Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

5. Hastalık: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Bazı hastalıklar var ki sadece vücutta ağrı ya da rahatsızlıkla değil, özgün görüntüsüyle de kendini fark ettirir. ‘Tokatlanmış yanak sendromu’ olarak da bilinen 5. Hastalık, işte bu hastalıklardan biri olarak gelişir. Bebeklerde önce yanaklarda başlayan ve daha sonra geniş bir alana yayılan kırmızı döküntüler şeklinde kendini gösteren 5. Hastalık, çocukluk döneminde sıkça karşılaşılan bulaşıcı enfeksiyon hastalıklarından biridir. Bebek ve çocuklar gibi hamileleri de etkileyebilen bu hastalık hakkında daha detaylı bilgi için ‘5. Hastalık: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi’ yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca çocukluk çağının döküntülü hastalıklarından bir diğeri olan 6. Hastalık hakkında da 6. Hastalık: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi içeriğimizi okuyarak bilgi alabilirsiniz.

5. Hastalık Nedir?

Parvovirüs ‌B19 virüsü yani 5. Hastalık, özellikle bebek ve çocuklarda ortaya çıkarak yanaklarında tokat izine benzer bir kızarıklık oluşmasına neden olan bir DNA virüsüdür. Ciltte döküntülü ve hafif ateşli bir hastalığa yol açan bu virüs, yetişkinlerde de olmakla birlikte en çok 5-15 yaşları arasındaki çocuklarda görülür, hatta çocuklar arasında salgınlara bile neden olabilir.

Oluşan belirtiden dolayı tokatlanmış yanak sendromu olarak da bilinen 5. Hastalık, yılın herhangi bir döneminde olabileceği gibi genellikle ilkbaharda ve kış aylarında oldukça yaygınlaşır. Çoğunlukla hiç semptom göstermeden veya çok hafif semptomlarla görülen 5. Hastalığın en önemli özelliği, bulaşıcı olmasıdır. Kişiden kişiye en sık solunum ya da damlacık yoluyla geçerek bulaşır. Kan veya kan ürünleri ile de bulaşabilen hastalığın inkübasyon yani kuluçka süresi ise 4-14 gün arasındadır.

5. Hastalık Belirtileri

5. Hastalık, aslında hafif seyreden, belirtileri büyük rahatsızlıklara neden olmayan bir hastalıktır. Başlangıçta ateş, nezle, baş ağrısı, bulantı ve ishal gibi grip veya soğuk algınlığı benzeri belirtilerle kendini gösterir.

5. Hastalık belirtileri arasında genellikle şunlar yer alır;

  • Ateş
  • Belirgin kırımızı yüz döküntüsü
  • Boğaz ağrısı
  • Kaşıntı
  • Burun akıntısı
  • Karın ağrısı
  • Eklem ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Mide problemleri

Virüs alan bebek ve çocukta hastalık 4-14 gün sonra ortaya çıkar. Hastalığın ilk evresinde hastanın yüzünde 'tokatlanmış yanak' döküntüsü ile yanaklarda belirgin kırmızı bir görüntü oluşur. Beşinci hastalığın bir diğer belirtisi olan ateş, her bebek ve çocukta görülmeyebilir. Bazı bebeklerde ise genellikle 38.5 derecenin üzerine çıkmayan ve hastalık öncesinde başlayan ateş, döküntüyle birlikte sona erebilir.

Hastalığın ikinci evresinde ise bu kırmızı döküntüler kollara, gövdeye, uyluklara ve kalçalara yayılabilir. Vücudun diğer bölümlerinde 'dantel' benzeri döküntüler görülebilir. Gövdede, kol ve bacaklarda küçük kırmızı nodüller ve bukleler ile genellikle kaşıntılı bir döküntü gelişebilir. Ayrıca yetişkinlerde enfeksiyon bazen el, bilek, diz ve ayaklardaki eklemlerde ağrı ve iltihaplanmaya neden olabilir.

5. Hastalık Nedenleri

Parvovirüs B19 virüsü nedeniyle bir enfeksiyondan kaynaklanan 5. Hastalık, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon gibi kişiden kişiye nefes alma, öksürme ve tükürük yoluyla yayılır. Ayrıca hastalık yakın temasın yanı sıra kan veya kan ürünleri ile de yayılabilir.

Bulaştırıcılığın en fazla olduğu dönem, döküntüler ve eklem ağrısı öncesi sadece yüksek ateşin olduğu zamandır. Döküntüler görüldükten sonra bulaştırıcılığın etkisi biter. Eğer bebeğin veya çocuğun bağışıklık sistemi zayıfsa, bulaştırıcılığı daha uzun sürebilir.

Parvovirüs B19 enfeksiyonunu bir kez geçirmek bebek ve çocuklarda hastalığa karşı bağışıklık sağlar. Hastalığın bir defa görülmesi halinde ömür boyu bağışıklık kazanılacağı için tekrar geçirilmesi beklenmez.

Aşısı olmayan 5. Hastalığına yakalanma riskini çocuğunuz için azaltmak için bazı basit hijyen önlemlerini alabilirsiniz. Bu korucu önlemlerin başında ise şunlar yer alabilir;

  • Çocuğunuzun ellerini düzenli ve iyice yıkamasını sağlayabilirsiniz.
  • Hastalarla yakın temastan koruyabilirsiniz.
  • Göz, ağız veya burun mukozasına dokunmaması konusunda sık sık uyarabilirsiniz.
  • Öksürürken ve hapşırırken ağzını kapatmasına dikkat edebilirsiniz.
  • Kişisel eşyalarını, yiyecek veya içecekleri hastalığa yakalanma riskine karşı paylaşmamasını hatırlatabilirsiniz.

5. Hastalık ve Gebelik

Parvovirüs B19 aslında çocukluk çağı hastalığı olmasına rağmen, erişkinlerde de görülebilir. Yetişkinlerin çok büyük kısmı Parvovirüs B19 enfeksiyonu geçirdiği için bağışıklık korumasına sahiptir. Ancak buna rağmen virüse karşı bağışıklığı olmayan anne adaylarında 5. Hastalık oluşabilir.

5. Hastalık, çoğu zaman hamileler ve bebekleri için önemli sağlık sorunları yaratmaz. Nadiren, virüs aktarılırsa ve bebeğin kırmızı kan hücresi yapmasını zorlaştırırsa bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Bu durum anne karnındaki bebekte kendini kalp yetmezliğine neden olan ciddi anemi şeklinde gösterebilir.

Eğer hamilelik döneminizde 5. Hastalık riskine karşı önlem almak istiyorsanız, erken bağışıklık durumu olup olmadığını test ettirmek için doktorunuza danışabilirsiniz. Ayrıca Parvovirüs B19 enfeksiyonu olan biriyle temas ettiyseniz ya da Parvovirüs B19 enfeksiyonu belirtileri gösteriyorsanız en kısa sürede doktora başvurmalısınız.

5. Hastalık Tedavisi

5. Hastalık, genellikle bebek ve çocuklarda kendi kendine tamamen iyileşen ve tedavi gerektirmeyen bir hastalıktır. Tanı genellikle doktorun yapacağı fiziki muayenede genel belirtiler dikkate alınarak klinik gözlem ile konur ve tipik bir tedavisi yoktur. Hastalık belirtilerini rahatlatmak amacıyla doktor tarafından bazı tedaviler uygulanabilir. Ayrıca diğer viral enfeksiyonlarda olduğu gibi dinlenmek de hastalığın atlatılmasında fayda sağlayabilir.

5. Hastalığı olan bebek ve çocukların uzun süre güneşe maruz kalması, yorucu aktiviteler yapması, sıcak ortamda bulunması kızarıklıklarının artmasına sebep olabilir. Bu nedenle 5. Hastalık geçiren bebek ve çocukların serin ortamlarda kalması ve sıcak banyo yapmaması önerilir. ‘5. Hastalık: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi’ ile ilgili daha detaylı bilgileri doktorunuzdan edinebilirsiniz.

 

Kaynaklar