Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

1 Yaş Oyun ve Oyuncakları

Bir yaşından sonra hareket yetenekleri gelişen bebekleriniz, aynı zamanda zihinsel gelişim yönünden de önemli bir dönem yaşıyor. Bebeğiniz artık çevresini keşfetmeye, gerçekleşen olaylara tepki göstermeye, neden sonuç ilişkisine yönlenmeye başladı. Üstelik bu dönemde öğrenmeye son derece açık. Ebeveynlerin bu dönemlerde bebeğin zekâ gelişimine destek olması büyük önem taşıyor. Birlikte oynanacak eğlenceli ve eğitici oyunlar ile bebeğinizin gelişimini zengin oyun içerikleri ile destekleyebilirsiniz. Bu onun hem mutlu bir bebek olmasına hem de gelişimine yardım edecektir.

Bebeğinizin gelişimine eğlenceli bir şekilde katkıda bulunmanız için, 1 yaş oyunları ve oyuncak seçimi hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

 

1 Yaşındaki Bebekler Neler Yapabilir?

Yeni yeni yürümeye başlayan veya yürüme atılımları gösteren 1 yaşındaki bebekler, bu dönemde çok çabuk öğrenme, taklit etme ve izleme yeteneğine sahiptir. Kendi yemeğini yemeye çalışır, çatal ve kaşık tutabilir. Küçüklük ve büyüklük kavramlarını yeni yeni öğrenir, hareketleri her geçen gün gelişir, mimiklerinizi ve hareketlerinizi taklit etmeye başlar. Üstelik tepkilerinize tepkilerle karşılık verebilir ve sizi anlayabilirler. Bu gelişimleri gösteren bebekler artık oyuna hazırdır ve 1 yaş oyunları ile onlara uygun aktivite ve oyuncaklar sunabilirsiniz.

1 Yaş Bebekler İçin Oyuncak Seçimi

1 yaş oyuncakları, bebeğin zihinsel gelişimini desteklerken, eğlenmesini sağlamalı ve ona zarar vermemelidir. Bu dönemde diş çıkartan bebekler, etrafındaki minik nesneleri emmeye ve ısırmaya müsaitlerdir. Bu yüzden oyuncaklarının sağlığa uygun olmayan plastikten oluşmamaları ve onlara zarar verecek şekilde sivri, keskin olmamaları önemlidir.

  • Oyuncak seçerken aldığımız ürünün kutusunda CE (Conformite Europeenne) işaretinin bulunmasına özen gösterin. CE işareti, ürünün sağlık, güvenlik ve çevrenin korunması gerekliliklerine uygunluğunu gösterir. Bu işaret kalite ve sağlıklı ürün güvencesidir.
  • 1 yaş oyuncakları tüylü ya da çok küçük olmamalıdır. Çocukların oyuncakları yutmaya çalışma veya ısırma riski yüksektir.
  • Bebeğinizin görsel zekasını geliştirecek resimli ve renkli kitaplar tercih edilebilir.
  • Çocukların ellerinde kolayca tutabilecekleri ve kavrayacakları oyuncaklar onların daha zevkli oyunlar oynamasını sağlar.
  • Renkli ve birbirinin içine geçecek küpler, büyük şekillerden oluşan yap-bozlar zeka gelişimine katkıda bulunur.
  • Müzikli, sesli oyuncaklar onların tepkilerini harekete geçirir ve işitsel zekasını destekler.
  • Yumuşak toplar onların dikkatini çekerken bu toplarla oynamak onların hareket yeteneğini arttırır. Emeklemek yerine yürümeye teşvik eder. 

Oyunlarla Öğrenme ve Eğlence

Bebeklerinizin zihinsel gelişimine yardımcı olacak oyunları birlikte oynamak istiyorsanız, birçok eğlenceli oyun yaratabilirsiniz. Kendi imkanlarınızla bulduğunuz oyunlar onu hem çok eğlendirecek hem de öğrenme süreci sizin kontrolünüz altında olacaktır. İşte birlikte çok eğleneceğiniz oyun çeşitleri;

  • Kendi Müziğini Kendin Yap

Çıngırak, kaşık, tencere, tava, çan, zil yardımıyla oynayacağınız bu oyun ile birlikte sesleri tanıyabilir, farklı sesler çıkararak kendi müziğinizi oluşturabilirsiniz. Böylece müzikal keşif ile tanışacak, bebeğinizin koordinasyon yeteneğini geliştirebileceksiniz.

  • Telefon

Kullanmadığınız bir ev telefonu ya da oyuncak bir telefonla birbirinizle konuşarak onun farklı sesler çıkarmasına ve hayal gücünü geliştirmesine yardımcı olun. Bu oyun çıkardığınız seslerle ve onun sesinizi taklit etmeye çalışmasıyla hem eğlenceli hale dönüşecek hem de dil ve sosyal gelişimine katkıda bulunacaktır.

  • Çok Parçalı Oyuncaklar

Puzzle veya legolarla oynama vakti artık geldi. Evet bu oyun aslında 2 yaş ve üzeri çocuklar için önerilir. Fakat puzzle’ı tamamladığınızı izlemesine ve bazı büyük parçaları onun yerleştirmesine izin verin. Böylece birlikte bir şeyler tamamlamanın mutluluğunu yaşayacak ve onun şekillere, renklere olan farkındalığını geliştireceksiniz.

  • Sayı Sayma

Bebeğinizin el ve ayak parmaklarını birlikte saymak, merdivenlerden çıkarken her basamağa bir sayı vermek ve sepetine koyduğunuz oyuncağı sesli sesli saymak bir oyun çeşidi olabilir. Buradaki amaç sayıları doğru olarak sayması değil, sayılarla tanışmasıdır. 1 yaşındaki bebeğiniz sayıların dizilimini karıştırabilir. Temel sayı becerilerinin gelişmesi ezber yapmasından çok daha önemlidir.

  • Duyusal Şişeler

Şişelerin içini değişik renk, büyüklük ve şekilde malzemelerle doldurun. Kimi şişelerin içine su koyarak farklı görüntüler elde edebilirsiniz. Bebeğinizin şişeleri tek tek eline almasına, sallamasına, içindekileri incelemesine izin verin. Bunun için etiketlerini çıkardığınız birkaç pet şişeye ihtiyacınız olacak. Şişenin ağzının sıkıca kapanmış olduğunu unutmayın. Bu oyun sırasında bebeğinizin yanında siz de olun. 

Daha fazla eğitici oyun için tıklayın.