Sekiz haftalık bebekler, çevrelerine daha büyük merak duymalarını sağlayan bir döneme girerler: Oluşumlar Dünyası. Artık etraflarındaki eşyaların sahip olduğu çizgiler, renkler ve dokuları ayırt etmeye başlayabilirler. Bu dönem, “Harika Haftalar” olarak adlandırılan büyüme ataklarının ikincisidir.
Büyüme atağı haftaları, bebeklerin zihinsel olarak geliştikleri ve yeni beceriler edindikleri periyotlardır. Sekiz haftalık bebekler, rahatsız hissetmelerine sebep olabilen ateş, pişik ya da açlık gibi bir durum olmadığı halde huzursuzluk yaşarlar. Bu huzursuzluk ve beraberinde gelen ağlama, bebeklerin fark ettikleri yeni beceriler ya da durumlara alışma çabalarının bir parçasıdır. Bulutlu ikinci atak haftası hakkında daha fazla bilgi edinerek güneşli haftalara kadar bebeğinize nasıl destek olacağınızı öğrenebilirsiniz.
8 Haftalık Bebeklerde Büyüme Atağı Belirtileri Nelerdir?
Beş haftalıkken başlayıp yaklaşık yetmiş beş haftalıkken sona eren büyüme atakları bebeklerde ağlamanın artışı, ebeveyne daha çok bağımlı olma ve huzursuzluk şeklinde görülebilir. Ebeveynler, bebeklerde görülen bu ani değişimleri anlamladırmakta güçlük yaşayabilirler. Ancak bebeklerde sıçrama dönemleri geçicidir.
Anne babaların “Hasta olmadığı halde bebeğim neden huzursuz?” diye sordukları bu ikinci büyüme atağı dönemi sona erdiğinde bebekler yeni kabiliyetler edinirler. Bu da “Sanki bir haftada büyüdü!” cümlesini açıklar. Bebekler, kendilerini zorlayan bu hafta geçene kadar ise güvende hissetmek için daha uzun süre süt emmek ya da ebeveyn kucağında kalmak isteyebilir.
İkinci Büyüme Atağında Bebeklerde Hangi Gelişimler Olur?
Sekiz haftalık bebekler, ikinci büyüme atağının bitiminde hem bazı beceriler kazanır hem de eşyaların dokusuna karşı farkındalıklar geliştirir. Bu sıçrama döneminde sekiz haftalık bebeklerde şu gelişimler gözlemlenebilir:
- Reflekse dayalı hareketler azalabilir. Ellerini ve kollarını daha bilinçli şekilde hareket ettirmeye başlayabilirler.
- Etraflarındaki renk ve çizgileri daha dikkatli biçimde incelemeye başlarlar.
- Elleri ve kolları ile nesneleri itebilirler.
- Duydukları seslere daha çok odaklanmaya başlarlar. Ritmik seslere ilgi duyabilirler.
- Işık ve gölge oyunları dikkatlerini çekebilir.
- Bir ses duydukları zaman nereden geldiğini anlamak için başlarını çevirebilirler.
- Etrafındaki nesnelerin dokularını inceleyip “oo, auu” gibi kısa sesler çıkarabilirler.
İkinci atak dönemi sonunda bebekler daha sakin bir döneme girer.
İkinci Sıçrama Döneminde Bebeklere Nasıl Yardımcı Olunur?
Ebeveynler birkaç pratik uygulama ile bebeklerde büyüme atağı haftaları geçene kadar onlara destek olabilirler:
- Farklı dokulardaki eşyalar gösterilebilir. Oluşumlar döneminde özellikle siyah ve beyaz gibi kontrast renkler bebeklerin ilgisini çeker.
- İkinci büyüme atağı döneminde bebekler ses farklılıklarını da ayırt etmeye başlar. Bebeklere farklı ritimlerde müzikler dinletilebilir.
- Bebekler bazen de ses yoğunluğundan rahatsızlık duyabilir. Böyle huzursuzluk dönemlerinde beyaz gürültü gibi bebeklere tanıdık gelen sesler dinletilebilir. Beyaz gürültü videolarına ulaşmak ve daha detaylı bilgi edinmek için “Bebeğinizi Rahatlatan Mucizevi Beyaz Gürültüler” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Bebeklerde ikinci büyüme atağı haftası yaklaşık iki hafta sürebilir. Sonrasında ise iki haftalık sakinlik dönemi yani güneşli günler yaşanır. 12 haftalık bebekler ise üçüncü atak dönemlerine girebilirler. Üçüncü atak dönemi hakkında bilgi almak için “12 Haftalık Bebeklerde Büyüme Atağı: Yumuşak Geçişler" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.