Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Emzirme ile İlgili Bilinmesi Gereken 20 Nokta

Bebek doğduktan sonra en çok annesine ve beslenmek için anne sütüne ihtiyaç duyar.  Anne ile bebeğin anne karnında kurduğu bağ, doğumdan sonra anne kucağında emzirme ile güçlenerek artar. Doğumdan sonra anne ile bebek arasında başlayacak olan tensel ve duygusal temas, emzirme ile en üst noktaya ulaşır. Doğru emzirme pozisyonları ve emzirme teknikleri ile işte bu güzel anları daha da keyifli hale getirmeniz mümkün.

Emzirme Pozisyonları ve Emzirme Teknikleri

Yeni doğan bebeğinizi beslemek için emzirme teknikleri ve doğru emzirme pozisyonları hakkında bilgi almanız gerekebilir. Sizin bebeğinizle birlikte emzirme sırasında rahat ve huzurlu olmanızın en önemli gereklerinden biri doğru emzirme pozisyonunu bulmaktır. En rahat emzirme pozisyonları ve emzirme tekniklerini belirlemeniz, bebeğinizin beslenmesini de kolaylaştırır. Aynı zamanda emzirme pozisyonunun rahat olması süt akışının daha iyi olmasını sağlar ve göğüs ucu yaralarının oluşmasını önler.

Emzirme pozisyonları nelerdir? 

Anne emzirirken rahat bir emzirme pozisyonu bulamazsa özellikle sırt ve bel ağrıları yaşayabilir. Bebeğinizle birlikte konforlu bir emzirme için şu pozisyonları uygulayabilirsiniz;

Beşik Pozisyonu: Anne bebeğin vücudunu koluna yerleştirir. Başı, emzireceği memenin bulunduğu taraftaki kolun dirsek çukuruna getirilir. Bebeğin poposu diğer el ile desteklenir. 

Koltuk Altı Pozisyonu: Bebeğin vücudu kol altından arkaya doğru uzanacak şekilde yatırılır. Anne bebeğin başını avucunun içinde kavrar. 

Çapraz Beşik Pozisyonu: Beşik pozisyonunda olduğu gibi bebek annenin kolunda yatar. Ancak bu sefer bebek emzirilen taraftaki kolla değil diğer kolla desteklenir.

Sırt Üstü Emzirme Pozisyonu: Anne sırt üstü yatıp bebeği omzunuza doğru yatırarak emzirir. Kolları ve elleri ile bebeğin vücudunu kavrar. 

İkizleri Emzirme Pozisyonu: İkizleri olan annelerin tercih edeceği bu emzirme pozisyonu ile ikizler aynı anda beslenebilir. Anne kucağındaki yastığa ikizleri koltuk altı pozisyonunda olduğu gibi yatırır. Elleriyle bebeklerinin sırtından tutar.

Yan Yatış Pozisyonu: Anne ile bebek yatakta birbirlerine paralel şekilde yan yana yatar. Sezaryen doğum sonrasında uygulanabilecek bir emzirme pozisyonudur.

Bebeğinizle birlikte doğumdan sonra aylarca sürecek bir emzirme serüvenine başlıyorsunuz. Anneliğinizin en güzel anlarını yaşayacağınız bu süreçte bazı yöntemler uygulayabilirsiniz.  

İşte yeni annelerin emzirme ile ilgili bilmesi gereken 20 önemli detay

  1. Emzirme, anne ile bebeğin muhteşem bir bağ kuracağı ve aralarındaki bu eşsiz bağı kuvvetlendiren bir süreçtir. Bu bağ sayesinde bebekte güven duygusunun temelleri atılır.
  2. Emzirme anlarında bebekle göz kontağı kurmak, ona dokunmak ve konuşmak çok önemlidir.
  3. Emzirme için gerekli zaman ayrılmalı ve aceleye getirilmemelidir.
  4. Doğum sonrasında doyurucu sütün memelerden gelmesi biraz zaman alabilir.
  5. Bebek emzirilmeye doğumdan hemen sonra mümkün olan en kısa sürede başlanmalıdır.
  6. “Colostrum’’adı verilen ve halk arasında ağız sütü olarak bilinen ilk süt sarı renkte ve koyu kıvamlıdır. Bu ilk gelen süt antikor açısından zengin olduğu için besleyici değeri çok yüksektir.
  7. Doğumdan sonraki ilk günlerde bebek çok fazla uyur ve sık aralıklarla emmek için uyanır. Annenin bünyesi de bebeğin ihtiyacı kadar süt üretir. Bebek daha çok emmeye başladıkça süt üretimi de artmaya başlar.
  8. Anne her emzirme zamanında bebeğinin ne kadar emdiğini, idrar sıklığından takip edebilir.
  9. Emzirilen mekânın hem anne hem de bebek için sakin bir ortam olmasına dikkat edilmelidir. Aşırı sıcak, soğuk ya da havasız yerler emzirmenin kalitesini ve bebeğin konforunu etkiler.
  10. Emzirirken sırt desteği almak önemlidir. Annenin emzirme süresi boyunca rahat olması kaliteli bir emzirme için gereklidir.
  11. Hem bebeğin hem de annenin rahat ettiği bir emzirme pozisyonu bulunmalıdır. Bebeğin başı annenin dirseğinin iç kısmında ve ayaklara göre daha yüksekte olmalıdır. Kolun altı yastıkla desteklenebilir.
  12. Emzirirken bebeğin tüm vücudu anneye dönük olmalıdır.
  13. Doğum sonrası ilk zamanlar bebek meme ucunu ağzına almakta zorlanabilir.  Tüm meme ucunu ve meme ucunun etrafındaki kahverengi kısmın tamamını bebeğin ağzına alması için ona yardımcı olmak ve emmeyi öğretmek gerekebilir.
  14. Emerken rahat nefes alması için memenin bebeğin burnunu kapatmaması gerekir.
  15. Bir bebeğin emerken şakaklarının ve kulaklarının oynaması iyi emdiğinin işaretidir.
  16. Bebek doyduğu zaman yavaş yavaş emme gücü azalır ve uykuya devam eder. Uykuya daldığında da emmeye devam ederse hava yutacağı için ağzı memeden yavaşça çekilmelidir.
  17. Emzirme sonrası bebek hemen yatırılmamalı sırtına hafifçe vurularak gazını çıkarmasına yardımcı olunmalıdır.
  18. Emzirme sonrası meme uçları temiz bir bez ya da mendil ile temizlenmeli, göğüsten süt geliyorsa göğüs pedi kullanılmalıdır.
  19. Memenin şişip gerginleşmesi annenin canını acıtır ve bebeğin memeyi kavramasını zorlaştırır. Bu nedenle bebek sık sık emzirilmelidir. Şiş ve gergin memeler elle veya pompa ile sıkılarak boşaltılır. Ayrıca ılık bir duş da süt akışını kolaylaştırmaya yardımcı olur.
  20. İlk günlerde bebek her memeyi 10 -15 dakika kadar emer. Daha sonra bu süre yavaş yavaş uzamaya başlar.

Emzirme döneminde beslenme düzeni, emzirmeyi kolay hale getirme, doğru uygulamalar ve göğüs sağlığı hakkında daha detaylı bilgiler için Emzirme Kategorisini ziyaret edebilir, uzmanlara danışabilirsiniz.