Bebeğinizin 20. Ayı
Bebeğinizin bir önceki aya göre daha fazla kelime kullanabilmesi yakında ¨Neden?¨ ile başlayan sorular duyacağınızın işaretleri olabilir. Erken çocukluk döneminin bu heyecanlı adımlarında bebeğinizin beslenme, uyku ve oyun rutinini sağlamaya özen göstererek onun gelişimine destek verebilirsiniz.
20 aylık bebek rutini oluşturmak kadar bu düzeni korumak da bebeğinizin gelişimi ve huzurlu bir yaşama sahip olması bakımından önemlidir. Bebeğinizin günlük rutinini korumak için bağışıklık sisteminin desteklenmesine özen gösterebilirsiniz. Bağışıklığı desteklenen bebeğinizin günlük düzeni korunur.
20 Aylık Bebeğin Günlük Beslenme Rutini
Bebeğiniz bir yaşını geçse de anne sütü, beslenmesinde hala önemli bir yer tutar. Günde 2 ara öğün ve 3 ana öğün yiyen 20 aylık bebeğinizi, kahvaltı ve gece uykusu öncesi anne sütü ile besleyebilirsiniz.
Eksikliği veya yokluğunda doktor tavsiyesi ile kahvaltı ve gece birer bardak Aptamil Çocuk Devam Sütü ile beslenmesini destekleyebilirsiniz. Aptamil 4 Çocuk Devam Sütü doktorunuza danışarak anne sütünün hiç verilemediği veya yetersiz olduğu durumlarda kullanılır. Kanıtlanmış prebiyotikler içeren Aptamil Çocuk Devam Sütü içeriğindeki D vitamini ile bebeğinizin bağışıklık sisteminin normal işlevini destekler.* Aptamil Çocuk Devam Sütleri’nin içinde D vitaminin yanı sıra kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, çinko, magnezyum, selenyum, bakır ve iyot olmak üzere 10 mineral ile birlikte Vitamin A, Vitamin B12, Vitamin C, Vitamin K, Vitamin E, biyotin, folat gibi vitaminler yer alır.
Gıda öğünlerinde ise bebeğinizin mevsimine uygun taze sebze, tahıllar, protein ve karbonhidrat içeren besinler tüketmesine dikkat edebilirsiniz. Bu şekilde bebeğinizin vücut direncini arttırabilirsiniz. Örneğin ek gıda öğünlerini A vitamini açısından zengin şeftali, kabak, havuç gibi gıdalar, C vitamini bakımından zengin turunçgiller, maydanoz, domates ve çinko kaynağı kırmızı et, yoğurt gibi besinlerle hazırlayabilirsiniz.
20 Aylık Bebeğin Günlük Uyku Düzeni
Özgürce adımlar atmaya başlayan bebeğiniz, çevresine karşı daha büyük ilgi duyup sabahları daha erken kalkabilir. Bebeğinizin uyku saatlerinin değişmemesi için uyuduğu odada karartmalı perde kullanabilirsiniz. Gün içerisinde 1 buçuk ila 3 saat arası bir uykuya ihtiyacı olabilir. Ancak her bebeğin kendine özgü bir gelişim seyrettiğini ve uyku, beslenme gibi rutinlerinin de farklılık gösterebildiğini hatırlamakta fayda vardır. ¨Bebeklerde 1 Yaş Sonrası Uyku Düzeni Değişir mi?¨ başlıklı yazımızı okuyarak 20 aylık bebeğinizin uyku rutinini sağlama ile ilgili ipuçlarına ulaşabilirsiniz.
20 Aylık Bebeğin Günlük Oyun Programı
¨20 aylık bebek ne kadar uyur?¨ ya da ¨20 aylık bebek kaç saatte beslenmeli?¨ soruları kadar önemli bir başka konu ise ¨Bebeğimin ayına uygun oyunlar nelerdir?¨ sorusudur. Bebeğinizin kaba motor becerilerinin gelişimini desteklemek için parmaklarına uygun boyutta kuru kalemler alabilirsiniz. Bebeğiniz bu dönemde yaklaşık 6 bloğu üst üste dizebilir. Siz de onun gelişimini gözlemleyip destekleyici oyunlar yaratabilirsiniz.
20 Aylık Bebeğin Günlük Rutin Tablosu
07.30-Uyanma,alt ve üst değişimi.
08.00-Kahvaltı, Anne sütü. Eksikliğinde doktorunuz önerdiyse Aptamil Çocuk Devam Sütü
09.00-Oyun, eğlence, eğitici aktivite
10.00-Ara öğün.
12.00-Bez değiştirme , öğlen yemeği
13.30-Öğlen uykusu öncesi rutinler, Anne sütü. Eksikliğinde doktorunuz önerdiyse Aptamil Çocuk Devam Sütü
14.00-Öglen uykusu.
16.00-Uyanma, alt değiştirme, ara öğün.
16.30-Oyun, eğitici aktivite.
17.30- Açık hava gezintisi.
18.00-Akşam yemeği.
19.00-Uyku öncesi rutinler, banyo, pijama.
19.30- Anne sütü. Eksikliğinde doktorunuz önerdiyse Aptamil Çocuk Devam Sütü
20.00-Kitap, masal okuma ve gece uykusuna geçiş.
* D vitamini çocuklarda bağışıklık sisteminin normal işlevine katkıda bulunur.