Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

3 Adımda Hamilelikte Cinsellik

Hamilelik anne adayında hem bedensel hem de ruhsal olarak birçok değişime neden olur. Bu değişim anne adayının cinsel hayatına da etki eder. Gebelikte cinsellik nasıl olmalı? ya da Hamilelikte cinsellik nasıl yapılır? gibi birçok sorunun cevabı, bu dönemde çoğu anne adayı tarafından merak edilir.

Hamilelik dönemindeki değişimler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Kimi annelerde, annelik hissi baskın olur. Bu his hamileyken cinsel ilişkiyi ve cinsel yaşamı olumsuz yönde etkiler. Kimi annelerse vücutlarındaki değişikliklerden hoşlanır. Hamilelik boyunca libidoları (cinsel arzu) yükselir. 

Hamilelik cinsel ilişkiye engel oluşturmaz. Hatta hamilelik döneminde cinsel aktivitenin sürmesi rahatlamanıza, gevşeyip doğuma daha iyi hazırlanmanıza neden olabilir. Hamilelik döneminde yaşayacağınız cinsel ilişki aynı zamanda eşinizle duygusal bağınızı da artırır. 

Peki hamilelik döneminde cinsel hayatınızın seyrinde nasıl değişimler olur?  

 

Hamilelikte ilk 3 ay cinsellik

İlk üç ay gebelik belirtilerinin yoğun yaşandığı bir dönemdir. Bu dönemde cinsel keyif ve istek azalır ya da ertelenir. İlk üç ayda yaşanan yorgunluk, bitkinlik, uykusuzluk, hassasiyet, bulantı, kusma gibi değişiklikler sizde cinsel isteksizlik yaratabilir. Ayrıca bu dönemde düşük tehlikeniz varsa, doktorunuz cinsel birlikteliğin uygun olmadığını belirtiyorsa, cinsel ilişki sırasında ağrı, sancı veya kanama yaşıyorsanız cinsel ilişkiye girmemeniz daha doğru olabilir, bu durumda size en doğru yönlendirmeyi doktorunuz yapacaktır.  

4 aylık hamilelikte cinsellik

Hamilelik döneminde ilk üç ay azalan cinsel hayat, ikinci üç ayda artar. 3. ve 6. aylar arasında fiziksel değişiklikleri zamanla kabullenirsiniz. İşte bu dönemin başlangıcı olan 4 aylık hamilelikte cinsel hayatınız aktifleşmeye başlayabilir.

5 aylık hamilelikte cinsellik 

Bu ayda kendinizi daha iyi hissedersiniz. Bu da cinsel ilişkiye karşı ilginizi yeniden artırabilir. Kendinizi rahat bırakıp hem hamileliğin hem de evliliğinizin keyfini çıkarabilirsiniz. 

6 aylık hamilelikte cinsellik

Son dönemde azalan fiziksel şikâyetler, 6. aydan doğuma kadar yeniden ortaya çıkabilir. Hamileliğin son üç ayında cinsel isteklilik yeniden düşebilir.

7 aylık hamilelikte cinsellik

Belli zamanlarda oluşan hazırlayıcı kasılmalar, libidonun azalmasına neden olur. Bu yüzden cinselliği yeniden ikinci plana atabilirsiniz.

8 aylık hamilelikte cinsellik

Gebeliğin son ayında, kilonuzda artış ve hareket kabiliyetinizde azalmalar başlar. Bu da cinselliğe bakışınızı etkileyebilir. Doğumun yaklaşmasının da vermiş olduğu heyecanla hamilelikte 8. ayda cinsel isteğinizde azalma olabilir.

Hamilelikte cinsellik kaçıncı aya kadar olmalı?

Kendinizi hazır ve istekli bulduğunuz müddetçe hamilelik döneminde eşinizle cinsel birliktelik yaşayabilirsiniz. Ancak gebeliğin son ayına gelindiğinde doktorunuza danışmanızda fayda vardır. Sperm hücreleri içinde bulunan prostaglandin hormonu, rahim ağzında açılmaya ve meme başının tahrik olmasına neden olur. Bu da doğumun vaktinden önce başlamasına yol açabilir. Bu nedenle “Gebelikte cinsellik ne zaman bitmeli?” sorusunun cevabı için doktorunuzun tavsiyesine uymalısınız.


Gebelikte cinsellik pozisyonları nelerdir?

Hamilelikte cinsellik pozisyonlarını anne adayının rahatlığı belirler. Cinsellik anne adayının rahat ettiği pozisyonlarda ve güvenli olarak yaşanabilir. Bu süreçte eşin anne adayına nazik olması çok önemlidir. 

Keyifli bir cinsel birliktelik eşinizle bu dönemde kurduğunuz bağı daha da güçlendirir. Bu duygusal mutluluk bebeğinize de olumlu yansır. Birliktelik esnasında serotonin hormonunun artması sizi iyi hissettirirken bebeğinizin gelişimine de olumlu etki yapar. 

Hamilelikte cinsellik bebeğe zarar verir mi?

‘Hamilelik döneminde cinsel ilişki bebeği etkiler mi?’ sorusu, anne adaylarının en çok merak ettiği sorulardan biridir. Bebek, rahimdeki güçlü kas yapısı ve amniyon sıvısı ile korunur. Böylece cinsel birliktelik bebeği etkilemez.

Uzmanlar sağlıklı bir hamilelik sürecinde, cinsel ilişkinin bebeğe zarar verme ihtimali olmadığını söyler. Ama sorunlu gebeliklerde risk artabilir. Size ve bebeğinize zarar verebilecek koşulların oluşması durumunda, bunları sizin değerlendirmeniz doğru değildir. Hiçbir riski göz ardı etmemek için mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.

 

Cinselliğe engel oluşturabilecek durumlar nelerdir?

  • Çoğu gebelikte son 3 ay içinde

  • Su kesesi erken açıldığında

  • Beklenmeyen bir anda vajinal kanama olduğunda

  • Önceki ya da şimdiki hamilelikte, erken doğum tehlikesinin yaşandığı durumlarda

  • Rahim ağzı yetmezliğinde

  • Erken doğum tehlikesinde

  • Düşük ihtimalinde

  • Çoğul hamileliklerde