İlk doğumdan sonra rahmin toparlanması ve annenin vücudunun yenilenmesi biraz zaman alır. Dünya Sağlık Örgütü, anne vücudunun fizyolojik açıdan yeniden hamile kalmaya hazır olması için senelik bir araya ihtiyaç olduğunu belirtir.
Ayrıca çocuğunuzun tuvalete gitme, kıyafetlerini giyme ve kendi yemeğini yemek gibi kendi öz bakım ihtiyaçlarını karşılayabiliyor olması da hamilelik dönemini daha kolay geçirmenize yardımcı olabilir. Bu açıdan, tuvalet eğitimini tamamlamış ve öz bakım ihtiyaçlarını giderebiliyor olması önemlidir. Bunun yanı sıra ilk çocuğun uyku düzeninin oluşmuş ve kendi yatağında yatıyor olması da gerekir.
12 Adımda Çocuğunuzu Yeni Kardeşe Hazırlayın
Çocuğunuza, sahip olduğu yaşamın belirli rutinlerinin değişeceğini söylemek onun için endişe verici olabilir. Bu sebeple çocuğunuzun bu yeni durumla başa çıkmaya çalışırken hayal kırıklığı gibi farklı duygular da yaşayabileceğini göz önünde bulundurun. Kardeşinin gelişiyle hayat boyu bir dosta sahip olacağı gibi pozitif durumları vurgulayın. Bu, çocuğunuzun karmaşık duygular yaşamasını engelleyip heyecan duymasını sağlayabilir. Çocuğunuza yeni kardeşini nasıl haber vereceğiniz konusunda hala belirsizlikler yaşıyorsanız sizin için hazırladığımız 12 ipucunu takip edin.
- Hamileliğinizin 3. ayının bitiminde doktorunuzun da onayını alarak çocuğunuzla konuşun.
- Öncelikle onunla bu konuşmayı yabancı birilerinin bulunmadığı, huzurlu ve sakin bir ortamda yapın.
- Ses tonunuz yumuşak olsun ve onu üzecek, kıracak, kendini önemsiz hissettirecek ifadelerden kaçının.
- Mümkün olduğunca rahat olmaya çalışın. Sizin rahat olmadığınızı hisseden çocuk bu konuşmadan endişe duyabilir.
- Kardeşinden hayatınızı çok etkileyecek ve değiştirecek bir durum gibi bahsetmeyin.
- “Senin bir kardeşin olacak, ama bu senin hayatını etkilemeyecek ve seni hep çok seveceğiz.” mesajını çocuğunuza çok net bir şekilde verin.
- Çocuğunuz olumsuz tepki verdiğinde sakin olun ve bunun anne-babanın karar vermesi gereken bir durum olduğunu, yaşına göre basit cümlelerle anlatın.
- Çocuğunuza kendi bebekliğinden örnekler verin. Bebeklik hikâyelerini anlatın. Birlikte bebeklik fotoğraflarına bakın.
- Yeni bebeğin de tıpkı onun bebekken olduğu gibi bakıma ve ilgiye ihtiyaç duyduğunu söyleyin.
- Çocuklar taklit etmekten büyük keyif duyar. Kardeşi doğmadan önce çocuğunuza bir oyuncak bebek ya da hayvan verin. Bu hareket, bebeğinizin doğumundan sonra ilk çocuğunuzun sizi taklit etmesine ve anlamasına imkan tanıyacaktır,.
- Yeni kardeş kavramı ile ilgili hikayeler okuyun. Çocuğunuz yaşına göre tam olarak anlamasa bile bebeğiniz doğduktan sonra bu hikayeleri anlamlandırmaya başlayacaktır.
- Yeni bir bebek beklerken yapabileceğiniz en önemli şey, çocuğunuza güven vermektir. Sabah bulantıları gibi durumlar yaşamanıza şahit olan çocuğunuz endişe duysa da bunların geçici olduğunu ve her şeyin yolunda olduğunu ona açıklayın. Çocuğunuza yaşadığınız durumları açıklamanız, onun endişesini azaltıp kendisini güvende hissetmesini sağlayabilir.
Çocuğunuz Kardeşi ile Ne Zaman Tanışmalı?
Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun kardeşiyle bağ kurabilmesi için doğumun hemen ardından sizi ve kardeşini görmesini sağlayın. Çocuğunuzun kardeşiyle ilk karşılaştığında vereceği tepki önemli değildir. Bir oyun arkadaşı bulmayı bekleyen çocuğunuz minik bir bebek gördüğünde hayal kırıklığı yaşayabilir. Ancak bu durum geçicidir. Bir süre sonra en iyi arkadaş bile olabilirler. Bu geçiş süreci içerisinde büyük çocuğunuza duygusal anlamda destek olmaya çalışın ve “Bebek ağlaması zor olabiliyor, biliyorum. Henüz konuşamadığı için ağlayarak kendisini ifade ediyor.” gibi cümlelerle duyguları dillendirin. Böylece kardeşinin davranışlarını anlamlandırabilir ve endişe ya da rahatsızlık hissetmez.