 

Doktorlar, çok zayıf anne adaylarının hamilelikte yaklaşık 15 kilo, kilolu annelerde ise 11 kilo alımının sınır olarak kabul edilmesini önerir. Hamilelik öncesinde beden kitle indeksi 18,5’in altında yani zayıf olan anne adayının, doktorun başka bir uyarısı yoksa, hamilelik boyunca yaklaşık 12 ila 18 kilo alması uygun olabilir. 

Hamileliğe az kilo ile başlayan hamilelerin aksine fazla kilo ile hamileliğe başlayan anne adayları da olabilir. Anne adayının BKİ’si 25 ila 30 arasında ise, doktorun herhangi bir uyarısı yoksa, 7-11,5 kg alması; eğer ciddi obezite varsa yani BKİ’si 30’un üzerinde ise alacağı kilonun 5 ila 9 kg arasında olması gerekir. 

Anne adayı ikiz bebeklere gebe ise normal kilolularda alınması gereken kilo 18 ila 25 kg arasında olabilir. Aşırı kilolularda bu miktarın 15-23 kg, obezlerde ise 12-20 kg civarında olması gereklidir.

Hamilelikte Kilo Kontrolü Nasıl Olur?

Anne karnındaki bebeğin tüm önemli yapıları ve organ sistemleri ilk üç ayda oluşur ve bundan sonraki aylarda bebekte kilo artışı görülür. Peki hamilelikte kilo alımı ne zaman başlar? Hamilelikte kilo alımı, hormonların etkisiyle iştahın açılmasıyla yaklaşık 5. aydan sonra artmaya başlayabilir. Bu aydan sonra annenin yeme isteğinin artmasıyla hamilelikte fazla kilo alımı söz konusu olabilir. Şeker ve yağ oranı yüksek besinlerin tüketimi, anne adayının çok fazla kilo almasına neden olabilir. Bu nedenle anne adayının hamilelik sürecinde ne ve ne kadar yediğine dikkat etmesi önemlidir. 

Hamilelikte ideal kilo alımının olmazsa olmazı çeşitli, sağlıklı ve dengeli beslenmektir. Anne adayının alması gereken kalori miktarı günlük 300 kalori kadar artar. Yani hamilelerin beslenme listesi, normal beslenme listelerine oranla 300 kalori daha fazla olmalıdır. Ancak bu, anne adayının iki kat beslenmesi gerektiği anlamına gelmez. Hamilelikte fazla kilo alımı ve aşırı yemek yemek, iyi beslenmek demek değildir.

Hamilelikte beslenmenin düzenli ve sağlıklı şekilde olması, hamilelikteki kiloların da kontrollü artmasını sağlayabilir. Hamilelikte ideal beslenme listesi aslında doğru, sağlıklı ve dengeli beslenme çerçevesinde olan tüm gıdaları kapsar. Buna göre et, süt ürünleri, balık, meyve ve sebzeler, baklagiller ve tam tahıllar, bol lifli gıdalar listede mutlaka yer almalıdır. Üç ana öğünün yanında iki veya üç ara öğün yapmak, günde en az 2-3 litre su içmek de hamilelerin beslenmesinin önemli gerekleri arasındadır. 

Hamilelik kilolarınız, ideal kilo miktarlarının biraz üstünde veya altında olabilir. Düzenli ve sağlıklı beslenmeniz, hamilelikteki kilolarınızı kontrol altına almanıza destek sağlayabilir. Ancak kilo alımınız konusunda en doğru bilgileri doktorunuzdan alabilirsiniz. Kilo alımınızın normal seyirde olup olmadığını doktorunuza danışabilirsiniz. 

Hamilelikte ideal beslenme listesinin nasıl olması gerektiğiyle ilgili detaylı bilgileri Hamilelikte Kilo Kontrolü başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.