Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

0-6 Ay Bebek Beslenmesi

İlk 1000 gün kavramını duymuşsunuzdur. İlk 1000 gün hamileliğin başından bebeğiniz iki yaşına gelene kadar geçen süreyi kapsayan ve bebeğinizin tüm yaşamı boyunca sağlığını etkileyen oldukça önemli bir dönemdir.

Bu dönemin en önemli kısımlarından birisi de elbette ki 0-6 ay arasındaki süreçtir. Anne sütü, ilk 6 ayda tek başına bebeğinizin tüm ihtiyacını karşılayacak, yeterli büyüme, gelişmesini ve bağışıklık sistemini destekleyecek bileşenlere sahiptir.

Dünya Sağlık Örgütü de bebeklerin doğumdan itibaren ilk 6 ay boyunca, su ve başka sıvı ve katı besinler almadan, sadece anne sütü almalarını önermektedir.

Ay ay bebek beslenmesi detaylı olarak incelersek;

1 Aylık Bebek Ne Yer?

Yeni doğanlarda özellikle ilk günlerde ne zaman emzirmeliyim, ne kadar süt almalı, bebeğim doyuyor mu gibi sorularınız olabilir.

Emzirmeye doğumdan hemen sonra ilk yarım saat içinde başlanması ideal olandır. Sezaryen doğumda anne sütü bazen 48-72 saat içinde gelebilir, endişelenmeyin. Bebeklerin süt gereksinimi günden güne hatta aynı gün içinde de öğünden öğüne farklılık gösterebilir. Özellikle ilk ayda belirli bir emzirme aralığı yoktur bebeğiniz her istediği zaman emzirebilirsiniz.

Yeni doğan bebeklerin mide kapasiteleri doğduklarında oldukça küçüktür ve günden güne atar. İlk gün 5-7 ml (kiraz büyüklüğünde), üçüncü gün 22-27 ml (ceviz büyüklüğünde), birinci hafta 45- 60 ml (kayısı büyüklüğünde), birinci ay 80-150 ml (büyük bir yumurta kadar) olarak kabul edilir. Bu yüzden size az gibi gözüken miktarlar bebeğiniz için muhtemelen yeterli oluyordur 😊

2 Aylık Bebek Ne Yer?

Bebeğiniz büyümeye başladıkça beslenme aralıklarının biraz daha uzamaya başladığını, geceleri ise daha uzun uyumaya başladıklarını gözlemlemeye başlayabilirsiniz. İlk 3 ay bebeklerin büyüme hızlarının oldukça yüksek olduğu bir dönemdir. Bu ayda da ortalama 800- 900 g kilo almalarını bekleriz.

Günde 6-8 kez ve ortalama 10’ar dakikanın üzerinde bir beslenme sıklığı yeterli olabilir fakat bu durum bebekten bebeğe değişebilir. Bebeğinizin acıktığını düşündüğünüz her zaman emzirebilirsiniz.

Eğer beslenmesini yeterli görmüyorsanız ve doymadığını gözlemliyorsanız çocuk doktorunuza danışmanız önemlidir.  

3 Aylık Bebek Ne Yer?

3. ayda da bebekler hızlı büyümeye devam ederler. Bu ayda ortalama 700- 900 g kilo artışı yeterli olabilir. 3. ayda da bebeğinizi sadece anne sütü ile beslemelisiniz. Bu dönemde bebeğinizin açlık-tokluk sinyallerini de daha rahat takip edebilirsiniz.

Bebeğiniz huzursuz ise, çok sık ağlıyorsa, özellikle geceleri çok sık uyanmaya devam ediyorsa, günlük çişli bez sayısı 6-7’nin altına düşmeye başladıysa, sürekli aranma halindeyse doymadığından şüphelenebilirsiniz. Bu durumlar varsa hekiminize danışmalısınız.

İlk aylarda karşılaşabileceğiniz gaz problemleri bu ayda da devam edebilir. İlk 6 ay bebeklerin sindirim sistemlerinin de geliştiği bir süreçtir. Bu nedenle bu dönemde de her emzirme sonrasında bebeğinizin gazını çıkarmaya devam edin. Gaz sancısı yaşadığı zamanlarda bir havluyu hafif ısıtarak karnına masaj yapabilir, bacaklarına bisiklet hareketi yaptırabilirsiniz. Aynı zamanda annenin de kuru baklagiller, soğan, sarımsak, turp gibi gaz yapabilecek besinleri dikkatli tüketmesi gerekir.

4 Aylık Bebek Ne Yer?

Bebeğinizin 4. ayına girmesiyle beraber geceleri daha uzun uyumaya, varsa gaz ve kolik şikayetlerin hafiflemeye başladığına, gündüzleri daha aktif olmaya başladığına tanık olabilirsiniz. Bu ayda da beslenmesinde sadece anne sütü ile devam etmelisiniz. Ek gıda dönemi doktorunuzun önerisine uygun olarak 6. ayda başlar.

Bebeklerin 4. ay itibari ile çevrelerine karşı ilgi ve farkındalıkları artacağından beslenme konusunda zaman zaman zorlanmalar yaşanabilir. Emme süreleri kısalabilir ya da meme reddi durumları yaşanabilir. Bu dönemde emmeye istekli olduğu zamanlar ve uykulu olduğu zamanlar emzirmek için fırsat olabilir.

Günde ortalama 5-7 kez emzirmek ve emzirme aralıklarının 4-5 saatin üzerine çıkmaması uygun olacaktır.

5 Aylık Bebek Ne Yer?

Bebeğiniz 5. ayına girdi, bu dönemde biraz daha hareketlenmeye, çevresine karşı ilgili olmaya başlar. Hatta siz yemek yerken yiyeceklere uzanmaya, sizi izlemeye başlayacaktır. Bu hareketleri bizim yediklerimizden yemek istiyor gibi bir düşünceye kapılmamıza neden olmamalı. Ek gıdaya başlamak için hala zaman var, acele etmeyin 😊 Bu ayda da anne sütü tek başına bebeğinizin tüm ihtiyacını karşılamaya yetecek.

Erken ek gıdaya geçişte özellikle kabızlık gibi sindirim sistemi problemleri yaşamak ve bebeğin tanışacağı farklı tatlardan dolayı anne sütünü reddetmesi gibi olumsuzluklarla karşılaşılabilir. Bu yüzden en uygun zaman 6. aydır.

Bebeklerin 5. aylarında doğum kilolarının 2 katını yakalaması yeterli kabul edilir. Bebeğinizin gelişimini Persentil Hesaplama: Bebeklerde İdeal Boy - Kilo Ne Olmalı? (ilkadimlarim.com) üzerinden takip edebilirsiniz.

6 Aylık Bebek Ne Yer?

Beklenen ay geldi, bebeğiniz 6. ayında 😊. Sadece anne sütü ile geçirdiğiniz ilk 6 aydan sonra sıra ek gıdalarla tanışmaya geldi. Burada atlamamız gereken önemli bir konu var o da bebeklerin temel ihtiyacının anne sütünden karşılanmaya devam etmesi gerektiği 😊 6. aydan sonra başlanacak ek gıdayı tanıştırma, tadım yapma dönemi olarak değerlendirmeliyiz.

Ek gıdaya başlarken 3 gün kuralını uygulamalıyız. 3 gün kuralı, 3 gün boyunca tek çeşit gıdayı, başka bir besin ile karıştırmadan bebeğe az miktarda (1-2 tatlı kaşığı) kadar vermektir. Böylece bebekte o besine karşı alerjik bir durum olup olmadığı ve sevip sevmediği gözlemlenir. Herhangi bir reaksiyon yoksa besinlerin üzerine yenileri eklenerek yavaş yavaş besin çeşitliliği sağlanır.

Peki 6 aylık bebek ne yer derseniz, başlangıçta sırasıyla sebze, yoğurt ve meyvelerle tadımlara başlanabilir. Patates, havuç, kabak, balkabağı gibi sebzeler; elma, armut, muz, avokado, kayısı gibi sebzeler ilk başlanabilecek besinlerdendir. Yavaş yavaş arkasından pirinç, irmik gibi tahıllar ve yumurta sarısı da beslenme listesine eklenebilir.

Ek gıda tadımlarını gündüz saatlerinde, ara öğün gibi yapmayı tercih edin. 1-2 tatlı kaşığı ile başlanan süreç bebeğin toleransına de bağlı olarak arttırılır, günlük 1 bebek kavanozuna kadar yükselir.

Ara öğünler 1 bebek kavanozunu geçmeyecek şekilde ek gıda, ana öğünler anne sütü olmalıdır. Eksikliğinde doktorunuza danışmalı ve önerirse devam sütü desteğine başlayabilirsiniz.

Uzman Diyetisyen Beste Taşkın

 

Kaynakça: Breastfeeding | Nutrition | CDC

For Baby (eatright.org)

Bebek_beslenmesi_rehberi.pdf (pedgastro.org)

term_beslenme.pdf (neonatology.org.tr)