Tebrikler 0 Haftalık Hamilesiniz
Gebelik Hesaplama
Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz an başlayan heyecanınıza hemen sonrasında müthiş bir öğrenme süreci eşlik eder. Yaklaşık olarak 9 ay 10 gün sürecek olan bu süreçte sizin ve bebeğinizin neler yaşayacağı hakkında fikir sahibi olmak istemeniz gayet normal. Bebeğimin tahmini doğum tarihi ne zaman? sorusunun cevabını almak ve hamilelik sürecinizi takip etmek için önce ne zamandır gebe olduğunuzu hesaplamanız gerekir. Daha sonra size özel hazırlanan İlkadımlarım'daki Türkiye'nin en gelişmiş ve detaylı gebelik hesaplama aracıyla, kaç haftalık hamile olduğunuzu öğrenebilir, gebelik hesaplama aracımızı kullanarak bebeğinizin tahmini doğum tarihini öğrenme imkanı bulabilirsiniz.
Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?
Uzmanlar gebelik hesaplaması yaparken, sanılanın aksine döllenme tarihini baz almazlar. Hesaplamada, ilişki yani döllenme tarihi değil, son görülen adetin ilk günü kullanılır. Çünkü son cinsel ilişki tarihine göre hamilelik hesaplaması, gebelik süresiyle ilgili doğru bilgiyi vermeyebilir. Çoğu anne adayı cinsel ilişki tarihini tam olarak bilemeyebilir veya her kadında yumurtlama adet döngüsü aynı günde olmayabilir. Bu nedenle son cinsel ilişki tarihine yani döllenme tarihine göre gebelik hesaplamak, kadın doğum uzmanları tarafından önerilen bir yöntem değildir.
Peki gebelik haftası en doğru nasıl hesaplanır? Hamilelik hesaplama işleminde önemli olan, son adet tarihinin başlangıç günüdür. Adet gününe göre hamilelik hesaplaması, anne adayları için doğum tarihi konusunda daha doğru tahmin verir. Yani kaç haftalık hamile olduğunuzu ve bebeğinizin doğacağı tarihi öğrenmek için son regl döneminizin ilk gününü dikkate almalısınız.
Bebeğinizin cinsiyetini erkenden tahmin etmek istiyorsanız “Çin Takvimi ile Bebek Cinsiyeti Hesaplama” yazımızı okuyabilirsiniz.
Tahmini Doğum Tarihi Ne Zaman?
Gebelik hesaplaması yapılırken ihtiyaç duyulan bilgi, son adet tarihinin gün ve ay bilgileridir. Tahmini doğum tarihini hesaplamak için son regl tarihinden 3 ay geriye gitmek ve 7 gün eklemek yeterli olacaktır. Adet gününe göre hamilelik hesaplamasına örnek vermek gerekirse, son adet döneminin ilk günü 10 Eylül olan anne adayı, eylül ayından 3 ay geriye giderek haziran ayına ulaşır. 10 sayısına 7 ekler. 10+7=17 sonucu doğum yapacağı tarihi gösterir. Yani 17 Haziran annenin doğum yapacağı gündür. Bu işlemi gebelik haftası hesaplama aracı ile de yapabilirsiniz.
Fakat bu hesaplamalar yaklaşık bir tahminden öteye geçemeyecektir. Doğumunuz, hamilelik sürecinde gerçekleşen biyolojik etkiler sebebiyle, gebelik takvimine göre geç ya da erken gerçekleşebilir. Hamilelik haftası hesaplama işlemi, gebelik ayı hesaplamasına göre çok daha geçerli bir durumdur. Çünkü tıbbi anlamda gebelik haftası hesaplama takvimi oluşturulurken yapılan hesaplamalar, ay ay gebelik hesaplaması şeklinde değil hafta hesabına göre yapılır.
Kaç Aylık Hamileyim?
Hamileliğini yeni öğrenen anne adaylarının ilk olarak aklına ‘Kaç aylık hamileyim?’ sorusu gelir. Anne adayları gebelik hesaplaması yaparken bebeğin kaç aylık olduğunu öğrenmek ister. Gebelik hesaplama aracı ile son adet gününüzü veya gebe kalma tarihinizi girerek kaç aylık hamile olduğunu öğrenebilirsiniz.
Ancak kadın doğum uzmanları daha nitelikli bir gebelik takibi oluşturmak amacı ile hafta üzerinden hesaplama yapar. Yani hamilelik için tıbbi hesaplamalarda ay değil hafta kullanılır.
Hamilelik Kaç Hafta Sürer?
Peki hamilelik kaç hafta sürer? Zamanında bir gebelik, 40 hafta, 280 gün sürer ve bu ortalama 9 ay 10 güne tekabül eder. Bebeğin doğum tarihi son âdet tarihinin ilk gününden ortalama 40 hafta sonrası olur. Bu süre hamileliğin gidişatına göre 2 hafta önce ya da sonra olabilir.
Hafta Hafta Hamilelik
Hafta hafta gebelik hesaplama işlemi sonucunda, kaçıncı haftada olduğunuzu ve bebeğinizin tahmini doğum tarihini hesaplayabilirsiniz. Yaklaşık 40 hafta boyunca sürecek bu benzersiz dönem hakkında tüm gelişmeleri bilmeniz, hem merakınızı dizginleyecek hem de bu süreci bilinçli bir şekilde tamamlamanıza zemin hazırlayacaktır. Hamileliğiniz boyunca vücudunuzun değişimlerini ve bebeğinizin gelişimini, içinde bulunduğunuz haftalara göre belirleyebilirsiniz.
1-3 Haftalık Gebelik
Hamileliğin ilk haftalarındasınız ve muhtemelen hamile olduğunuzu bilmiyorsunuz. Fakat siz farkına varmazken, aslında bu dönemde çok önemli olaylar olur. Spermin yumurtada döllenmesi bu dönemde başlar. Gebelik hesaplama cetveline göre, bebeğin rahimdeki yolculuğu 4. haftaya kadar sürer. Bu esnada bebeğiniz hücrelerden oluşan ufak bir top şeklindedir ve bu top, bilim adamları tarafından "blastosit" adıyla anılmaya başlar. Bu hücre topu rahim duvarına tutunur ve HCG hormonu salgılanır. İşte gebelik testinin pozitif çıkmasını sağlayan o hormon, HCG'dir.
Yaşadığınız Gelişmeler
Bu dönemde bedeninizde gözle görülür değişiklikler olmaz. Ara ara kanamalar görülebilir.
Detaylı Bilgi
4 Haftalık Gebelik
Artık embriyonik dönemin başlangıcındasınız. Haftaya başladığınızdan itibaren, bebeğinizin tüm organları oluşmaya, hatta gelişmeye başlar. Bu dönem embriyonun en hassas dönemlerinden biridir.
Yaşadığınız Gelişmeler
Hamileliğinizi yeni fark etmiş olabilirsiniz. Bu haftadan itibaren yapacağınız testlerde durum pozitif çıkacaktır. Aldığınız besinler bu dönemde bebeğinize etki etmeye başlar. Kalsiyum, protein ve demir açısından zengin ürünleri tüketmeye ve doktorunuzun önerdiği folik asit takviyesini almaya başlayabilirsiniz.
Detaylı Bilgi
5 Haftalık Gebelik
Gebelikte hafta hesaplamasına göre 5. haftadasınız. Bebeğin derisinin, saçlarının, tırnaklarının, meme bezlerinin, diş minesinin ve ter bezlerinin büyümesini de sağlayacak katman olan ektoderme'ye bu hafta merhaba deyin. Ayrıca artık, orta katman olan mezodermde kalbi ve dolaşım sistemi de oluşturmaya başladı. Endoderm ise akciğer, bağırsaklar, boşaltım sistemi, tiroit, karaciğer ve pankreas oluşumu için işe koyuldu bile.
Yaşadığınız Gelişmeler
Bu haftalarda göğüslerde hassasiyet, yorgunluk ve sık idrara çıkma gibi sorunlar baş gösterebilir. Eğer hala bebeğinizden haberiniz yoksa bu belirtiler sizi yavaş yavaş şüpheye düşürecektir.
Detaylı Bilgi
6 Haftalık Gebelik
Gözlerin, burnun ve kulakların oluşmaya başlaması bu dönemde görülebilir. Akciğere dönüşecek dokular harekete geçti ve bağırsaklar gelişmeye başladı bile.
Yaşadığınız Gelişmeler
Bu dönemde hormon seviyenizdeki değişimler dikkat çeker. Fazlaca duygusal bir dönem sizi bekliyor diyebiliriz. Göğüslerinizin acıdığını ve biraz da büyüdüğünü hissedebiliyor musunuz?
Detaylı Bilgi
7 Haftalık Gebelik
Bebeğiniz artık geçen haftaki görünümünün 2 katına ulaştı. Bu hafta eller ve ayaklar gelişim gösterecek. Fakat parmakları oluşmayacaktır. Bebeğin beyninde bulunan her iki lob hızlı bir gelişim evresine girdi. Evet, o hala bir embriyo şeklinde ama sindirim sistemi artık hızlıca gelişiyor.
Yaşadığınız Gelişmeler
Artık rahminiz normal boyutlarının iki katına ulaştı. Çok fazla yemek yeme ve sık sık tuvalete çıkma isteğinizi fark edeceksiniz. Yoğun mide bulantıları yaşıyorsanız telaşlanmayın. Bu süreç, birkaç hafta sonra sona erecektir.
Detaylı Bilgi
8 Haftalık Gebelik
Gebelik tarihi hesaplama sonuçlarına göre artık 8. haftadaysanız, bebeğinizin göz kapakları oluşuyor diyebiliriz. Siz fark etmiyorsunuz ama bebeğiniz ufak hareketlere ve yön değiştirmelere başladı bile.
Yaşadığınız Gelişmeler
6. haftada büyümeye başlayan göğüsleriniz yaklaşık bir beden daha büyüdü. Göğüs ucunuzun da genişlediğini ve koyulaştığını net bir şekilde görebilirisiniz. Bu dönemde uykusuzluk ve yorgunluk hali daha net görülebilir.
Detaylı Bilgi
9 Haftalık Gebelik
Vücudu hızla gelişmeye başlayan bebeğiniz artık fetüs olarak tanımlanıyor. Kalpteki 4 odacık tamamlandı ve minik dişleri de temellerini atıyor. Kol ve bacak gelişimi için bu dönem çok önemli. Artık onun parmaklarını görebilirsiniz.
Yaşadığınız Gelişmeler
Vücudunuz kalınlaşmaya başlasa da henüz hamile olduğunuz ilk bakışta belli olmuyor. Mide bulantılarınız ise tüm şiddetiyle devam ediyor. Yüzdeki lekeler ve göğüsteki değişimler bir süre daha sizinle olacak.
Detaylı Bilgi
10 Haftalık Gebelik
Böbrek, bağırsak, beyin ve karaciğer gibi hayati organlar fonksiyonlarını yerine getirmeye başladı. Bebeğinizin omurgası ise şeffaf derisinin altında görünüyor. Muhtemelen onun artık tırnakları var.
Yaşadığınız Gelişmeler
Bu dönemde vajinal bölgede mantar sorunu ve bağırsak enfeksiyonu sıkça görülebilir. Hamile kıyafetleri giymeye gerek yok. Ama rahat ve pamuklu iç çamaşırları tercih etme vaktiniz geldi.
Detaylı Bilgi
11 Haftalık Gebelik
Yüzü iyice belirginleşen bebeğinizin bu hafta ses telleri oluşuyor. Üstelik hareketleri ve refleksleri de meydana çıkıyor. Diş köklerinin oluşması ise bu hafta yaşanan bir başka önemli olay.
Yaşadığınız Gelişmeler
Haftalardır çektiğiniz mide bulantısının yavaş yavaş sonuna geliyorsunuz. Ama bu dönemde mide yanmalarına rastlayabilirsiniz. Sindirim bozuklukları için faydalı besinleri bu dönemde almanız ileride rahat hamileliğin ön hazırlığı olarak düşünülebilir.
Detaylı Bilgi
12 Haftalık Gebelik
Bu hafta bebeğinizin genital organı iyice belli olmaya başladı. Yani bir süre sonra cinsiyetini öğrenebileceksiniz. Heyecanlanmanız gereken başka gelişmeler de var. Bebeğinizin yavaş yavaş açılmaya başlayan parmakları artık net bir şekilde görülüyor.
Yaşadığınız Gelişmeler
Rahminiz artık iyice büyümüş durumda. Büyüyen rahminiz idrar kesenize sıkı bir baskı uyguluyor ve sizi sık sık tuvalete gönderiyor.
Detaylı Bilgi
13 Haftalık Gebelik
Artık bebeğinizin boyunun uzadığını görebiliyorsunuz. Bebeğinizin başı vücuduyla eşit boyutlarda. Üstelik rahat bir şekilde hareket de ediyor.
Yaşadığınız Gelişmeler
Bu dönemde ilk haftalarda olan düşük riskiniz hayli azalmış durumda. Üzerinizdeki yorgunluk ve mide bulantısı, yerini müthiş bir rahatlamaya bıraktı. Vajinal akıntılar ise şiddetlenmiş olabilir. Bu durum önemli, mutlaka doktorunuza danışıp önlem almalısınız.
Detaylı Bilgi
14 Haftalık Gebelik
Bu hafta bebeğiniz için çok önemli bir hafta. Bebek giderek büyüyor ve artık gözlerini kısıp, kaşlarını çatabiliyor, parmağını emebiliyor. Siz hissetmeseniz de bebeğiniz içeride ellerini ve bacaklarını kullanarak aktif bir şekilde hareket ediyor.
Yaşadığınız Gelişmeler
Bu haftadan itibaren rahminizin üst kısmı kasık kemiğinin biraz üzerinde yer alacak. Böylece göbeğinizdeki çıkıklığı görebileceksiniz.
Detaylı Bilgi
15 Haftalık Gebelik
Bebeğiniz şu sıralar üst solunum yolu aracılığıyla amniyotik sıvıyı ciğerlerinden dışarıya atmakla meşgul olsa da tat alma duyusunu geliştirme çalışmalarına da adım attı diyebiliriz.
Yaşadığınız Gelişmeler
Artık bu haftadan itibaren bebeğinizin cinsiyetini net bir şekilde öğrenebilirsiniz. Eğer genetik özelliklerinizi görebileceğiniz amniyosentez testini yaptırmanız gerekiyorsa bu hafta sonunda yaptırabilirsiniz. Acele etmeyin 18. haftaya kadar zamanınız var.
Detaylı Bilgi
16 Haftalık Gebelik
16. hafta, bebeğin ayak tırnaklarının bile geliştiği ve hızla büyüdüğü bir haftadır. Kalbi de gelişimini sürdürür.
Yaşadığınız Gelişmeler
Bu haftalarda, karnınızın iyice büyümeye başladığını fark edeceksiniz. Rahminizin bir hayli büyüdüğünü bilmelisiniz. Bel kısmınız öne, sırt kısmınızın ise arkaya doğru şekil değiştirmeye başladı. Kilo almanız da hızlanabilir. Şeker tüketimine dikkat ederek, bir uzman kontrolü altında yavaş yavaş vücut egzersizlerine başlayabilirsiniz.
Detaylı Bilgi
17 Haftalık Gebelik
Kordonu giderek kalınlaşan bebeğiniz hızla büyümeye devam ediyor. Bebeğiniz birkaç hafta önce başladığı emme işlemine ek olarak yutkunmaya da başladı. Ter bezlerinin de oluşmaya başladığını söyleyebiliriz.
Yaşadığınız Gelişmeler
Bu hafta karnınızın büyüdüğünü daha net bir biçimde göreceksiniz. Bu şişkinlik dengeli yürümenize engel oluyorsa biraz daha dikkatli olmanızda ve artık topuklu ayakkabı giymemenizde yarar var.
Detaylı Bilgi
18 Haftalık Gebelik
Bu hafta bebeğinizin cildinde "lanugo" denen ve sonradan dökülecek olan tüyler çıkmaya başladı. Ayrıca saçları ve kaşları da kendini gösteriyor.
Yaşadığınız Gelişmeler
Annenin yapısına göre karın şekli ve büyüklüğü değişse de genelde artık dış görüşünüzle hamile olduğunuzu belli edebiliyorsunuz. Bunun için beli sıkmayan, bol ve rahat hamile kıyafetleri giyebilirsiniz. Bu hafta ve ilerleyen haftalarda tansiyonunuz düşebilir. Bu yüzden ani hareketlerden kaçınmalısınız.
Detaylı Bilgi
19 Haftalık Gebelik
Artık bebeğinizin duyma, koklama ve tat alma duyuları gelişiyor. Üstelik bebeğinizi amniyotik sıvı içerisinde derisinin zarar görmemesi için "verniks caseosa" isimli bir tabaka kaplamış durumda.
Yaşadığınız Gelişmeler
Rahminizi destekleyen dokular, bebeğinizin büyümesiyle doğru orantılı olarak genişlemektedir. Bu durum da mide ağrılarına benzer sancılarla karşılaşmanıza sebep olabilir.
Detaylı Bilgi
20 Haftalık Gebelik
Bebeğinizin beyin yapısının hızla geliştiği bir haftadasınız. Bu hafta bebeğin bağırsaklarında meconium adı verilen siyah, yapışkan bir madde birikiyor. Bu madde, bebeğinizin ilk dışkısıyla atılacak.
Yaşadığınız Gelişmeler
Bu haftadan itibaren artık kilo almaya başlamalısınız. Özellikle demir içeren besinler (kırmızı et, ciğer, baklagiller vs.) tüketmenizde yarar var. Yavaş yavaş uyku problemleri yaşıyor olabilirsiniz. Doğru yatış pozisyonunda yatmayı, oda sıcaklığını ayarlamayı, bel ve bacak ağrıları için egzersiz yapmayı unutmayın.
Detaylı Bilgi
21 Haftalık Gebelik
Artık bebeğinizin kaşları ve saçları tamamen oluştu. Üstelik karnınızdaki hareketleri ve yumruklamaları da net bir şekilde hissedebiliyorsunuz.
Yaşadığınız Gelişmeler
Bu dönemlerde, göğüslerinizden bir miktar süt gelmesi normaldir. Bunu önlemek için destekleyici iç çamaşırı giyilmeli ve gelen sütü kesinlikle çekmemelisiniz. Fazla ayakta durmaktan dolayı kasık ağrılarınız olabilir. Biraz istirahat ile bu sorundan kurtulabilirsiniz.
Detaylı Bilgi
22 Haftalık Gebelik
Artık minyatür bir insan görünümünde olan bebeğinizin vücudu, tüylerle kaplı olabilir. Bebeğinizin hormonlarının üretimini sağlayan pankreas bu hafta büyük bir gelişme kaydedecektir.
Yaşadığınız Gelişmeler
Bu haftadan itibaren farklı vücut sinyalleri göreceksiniz. Saçlarınızın artık dökülmediğini, tırnaklarınızın hızla uzadığını fark edeceksiniz. Vücut tüylerinizin artması gayet normal. Çünkü hormonlarınız hiç olmadığı kadar güçlü.
Detaylı Bilgi
23 Haftalık Gebelik
Bu hafta bebeğiniz artık dışarıdaki seslere daha duyarlı. Kalp atışı, solunum ve bağırsak hareketlerinizi de hissedebiliyor. Artık birbiriniz ile iletişim kurma vaktiniz geldi.
Yaşadığınız Gelişmeler
Artık çok fazla sıvı kaybettiğiniz bir döneme girdiniz. Bu sıralar fazlaca sıvı tüketmeye çalışın. Bu haftalarda tetanos aşısı yapmanız istenecektir. 1 ay sonra ikinci doz aşı için hatırlatmanız doktorunuz tarafından yapılacaktır.
Detaylı Bilgi
24 Haftalık Gebelik
İncecik olan deri artık yavaş yavaş kalınlaşmaya başlıyor ve bu hafta en çok beyin gelişiyor. Akciğerlerin gelişimi neredeyse tamamlanmış durumda ama yine de bebeğinizin ciğerleri hayata hazır değil.
Yaşadığınız Gelişmeler
Bu hafta muhtemelen glukoz tolerans testi yaptıracaksınız. Yavaşlayan kan akışı birikmelere ve şişmelere neden olacaktır. Sol tarafınıza uzanarak ya da ayaklarınızı kaldırarak dinlenebilir, bacaklarınızı ve bileklerinizi sürekli hareket ettirebilirsiniz.
Detaylı Bilgi
25 Haftalık Gebelik
Artık bu haftadan itibaren bebeğinizin cildinde yağ dokusu oluşuyor. Ciğerler gelişimini sürdürürken, tüylenmeler de devam ediyor.
Yaşadığınız Gelişmeler
Hala glukoz testinizi yaptırmadıysanız bu testi yaptırmayı unutmayın. Büyüyen karnınız sebebiyle hareket ve egzersizlerinize hareketlerinizi yumuşatarak devam etmelisiniz.
Detaylı Bilgi
26 Haftalık Gebelik
Bu hafta bebeğinizin nefes alışveriş hareketleri daha da sıklaşıyor. Hatta bu durum doğumda yapacağı ilk nefes hareketinin egzersizi durumunda. Bebeğiniz artık doğum sonrasına hazırlanıyor.
Yaşadığınız Gelişmeler
Son zamanlarda belinizin alt kısmı ağrımaya başladıysa sebebi muhtemelen gittikçe büyüyen rahminizdir. Sık sık yürüyün ve mümkün olduğunca dinlenin. Uyurken bacaklarınızın arasına yastık sıkıştırabilirsiniz.
Detaylı Bilgi
27 Haftalık Gebelik
Bebeğiniz artık uyuyor, uyanıyor ve bolca hareket ediyor. Bu arada beyin dokusu da gelişimine devam ediyor. Zaman zaman hıçkırık tutuyor. Karnınızdaki hareketlenmeden onun hıçkırıklarını duyumsayabilirsiniz.
Yaşadığınız Gelişmeler
Artık beliniz ve kasıklarınızdaki ağrıları sıkça hissedeceksiniz. Bunun için esnetme egzersizleri yapabilirsiniz. Her kramp tehlikeli değildir. Fakat eğer bebeğinizin aşağıya doğru baskı yaptığını hissediyorsanız doktorunuza danışmanızda fayda var.
Detaylı Bilgi
28 Haftalık Gebelik
Bebeğiniz tıpkı geçen hafta olduğu gibi karnınızda gayet aktif. Artık hareketlerini çok net bir şekilde hissedebiliyorsunuz.
Yaşadığınız Gelişmeler
Artık son düzlüğe geldiniz ve heyecanınız başladı. Doğuma kadar 3-4 kilo almanız ve huzursuz bacak sendromu yaşamanız gayet normal. Bunun için doktorunuzdan demir takviyesi isteyebilirsiniz.
Detaylı Bilgi
29 Haftalık Gebelik
Bu dönemde bebeğin beyin kıvrımları giderek gelişiyor. Bu yüzden kafatasında bir büyüme görülebilir. Kemiklerin gelişimi bu haftadan sonra daha fazla önem taşıyor.
Yaşadığınız Gelişmeler
Bu süreçte hemoroit sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Bunun için çok uzun süre oturup yatmamaya dikkat etmelisiniz. Bebeğinizin tekmelerini saymanızda yarar var. Çünkü doktorunuz gelişimi takip etmek için bunu sizden isteyecektir.
Detaylı Bilgi
30 Haftalık Gebelik
Artık amniyotik sıvı gittikçe hacim kaybediyor. Bu haftanın en güzel gelişmesiyse bebeğinizin görme duyusunun güçlenmesi.
Yaşadığınız Gelişmeler
Hormonal değişiklikler sebebiyle de gevşeyen bağ doku ve eklemleriniz dengenizi kaybetmenize neden olabilir. Ayrıca ayaklarınızda gözle görülür bir büyüme hissedebilirsiniz. Yeni ayakkabılara ihtiyaç duymanız muhtemel.
Detaylı Bilgi
31 Haftalık Gebelik
Bebeğiniz artık en hareketli döneminde. Hatta bu hareketler uykunuzun bölünmesine bile sebep olabilir. Kafatasının minik ataklarla büyümesi yine bu dönemlere tekabül ediyor.
Yaşadığınız Gelişmeler
Bu haftadan sonra kasılmalarınız şiddetlenebilir. Fakat bu kasılmalar 30 saniye kadar sürer ve ağrı yaratmaz. Yalnız düzenli arkalıklarla aşırı kasılmalara dikkat! Erken doğumun habercisi olabilir.
Detaylı Bilgi
32 Haftalık Gebelik
Yağ tabakasının gelişmesiyle artık bebeğinizin cildi yumuşuyor. Hızla kilo almaya ise bu dönemde başlıyor. Gerçek saçları ise yine bu dönemde çıkıyor.
Yaşadığınız Gelişmeler
Vücudunuzdaki kan miktarı bir hayli arttı. Bu hacim artışıyla birlikte rahminiz, diyaframa ve mideye baskı uygulayabilir. Nefes darlığı ve mide yanması durumu bu sebepten dolayıdır. Bu durumlarda yastığınızı dik konuma getirerek uyumayı ve daha ufak porsiyonlar yemeyi deneyebilirsiniz.
Detaylı Bilgi
33 Haftalık Gebelik
Bebeğinizin kafatasında bulunan kemikler henüz tam sertliğe ulaşmadı. Bu sayede doğum kanalına rahatça sığabiliyor ve doğumu kolaylaşıyor.
Yaşadığınız Gelişmeler
Hamileliğin bu döneminde parmaklarınızda, bileklerinizde ve ellerinizde şişmelerin yanında uyuşma görülebilir. Bu yüzden parmaklarınızı açıp kapatarak bileklerinizi oynatmanızda yarar var.
Detaylı Bilgi
34 Haftalık Gebelik
Erken doğum endişeniz varsa rahatlayın. Bu dönemden sonra görülen erken doğumlarda genellikle sıkıntı yaşanmıyor. Çünkü bebeğiniz gelişimini neredeyse tamamladı. Yalnız bebeğinizin merkezi sinir sistemi ve akciğerleri gelişimine devam ediyor.
Yaşadığınız Gelişmeler
Sürekli tuvalete gitmek, uyurken ve otururken rahat pozisyonu bulamamak bu hafta yaşayacağınız en önemli gelişme. Ayak ve bacaklarınızda biriken kan da tansiyonda düşmeye sebep olabilir. Ani hareketler yapmaktan kaçının.
Detaylı Bilgi
35 Haftalık Gebelik
Bebeğiniz artık gelişimini tamamladığı için önümüzdeki birkaç hafta kilo almakla meşgul olacak. Büyümesi ve dönememesi tekme atamayacağı anlamına gelmez. Tekmelerini sürdürmeye devam edecektir.
Yaşadığınız Gelişmeler
Bu haftadan itibaren doktorunuzu her hafta ziyaret etmeniz gerekecek. 35-37. haftalar arasında doktorunuz vajinal ve rektal kültür analizi yapacaktır. Bu hafta artık doğum planlarına başlayabilirsiniz.
Detaylı Bilgi
36 Haftalık Gebelik
Bebeğin vücudundaki tüyler ve onu amniyotik sıvıdan koruyan doku, bu hafta kaybolacak. Bahsi geçen maddeleri yutan bebek, ilk bağırsak hareketlerini gerçekleştirecektir. Bu haftalarda bebek muhtemelen baş aşağı pozisyonda bulunacaktır.
Yaşadığınız Gelişmeler
Bu dönemde rahim yavaş yavaş açılmaya başlar. Bebek aşağıya doğru kayar. Bacak aranızda bir top varmış hissi bundan kaynaklıdır.
Detaylı Bilgi
37 Haftalık Gebelik
Boyu artık iyice uzamaya başlayan bebeğiniz doğuma hazır. Çünkü bu haftadan itibaren akciğerlerindeki gelişim tamamlandı!
Yaşadığınız Gelişmeler
Artık vücudunuz kendini doğuma hazırlıyor. Düzensiz sancıların şiddetinde ve vajinal akıntılarda artma gözlemlenebilir. Akıntılardaki kan doğumuzun yaklaştığının sinyali olabilir.
Detaylı Bilgi
38 Haftalık Gebelik
Bebeğiniz gittikçe irileşiyor ve artık doğumu bekliyor. Ellerini sıkmakta gayet başarılı. Doğumdan sonra hemen parmağınıza sarılırsa şaşırmayın. Sizi bu şekilde selamlayabilir.
Yaşadığınız Gelişmeler
Bu haftalarda ani şişkinlikle birlikte baş dönmesi, ateş, alt karın bölgesinde ağrı, ani kilo alma söz konusu ise preeklampsi şüphesi ortaya çıkabilir. Hassas olmanızda yarar var.
Detaylı Bilgi
39-40 Haftalık Gebelik
Bebeğiniz artık doğuma hazır. Hatta doğumdan sonraki dönemler için hazırlık bile yapıyor. Doğduktan sonra bebeğin vücut ısısını koruyacak yağ tabakasının gelişini de tamamlandı. Doğuma artık hazır olan bebeğinize muhtemelen bu hafta kavuşacaksınız.
Yaşadığınız Gelişmeler
Not: Bilgi niteliğindedir, fazlası için doktorunuza danışınız.
Suyunuzun gelmesi bu dönemde mümkündür. Hamileliklerin % 8'inde su, doğum başlamadan önce gelir. Fakat bu durum düzenli kasılmalarla birlikte doğumun habercisidir. Eğer bunları yaşamıyorsanız acele etmeyin. 42. haftaya kadar geç kalmış sayılmazsınız. Amniyotik sıvı çok azaldıysa, suni sancı verilebilir ve doğum başlatılabilir. Bu haftaların keyfini çıkartmayı unutmayın.
Detaylı Bilgi
Bebeğiniz Burcu Olacak
Bebeğinizle aynı burçtan olan ünlüler
Hamileliğinizin . haftasında sizi neler bekliyor?
İçeriği Oku*Gebelik hesaplama takvimi ile bebeğinizin tahmini doğum tarihini hesaplayabilirsiniz. Her hamilelik süreci kendine özeldir. Doğumların yalnızca yaklaşık 5%'inin tahmin edilen tarihlerde gerçekleştiğini unutmamalısınız. En doğru bilgi için doktorunuza başvurmalısınız.