Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

20. Ay Bebek Gelişimi

20 aylık çocuğunuz size yardımcı olmaya bayılıyor olabilir. Sürekli 'Ben yapayım!' ve 'Kendim yapıcam!' diyor ya da bunu davranışlarıyla destekleyerek gösteriyor olabilir. Birçok görev yeteneklerinin dışında olsa da, yanınızdayken ona küçük ve basit görevler verebilirsiniz. Mesela kirli kaşıkları bulaşık makinesine yerleştirmek, çiçekleri sulamak, masayı silmek vb. ev işlerine bu şekilde dâhil olmak kendisini önemli hissettirir. 20 aylık bebek gelişiminde ben kavramı ve yaptığını başarıyor olmak bebeğiniz için önemlidir. 

Bir önceki ay bebeğinizin nasıl gelişim gösterdiğini bilmek istiyorsanız 19. ay bebek gelişimi yazımızı okuyabilirsiniz.

Küçük çocuklar oyun ile işi ayırmaz. Onlar sadece yapmayı sever. Eğer bu tutumu desteklerseniz, yardımsever biri olarak yetişecektir. Ona verdiğiniz görevleri tamamladıktan sonra yaptığı şey mükemmel olmasa da onu yeterince övdüğünüzden emin olun. Mesela ''Harika, peçeteleri tabakların üstüne koyduğun için teşekkür ederim'' gibi cümleler onu mutlu ve motive edecektir.

20 aylık bebek kilosu ne kadar olmalı? 

Her bebeğin fiziksel gelişimi farklılık gösterse de bebeklerin 1 yaşından 2 yaşına kadar en az 10 cm uzaması ve 2.5 kg alması beklenir. Peki 20 aylık erkek bebek kaç kilo olmalı?, 20 aylık kız bebek kaç kilo olmalıdır? 20 aylık kız bebek kilosu ortalama 10.6 kg, 20 aylık erkek bebek kilosu ise ortalama 11.3 kg’dır. 

Her bebeğin gelişimi kendine özeldir. Bebeğinizin yaşına göre boy ve kilosunun normal seyirde gidip gitmediğini, persentil hesaplama aracımızı kullanarak hemen hesaplayabilirsiniz. Rutin ölçümler, bebeğinizin gelişim süreci hakkında bilgi verir. Bebeğinizin kilo ve boyunu hesaplamak için İlk Adımlarım İdeal Boy & Kilo Hesaplama aracından faydalanabilirsiniz.

20 aylık bebekleriniz neler yapıyor? 

Sevimli miniğiniz oyun oynama ve keşfetme heyecanıyla büyümesini sürdürüyor. Peki 20 aylık erkek bebek neler yapar? ve 20 aylık kız bebek neler yapar?

  • Yürür, koşabilir, zıplar. 
  • Merdivenleri tek başına çıkabilir ama inerken yardıma ihtiyacı olabilir. 
  • Topa vurabilir ve oynayabilir.
  • Göz-el koordinasyonu geliştiği için dikey ve yatay çizgiler çizebilir.
  • Biraz yardımla kıyafetlerini çıkarabilir.
  • Kaşık veya çatal kullanabilir.

Tüm bebeklerin büyüme ve gelişim süreci farklıdır. Bebekler bazı becerilerde birkaç hafta önde, bazılarında biraz geride olabilir. Bebeğinizin bir veya daha fazla önemli dönüm noktasını tamamen kaçırdığından endişeleniyorsanız doktorunuza danışmalısınız. 

20 aylık bebek kaç öğün yemeli? 

Bebekler 20. ayında günlük yetişkinler gibi 3 ana öğün ile 2 ara öğün şeklinde beslenebilir. Bebeğinizin 2 yaşına kadar günlük yaklaşık 1200 kalori alması gerekir, tabi bu bebekten bebeğe göre değişkenlik gösterebilir. Bu kaloriyi alması için günlük menüsünde süt ve süt ürünleri, et ürünleri ve balık, mevsiminde taze sebze ve meyve, bakliyat ve tahıl ürünleri gibi tüm besin gruplarındaki çeşitli yiyeceklerin yer almasına özen gösterebilirsiniz. 

İçerdiği D vitamini, Omega 3, fosfor, kalsiyum ve protein nedeniyle çocuk beslenmesinde çok önemli bir yere sahip olan balığı bebeğinize yedirmekte bazen zorluk çekiyor olabilirsiniz. Balığı bebeğinize sevdirecek fikirler için  Balık Sevdirmenin Yöntemleri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 

20 aylık bebek günde kaç kez emmeli?

Anne sütü bebeklerin en temel besin kaynağıdır. İki yaşına kadar anne sütü, bebeğinizin gelişiminin en büyük destekçisidir. Bebeğinize anne sütü veriyorsanız, tercihen öğün sonrası olmak kaydı ile bebeğiniz her istediğinde anne sütü vermeye devam edebilirsiniz. 

Eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuza danışarak ayına uygun prebiyotik bileşen içeren Çocuk Devam Sütü ile bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz. Aptamil Çocuk Devam Sütleri içerisinde yer alan GOS:FOS kanıtlanmış prebiyotik bileşenler, Avrupa Regülasyonunun onayladığı tek prebiyotik bileşendir. İşte, Aptamil Çocuk Devam Sütleri, içeriğindeki bu özel prebiyotik bileşenler sayesinde bebeğinizin beslenmesinin yanı sıra bağışıklığını da destekler. 

20 aylık bebeğiniz günde 2-3 biberon kadar devam sütü içebilir. İçtiği miktar da bir seferde, her bebeğin kendi ihtiyacına göre değişmekle birlikte ortalama 210-240 ml civarı olabilir. 

Bazı anneler sütlerinin gelmemesi veya yetersiz olması durumunda alternatif çözümlere yönelir. Bunlardan biri olan keçi sütüyle ilgili detaylı bilgileri Keçi Sütü Anne Sütüne Yakın mıdır? yazımızdan öğrenebilirsiniz. 

Çocuğunuzu dişini fırçalamaya alıştırmak için pratik öneriler;

  • Ona küçük ve yumuşak bir fırça alın.
  • 2,5-3 yaşına kadar diş macunu kullanmayın.
  • Dişlerinizi aynı anda fırçalayın ve sizi taklit etmesine izin verin. Bildiğiniz gibi sizi taklit etmek en sevdiği aktivite.
  • Fırçalamayı gösterdikten sonra bir yudum suyu ağzınıza alıp tükürmeyi gösterin ve sonra istediği kadar denemesine izin verin. Tükürme kısmını çok seveceğine emin olabilirsiniz.
  • Dişlerini fırçalarken bir taburenin üzerine çıkarın ve aynada kendisini görmesini sağlayın. Sonra da beraber dişlerini sayın.

Bebeğinizin gelişimi hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için bebek gelişimi kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

20 aylık bebek günde kaç saat uyur?

20 aylık bebeklerin gece uyku süresi yaklaşık 12 saat civarındadır.  Daha önce iki olan öğle uykusu ise artık hem bire inmiş olabilir hem de bu aylarda süre olarak azalabilir. Peki 20 aylık bebek gündüz kaç saat uyumalıdır? 20 aylık bebeklerde öğle uykusu 1.5-2 saat olabilir.  2 yaşına yaklaşan bebeğin gün içindeki toplam uyku süresi ise ortalama 14 saattir. 

Bebeğinizin son öğle uykusunu saat 15.00’ten önce uyumasına özen gösterebilirsiniz. Böylece gece uyumasına kadar yorulacak vakti olur. Bebeğinizin bu dönemde akşam 20:00-21:00 gibi uyuması oldukça önemli. Daha geç saatlere kalırsa yorulup uykuya dalmakta zorlanabilir. 

Bebeklerde zeka gelişimini artırma konusunda uyku rutininin yeri oldukça fazla. Kaliteli uyku, 0-3 yaş arasında çocuk gelişimini etkileyen faktörler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Uyku ile zeka arasındaki ilişkinin detaylarını Uykunun Zeka Gelişimine Etkisi başlıklı yazımızdan okuyabilirsiniz. 

20 aylık bebeğe neler öğretilebilir?

Algılama becerileri daha da gelişen sevimli miniğiniz artık yetişkinler kadar iyi gözlem yapıyor. Günlük hayatta olanları izliyor ve yapabildiği kadarını bulduğu ilk fırsatta uyguluyor. Bebeğinize bu dönemde birçok yeni beceri kazandırabilirsiniz. İşte bunlardan birkaçı;

  • Bu aylar sayı saymaya ritmik olarak kulağının aşina olması için iyi bir zaman. Sayı saymayı oyun sırasında ya da şarkılarla tekrarlayarak bebeğinizin daha kolay öğrenmesini destekleyebilirsiniz. 
  • Bebeğiniz kontrolün kendisinde olduğunu hissetmekten çok hoşlanır. Bu nedenle 20 aylık bebeğinize yardım etmesi veya kendi seçimlerini yapması için imkan ve fırsat sunun. Kendi kararlarını veriyormuş gibi hissetmesi onun hem mutlu olmasına hem özgüveninin gelişmesine büyük destek olur. 
  • Yavaş yavaş konuşmaya başlayan bebeğinize bazı görgü kavramlarını öğretmeye başlayabilirsiniz. Konuşmanız arasında sık sık kullanacağınız “lütfen', 'teşekkür ederim’, ‘özür dilerim’, ‘rica ederim’ gibi basit ifadeleri, onun da öğrenmesini ve zamanla tekrarlayıp kullanmasını sağlayabilirsiniz.
  • Oyuncağını arkadaşıyla paylaşmak veya uyumlu şekilde oynamak gibi işbirlikçi davranışlarında bebeğinizi överek tekrarlamasını destekleyebilirsiniz.

20 aylık bebek kreşe gider mi?

Kreş, çalışan ya da bebeğine başkasının bakmasını istemeyen anneler için ilk akla gelen bakım alternatiflerinden biri olur. Çocukların sosyalleşmesine ve yeni ilişkiler geliştirmesine katkı sağlayan kreşler için ebeveynlerin cevabını en çok merak ettikleri konuların başında ise kreşe başlama yaşı gelir.

Çocukların sosyal, duygusal, iletişim, motor gibi birçok konudaki becerisi ve gelişim süreci farklılık gösterebilir. Ebeveynlerin aklındaki “Çocuğu kreşe ne zaman vermeli?”, “Çocuğum kreşe uyum sağlayabilir mi?” ya da “Kreşe vermek için henüz erken mi?” gibi birçok sorunun cevabında, bebeğin gelişim süreci belirleyici olabilir.

Çocuğun kreşe başlayıp başlamama kararını gelişim süreci doğrultusunda vermenin yanı sıra uzmanların bu konudaki önerileri de dikkate alınabilir. Uzmanlara göre çocukların normal koşullarda kreşe başlaması için en ideal yaş 3-3,5’tur. Annenin çalışıyor olması ya da bakıcı sorunu gibi zorunlu hallerde bile 2.5 yaşına kadar evde bakım yapılmasını öneren uzmanlar, 2.5 yaşından itibaren kreşe verilmesini önerir.

Bazı anneler gibi siz de bebeğinizi kreşe vermek durumunda kalabilirsiniz. Bebeğinizi kreşe verirken aklınızda bazı sorular olabilir. Eğer çalışıyorsanız ya da bebeğinize başka birinin bakmasını istemiyorsanız hem bebeğinizin gelişimiyle ilgili doktorunuza danışabilir hem de bu süreçte yumuşak bir geçiş yapmaya özen gösterebilirsiniz. 2-2,5 yaşında kreşe başlandığı durumlarda yarım günlük oyun grupları ile başlayıp süreyi yavaş yavaş uzatabilirsiniz.

Süreçle ilgili daha detaylı bilgi için Bebeğiniz Kreşe Hazır mı? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

20 aylık bebek nasıl konuşur?

Bebekler genellikle ilk kelimelerini yaklaşık 12 aylıkken dile getirmeye başlar. Çoğunlukla ‘baba, anne, dede’ gibi kelimelerle başlayan konuşmasına zamanla yeni tek heceli kelimeleri eklemeye devam eder.

20 aylık bebekler hala temel konuşma ve dil becerilerini geliştirir.  Ebeveynlerini dinlemeye ve konuşmaya meraklıdır. Peki 20 aylık bebek kaç kelime söyler? Bu ayda bebeklerin kullandığı kelime sayısı yaklaşık 15’tir. 18-24 aylık çoğu bebek iki kelimelik kısa cümleler kurabilir. 

Bebekler iki yaşından itibaren kelime dağarcıkları geliştikçe cümlelerine üçüncü bir kelime, fiil ve özne de eklemeye başlayabilir.  3-6 kelime uzunluğundaki daha uzun cümlelerle konuşmaya ise üç yaşından sonra başlayabilir.

20 aylık bebek dil gelişimi için neler yapılmalı?

Sevimli miniğiniz söylediğiniz her şeyi dinliyor ve hafızasına yüklüyor. Onun kelime dağarcığını hızla geliştirmesine ve doğru telaffuzla konuşmasına destek olmak için şu yöntemleri uygulayabilirsiniz;

  • Bebeğiniz konuştuğunuzu duyarak öğrenecektir. Bu nedenle gün boyunca bebeğinizle sürekli konuşun. Çeşitli kelimeler kullanarak yaptıklarınızı anlatın ve sorularına mutlaka cevap verin.
  • Bebeğinizin yanında her zaman yavaş ve anlaşılır bir şekilde konuşun. Böylece duyduklarını daha rahat öğrenir ve taklit eder.
  • Konuşmalarınızı ve yeni kelimeleri sık sık tekrar edin.  Tekrarlama, öğrenmeyi hızlandırır.
  • Resimli kitaplar okuyun ve resimler hakkında ona cevap vereceği basit sorular sorun.
  • Bebeğinizin konuşma yanlışlarını onun özgüvenini kıracak şekilde düzeltmeyin, yanlış yaptığını hissettirmemeye çalışın. Yanlış telaffuz ettiği zamanlarda olumlu ve hoşgörülü bir yaklaşımla doğru telaffuzu ona tekrar edin. 
  • Tablet ve televizyon karşısında uzun zaman geçirmesine izin vermeyin.  Ekran karşısında kalmasının, bilişsel gelişimini olumsuz etkilediğini ve dil gelişimini geciktirebileceğini unutmayın.

Özetle bebeğinize destek vermek için kelimeleri tekrarlayın, basit talimatlar kullanın, günlük TV izleme süresini sınırlayın. Kitap okumanız ve hikaye anlatmanız da bebeğinizin konuşmayı öğrenmesi için fayda sağlayabilir. Bebeğinizin adım adım konuşma evrelerini öğrenmek için  Bebeklerde Dil Gelişimi başlıklı yazımızı tıklayabilirsiniz.

Hatasını sakince açıklayın

Çocuğunuz artık koşabiliyor. Merdivenleri tek başına çıkabiliyor. Top atabiliyor, tekmeleyebiliyor, bir yerden atlayabiliyor ama yine de henüz tüm becerileri yerine oturmadı. Merdiven inerken yardıma ihtiyacı olabiliyor.

Bunları yapmasının yanı sıra bazen pek hoş olmayan davranışlar da sergileyebiliyor. Kendini önemli hissetmek ve sınırlarını görebilmek için vuruyor, ısırıyor ya da tekme atıyor. Onun bu davranışlarına aşırı tepki göstermeyin. Ona yaptığı şeyin nasıl hissettirdiğini göstermek için davranışını tekrarlarsanız, bu yaptığı hareketleri meşrulaştırır. Sakin ve net bir şekilde, bu davranışının ne olursa olsun kabul edilemez olduğunu anlatın.

Yoksa kardeş mi geliyor?

Yeni bir bebek bekliyorsanız bu bilgiyi çocuğunuzla paylaşmak için doğru bir zaman. Bundan faydalanın ve çocuğunuzun hazırlanmasını sağlayın. Bebek hakkında konuşup onu bu fikre alıştırın. Bu yaştaki çocuklar, kavram olarak tam anlamasalar da, sizi bunun üzerinde konuşurken duyması fikri içselleştirmesine yardımcı olacaktır.

Eğer bebeğinizin uyku alanını değiştirmeniz gerekecekse, alışması için bunu vakitlice yapın. Mesela odasını paylaşacaksa, yeni bir yatak koyun. Yeni doğmuş bebekli arkadaşlarınızı ziyaret edin. Birçok çocuk, bebekleri enteresan bulur ve ona arkadaşınızın bebeği sayesinde yeni doğacak çocuğunuzla nasıl güvenli ilişki kurması gerektiğini öğretebilirsiniz.

Emzik ve biberon alışkanlığından kurtulma zamanı

Emzik ve biberon çocuğunuza 2. yaşına kadar eşlik eder. Ilımlı kullanıldığında, çocuğunuza zarar vermez. Fakat ağzında sürekli birisinden birini tutuyorsa, bu alışkanlığı azaltmanın vakti gelmiştir.

Biberon ve emzik alışkanlıklarından kurtulmak için öneriler;

  • Çocuğunuz hala emzik kullanıyorsa, emziği ona sadece uyku saatinde verin.
  • Kullanmadığı zamanlarda onu överek destekleyin ve kendisini iyi hissetmesini sağlayın.
  • Hala biberon kullanıyorsa biberonda sadece su vermeye başlayın. Süt ve diğer içecekleri bardakta verin.
  • Biberonu sadece masa veya sandalyesinde kullanmasına izin verin, böylece tüm gün yanında taşımasını kısıtlayın. Bunun onda yaratacağı boşluk duygusunu en sevdiği oyuncak gibi rahatlatıcı bir yedek kullanarak destekleyin.
  • Öncelikli olarak uyku öncesi biberonundan vazgeçilmesini sağlayın. Tüm gece dişlerinde kalan süt, dişlerinin çürümesine neden olur. Uyku şişesine biraz daha devam etmek istiyorsanız biberona süt yerine su koymayı deneyin.

Bir sonraki ay hakkında bilgi sahibi olmak için 21. ay bebek gelişimi yazımızı okuyabilirsiniz.

Kaynaklar