Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Babalık Sürecinde Neler Onemli

Hamilelik, sadece annenin yaşadığı bir süreç gibi görünse de aslında bu iki kişilik bir dönemdir. Babanın da bu süreçte aktif bir rolü vardır: Anne adayına destek olmak. Hafta hafta bebek ile birlikte değişimler yaşayan annenin en büyük destekçisi babadır. Peki, hamilelikte baba adayının yapması gerekenler nedir?

Daha Anlayışlı Olmaya Adapte Olun

Hamileliğin aşermekten sonra en bilinen özelliği de hormon değişimlerinden kaynaklanan tutarsız ruh halidir. Eşiniz hamilelik döneminden sonra normalden daha gergin, duyarlı ya da daha duygusal olabilir. Bunun için ekstra sabırlı olmalısınız. Unutmayın, bu geçici bir dönem. O sinirlendiğinde bunun hamileliğinden kaynaklandığını ona sürekli söyleyerek kendini kötü hissetmesine neden olmayın. Ayrıca eşinizin bu dönemde çok çabuk sinirlenmesine karşı küçük şeylerden de hemen mutlu olacağını bilmelisiniz. Onunla yürüyüşe çıkmak, işten dönerken minik bir hediye almak ya da bir sinema bileti, onu hiç olmadığı kadar mutlu edebilir.

Kontrollere Katılmaya Çalışın

Baba, hamilelik döneminde anneyi asla yalnız bırakmamalı. Tabii yalnız bırakmamak, anneye çocuk gibi davranmak anlamına gelmez. Onun desteğe ihtiyacı olduğu zamanlarda yanında olmak bu sorunu çözecektir. Mesela kontrollere imkânınız oldukça birlikte gitmeye çalışın. Eşinizin heyecanını paylaşmak bir kenara, bebeğin ultrason görüntüleriyle babalık heyecanını yaşayabilmek ve sağlık durumu hakkında bilgi almak sizin için de önemli.

Kokunuza Dikkat Edin

Hamilelikte babanın görevleri arasında belki de en ilginci şu olabilir: Kokunuza dikkat edin. Annenin midesi bu dönemde önceden hoşlandığı kokulardan bile bulanabilir. Kokuya ayrıca duyarlı olan anne, yaptığınız bir yemeğin kokusundan, tıraş losyonunuzdan ya da parfümünüzden hoşlanmayabilir. Bunu fark ettiğinizde durumu kişisel almayın. Yanındayken daha az parfüm sıkmaya ya da kokusu bariz olmayan yemekleri tercih etmeye çalışın.

Vücut Değişimlerine Verdiğiniz Tepkilere Dikkat Edin

Gebelikte alınan kilolar, vücut çatlakları, şişen el ve ayaklar, annenin kendi vücudunu sevmemesine neden olabilir. Her zamankinden daha hassas olan anne adayları, bunlara verdiğiniz tepkilere çok çabuk kırılabilir. Muhtemelen anne kendini yeterince kötü hissediyor. Ona bu değişimlerin normal olduğunu hatırlatmak ise babanın görevleri arasında.

“Sen İki Canlısın, Daha Çok Ye” Cümlesinden Kurtulun

Gebelikte kilo alımı gayet normal, fakat anne ve bebek sağlığı için bunun da bir sınırı var. Gebeler için günde 2 bin 300 kalori ideal. İlk 24 haftada vücut ağırlığındaki artış 4-5 kiloyu bulabilir. 9 ay sonunda kilo artışı 9-12 kiloyu geçmemelidir. Hamilelikte babanın rolü arasında annenin sağlığını da düşünmek vardır.  Çok yemek sağlıklı beslenmek anlamına gelmediğinden, eşinizin açık iştahını desteklerken dikkatli olun. Onun bol bol yemek yemesini istemek iyi niyetli, fakat yanlış bir tutum. Vitamin değeri yüksek, içerik bakımından zengin yiyecekleri sık sık ve az az yediğinden emin olun.

Suyun Gelmesi Doğumun Hemen Olacağı Anlamına Gelmez

Doğum esnasında babanın desteği ve duruma verdiği tepkiler çok önemli. Doğum sancıları başladığında anne, acısına ve birkaç saat sonra gelecek olan bebeğine odaklandığı için stresli olabilir. Stresli tavırlarını kişisel algılamayın ve onu sakinleştirmeye çalışın. Doktoru aradıktan sonra onunla nefes egzersizleri yapabilirsiniz. Suyun gelmesi (amniyon sıvısı) annenin hemen doğum yapacağı anlamına gelmez. Sancılar, suyun gelişinden saatler ve hatta bazen günler sonra da başlayabilir. Bunun için telaş yapmadan doktorunuza gitmenizde fayda var.