Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

1 Yaş Sendromu Nedir

Şimdiye kadar gayet sakin bir karakter çizen bebeğinizin son zamanlarda daha öfkeli olduğunu, sık sık ağladığını, kendine ve çevresine zarar verdiğini görüyorsanız, 1 yaş sendromu dönemini yaşıyor olabilirsiniz. Onun gelişim sürecinde olması sadece vücudunun geliştiğini göstermez; aynı zamanda duyguları ve davranışları da gelişir. Bu durum 1 yaş öfke krizi de denen 1 yaş sendromunun habercisi olabilir. Öfke nöbetleri bebek gelişiminin doğal bir süreci ve bu dönem geçici. Bu süreçle ve yapabileceklerinizle ilgili bilgi sahibi olarak bebeğinizin bu gelişim sürecini sağlıkla geçirmesine yardımcı olabilirsiniz.

1 Yaş Öfke Nöbetleri Neden Olur?

Bir yaş çocuk psikolojisi, çocukların bağlanma ve bağımsızlaşma arasında yaşadığı duygu değişimleri olarak özetlenebilir. Bu dönemde bebeklerin yürümeye başlaması, etrafı keşfetmesi onun bağımsızlık duygusunu kazanmasına neden olur. Hayal ettikleri şeyi henüz yapamamaları, ebeveynlerin onların isteklerine karşı duruşları onları öfkelendirir. Üstelik henüz konuşma çabası gösterdiklerinden ve bu adımı tamamlamadıkları için, duygularını anlatamamak onları ağlamaya ve hırçınlığa itebilir. 1 yaş sendromunda bebekler; kendileri gitmek, kendileri almak ve kendileri ile kalmak isterler. Bebeklerdeki bu beklentiler, ebeveynlerce tehlikeli görülerek engellendiğinde 1 yaş öfke krizi kendini gösterebilir. İsteklerinin ağladığı zaman gerçekleştiğini gören bebekler, bu öfke halini alışkanlığa dönüştürebilir. Bazı çocuklar doğru şekilde davrandıklarında yeterince ilgi görmedikleri için de öfke nöbetleri geçirebilirler. Öfke nöbetleri sırasında ailesinin dikkatini toplamayı başaran bebek, istediğini elde etmiş olur. Tıpkı yetişkinler gibi bebekler de aç ve yorgun olduklarında gerilebilirler. Bu gibi durumlarda öfke nöbetlerinin yaşandığını görebilirsiniz.

1 Yaş Sendromunda Yapmanız Gerekenler

  • Bebeğinizin geçirdiği öfke nöbetinin sebeplerini gözlemleyin. En çok ne zaman bu durumu yaşadığını ve neye çok fazla öfkelendiğini tespit edip çözümleri buna göre sağlayabilirsiniz.
  • Günlük aile yaşantınızın yemek vakti, uyku vakti gibi rutinlerine sadık kalmanız faydalı olabilir. Aksi halde bebeğiniz o saatlerde tahmin etmediği bir aktivite yapmaktan hoşlanmayabilir.
  • Gün içinde onun enerjisini boşaltmasını sağlayın. Günde en az 1-2 saat birlikte dışarı çıkın. Koşmasını, zıplamasını ve oyun oynamasını teşvik edin.
  • Ona seçme şansı verebilirsiniz. Böylece aranızdaki diyalog bir güç savaşına dönüşmez. Örneğin; dışarıya çıkarken ayakkabı giymek istemiyorsa, ona kırmızı ayakkabıyı mı mavi ayakkabıyı mı giymek istediğini sorabilirsiniz.
  • Bebeğiniz hırçın tavırlar sergilediğinde sakinliğinizi korumanız çok önemli. Bunun geçici bir dönem olduğunu kendinize hatırlatarak rahatlayabilirsiniz.
  • Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuzun istediği her şeyi vermemeli ya da yapmamalısınız. Bu davranış çocuğunuzun öfke nöbetlerini pekiştirebilir.
  • Anne- baba çocukla yeterince ilgilenmiyorsa çocuk ilgi çekmek için agresif tavırlar sergileyebilir. Bunun için günün belli zamanlarında onunla özel olarak vakit geçirmeyi unutmayın.

Pozitif Ebeveynlik İçin İpuçları

Bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar bebeğinizle bağ kurarak duygusal değişimler geçirdiği bu dönemi daha rahat geçirmesine yardımcı olabilirsiniz. Bir ebeveyn olarak bebeğinize yardım etmek için yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:

  • Bebeğinizle konuşun. Sesinizi sakinleştirici bulacaktır.
  • Bebeğinizin çıkardığı sesleri tekrar ederek ve kelimeler ekleyerek onun çıkardığı seslere cevap verin. Bu onun dilini kullanmayı öğrenmesine yardımcı olabilir, böylece öfke anlarında dili bir iletişim aracı olarak kullanabilir.
  • Bebeğinize şarkı söyleyin ve müzik çalın. Bu, bebeğinizin sakinleşmek için ritmi kullanmasına yardımcı olabilir.  
  • Sarılmaya ve bebeğinizi tutmaya zaman ayırın. Bu onun güvende hissetmesine yardımcı olabilir.
  • Bebeğinizle uyandığında ve rahatken oyun oynayın. Bebeğinizin yorgun veya telaşlı olma belirtileri olup olmadığına dikkatlice bakın.
  • Fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak kendinize dikkat edin. Kendinizi iyi hissettiğinizde pozitif, sevgi dolu bir ebeveyn olmak ve bebeğinizin tadını çıkarmak daha kolaydır.