Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

5 Soruda Beslenme Rutinleri ve Bağışıklık

5 Soruda Beslenme Rutinleri ve Bağışıklık

Bebeklerin beslenme, oyun ve uyku rutinlerinden oluşan günlük bir ritmi vardır.  Bu ritim bebeğin kendini güvende ve mutlu hissetmesini ve bağışıklığının güçlü olmasını sağlar. Bebek Hemşiresi Sevim Kuruçay Çam, annelerin özenle büyüttükleri bebeklerinin günlük ritmini nasıl sağlayacağı ile ilgili merak edilen sorularına cevap verdi. Bebeklerde beslenme rutinlerini anlatan Sevim Kuruçay Çam, bağışıklığı desteklemek için neler yapılabileceği hakkında önemli bilgiler aktardı.

Bebeğimin bağışıklığını artırmak istiyorum. Bunun için beslenmesinde en çok neye dikkat etmeliyim?

Bebeklerde beslenme ve bağışıklık arasında direkt bir bağ bulunur. Beslenme bebeklerin bağışıklığını etkileyen en önemli rutinlerden biridir.  Bebeğinizin ana besini bağışıklığının en büyük destekçisi olan anne sütüdür. Bebeğinizi kucağınıza aldığınız ilk günden itibaren emzirmeye özen gösterin ve mümkünse ilk 2 yıl anne sütü ile besleyin. Anne sütünüzü bebeğinize ilk 1 yıl ana öğün, 2. yıl ise ara öğün olarak verebilirsiniz.  Anne sütünüz yeterli miktarda değilse doktorunuza danışmalısınız. 

4 aylık bebeğim uyurken emiyor ama uyanıkken beslenmeyi reddediyor. Ne yapmalıyım?

Bebeklerin davranış ve rutinlerinde 3. ve 4. aylarda değişimler görülmesi normaldir. Duyguları geliştiği ve ilgisi daha dağınık olduğu için uyanıkken memeyi istememe, memede daha az zaman geçirme gibi o güne kadar yapmadığı yeni davranışlar gösterebilirler. Bebekler ilk 3 ayda hem doymak hem de rahatlamak için emerler. Bazı bebekler 3. aydan sonra sadece karnını doyurmak için emmek isteyebilir. Eğer az süreli emzirmeyle bile mutlu ve huzurluysa, günde 5-6 çişli bez değiştiriyorsanız bebeğiniz ihtiyacı kadar anne sütünü alıyor demektir. Böyle bir durumda bebeğinizi lütfen zorlamayın, doymadığını düşünüp tekrar emzirmeye çalışmayın. Ama bebeğiniz gün içinde huzursuzsa ve idrar sayısında düşme varsa memede yeterince doymuyordur. Bebeğinizi uyanıkken emzirmek için ilgisinin dağılmamasını sağlamanız gerekir. Memede kalmasını sağlamak için boynunuza renkli kurdele ya da oyuncak takabilirsiniz, daha sakin ortamlarda emzirebilirsiniz, sakin bir müzik açabilirsiniz. Bu şekilde emzirme süresini daha fazla uzatabilirsiniz.

 

Bebeğim 7 aylık ve ek gıdaya yeni geçti. Nasıl bir beslenme rutini önerirsiniz?

Bebekler 180 günü yani 6 ayı doldurduğunda ek gıdaya geçebilir. 6-9 ay arası, ek gıdada sadece tadım ve alıştırma dönemidir. 1 yaşına kadar bebeğinize ek gıdaları ara öğün olarak vermelisiniz. Anne sütü 1 yaşına kadar ana öğünüdür. Eksikliği ya da yokluğunda doktorunuza danışarak beslenmesini devam sütü ile destekleyebilirsiniz.  6-9 ay arasında ek gıda miktarı 2 çay bardağını geçmemelidir. Bu dönemde bebeğinizin beslenmesinin yüzde 70’i anne sütü, yüzde 30’u ek gıda olmalıdır.  9-12 ay arasında ek gıda miktarını yüzde 50’ye çıkarabilirsiniz. Bebeğinizin 7. ayda beslenme rutinine sabah anne sütü ile başlayabilirsiniz. Ek gıda olarak ara öğünleri; sabah ile öğlen arası meyve, öğlen saatinde sebze yemeği, akşam üstü de yoğurt olarak verebilirsiniz. Hazırladığınız ek gıdaların içine biraz anne sütü koyabilirsiniz. Ayrıca çok açken ya da tokken bebeğinize ek gıda vermemeye özen gösterin.

7 aylık bebeğim ek gıdaya yeni geçti ve kabız oldu. Beslenmesinde nasıl değişiklikler yapmalıyım?

Bebeklerde kabızlık daha çok ek gıda döneminde yaşanır. Bağırsaklara fazla besin yükü olmaması için bebeklere ayına uygun miktarlarda ek gıda verilmelidir. 7 aylık bebeğin günlük ek gıda miktarı 2 çay bardağını geçirmemeli. Birkaç gün patates gibi nişastalı besinler vermeyin. Sindirimi kolay lifli besinleri tercih edebilirsiniz. Kuru kayısı, mevsiminde taze kayısı, kuru erik, kabak, balkabağı gibi besinler sindirime yardımcıdır. Kabızlık döneminde daha çok su içirip ek gıdalara zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Bebeğiniz günde 100 cc civarında su içebilir. Karnına bağırsak ve gaz masajları yapıp sıcak havlu koyarak da bebeğinizin kabızlığını gidebilirsiniz. Eğer bebeğinizin karnı çok şişse, gaz çıkaramıyorsa ve kusuyorsa mutlaka doktora danışmalısınız.

Bebeğimin iyi geliştiğini ve büyüdüğünü nasıl anlarım?

Doktor kontrolleri bebeklerin büyüme gelişme takibinin yapılması açısından çok önemlidir. Boy-kilo değerlerinin ölçülmesi ve ayına göre normal persentil aralığında olup olmadığının kontrol edilmesi için bebeğinizi doktoruna periyodik olarak götürmelisiniz. Aynı zamanda siz de İlkadımlarım’daki persentil hesaplama aracını kullanarak bebeğinizin gelişimini takip edebilirsiniz.

Bebek Hemşiresi

Sevim Kuruçay Çam