Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Kimyasal Gebelik Nasıl Olur

Birçok kadının başına gelmesine rağmen pek az kadının fark ettiği kimyasal gebelik aslında bir tür erken dönem bebek düşürme durumudur. Çiftleşme sonrası sperm sayesinde döllenen yumurta henüz embriyo aşamasındayken, rahimde tutunamaz ve kanama vasıtasıyla vücuttan dışarı atılır. Bu gebeliği ve düşüğü fark etmenin tek yöntemi kan tahlilidir.

Sessiz düşük adıyla da bilinen “Kimyasal Gebelik” durumu birçok kadının başına gelen, ancak çok azının fark ettiği erken dönem bebek düşürme olayıdır. Döllenen yumurtanın ana rahminde embriyo aşamasını tamamlamadan adet kanaması benzeri bir kanama ile dışarı atılmasıyla ortaya çıkan bu olayda, kanama bazen adet dönemine de denk gelebilir. Rahimde tutunamayan yumurta düşer ve bir kanamaya neden olur. Birçok kadın bu durumu yaşasa dahi, düşük çok erken aşamada yaşandığı için bunu fark etmez. Oluşan gebeliklerin yaklaşık yüzde 70’inin bu yolla sona erdiği tahmin ediliyor. Ancak hemen telaş etmeye gerek yok. Bunun doğal seleksiyonun bir parçası olduğunu unutmamak gerekir. Vücut zayıf olan yumurtayı bu vesileyle atarak ileride yeni ve daha sağlıklı yumurtaların gelişimine yer açar.

Bu gebeliği fark etmenin yolu kan tahlilidir. Sağlıklı gebeliklerde Beta HCG hormonu gebelik sonrası her gün iki katına çıkarak hızlı bir şekilde artar. Oysa kimyasal gebelik durumunda bu hormon, artmak yerine azalış gösterir, kandaki Beta HCG hormonunda yaşanan bu düşüş, kimyasal gebeliğin yaşanacağına işaret eder. Adet döneminden önce veya adet dönemine çok yakın günlerde yaşanan bu durum, çoğu zaman adet kanamasıyla da karıştırılır.

Erken dönemde sessiz düşük yani kimyasal gebelik neden yaşanır?

  • Emriyonun herhangi bir nedenle sağlıksız olması, kimsayal ve fiziksel bir sorun yaşanması kimsayal gebeliğin sebeplerinden biridir.
  • Anne babadan kaynaklanan genetik bir hastalık da kimyasal gebeliğe neden olabilir.
  • Anne rahmi duvarında bebeğin tutunmasını engelleyen kist vb oluşumlar döllenen yumurtayı düşürerek bu durumun ortaya çıkmasına sebep olabilir.
  • Annede tiroid, şeker hastalığı, tüplerde normal dışı bir durum da kimyasal gebeliğe yol açabilir.
  • Ayırca enfeksiyon, metabolik hastalıklar, kan akış sisteminde pıhtılaşma vb sorunlar da kimyasal gebeliğin nedenleri arasında sayılabilir.

Kimyasal gebelik sonrası hemen hamile kalınabilir

  • Anne adaylarının çoğu zaman fark etmediği kimsayal gebelik sonrası yeniden hamile kalmalarında bir sorun yoktur.
  • Kimi zaman kimsayal gebelik bir tür sağlıksız emriyonun henüz olgunlaşmadan yani klinik gebeliğe dönüşmeden dışarı atılmasıdır. Böylece bir sonraki dönemde daha sağlıklı bir embriyo oluşturmak mümkün hale gelir.
  • Bu durumu yaşayan kadınların, doktorlarına daha sık başvurması ve kan testlerini zamanında yaptırması önemlidir.
  • Ayrıca bu dönemde alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklardan ve hamilelerde kullanımı uygun olmayan ilaçlardan kaçınmak gerekir.
  • Folik asit kullanımı da daha sağlıklı bir hamilelik başlangıcı için doktorlar tarafından sık sık önerilmektedir.