Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Adım Adım Bebeğinizin Görme Yetisi ve Gelişimi

Adım Adım Bebeğinizin Görme Yetisi ve Gelişimi

Bebeğinizin Göz ve Beyin Gelişimi

Bebeğinizin görme gelişimi hamilelik sırasında başlar. Bu yüzden kendi vücudunuza hamilelik sırasında çok iyi bakmalısınız ki bebeğinizin göz ve beyin gelişimi ideal şekilde tamamlansın.

Doğumdan sonra ilk ışıkla beraber bebeklerde görme başlar. Anne karnındayken bebeklerin ışığı ayırt ettikleri bilinir ama buna gerçek anlamda “görme” denmez.

Doğumdan hemen sonra bebeğiniz sadece siyah, beyaz ve gri tonlarında görür. Çünkü görmeyi kontrol eden retina ve beyindeki sinir hücreleri tam olarak gelişmemiştir. 

Bebeklerin başlarda gece yarısı uyanmalarının bir sebebi göz ile beyin arasındaki iletişimin başlangıçta düzenli olmamasındandır. Ama bir süre sonra bu iletişim normal bir şekilde çalışmaya başlar ve bebeklerin uyku düzeni normale girer. 

Bebekle göz teması ne zaman kurulur?

Bebeklerin normalde ilk haftalarda ışığa tepki vermesi ve ilk 3 ayda bebekle göz teması kurulması beklenir. Bebekler ilk aylarında net göremezler. Bebeklerde görme yetisi, başlangıçta 50-100 cm kadardır. İlerleyen zamanlarda, bu mesafede olan görme, hareket yeteneklerinin artmasıyla beraber gelişir.

Görme gelişimi ne zaman tamamlanır?

Bebekler yeni doğduklarında sadece çok yakınlarındakileri görebilirken zamanla başlarını oynatarak izleme kabiliyeti geliştirirler. 2-3 aylıkken sizinle göz göze gelebilir. Daha sonra hareket ederek gördükleri cisme / kişiye dokunmak isterler. 6 aylık olduktan sonra izleme artar. 10-18 ay civarında kişileri tanımaya, kitaplardaki resimleri net görmeye başlar. Bebek 5 yaşına geldiğinde ise görme becerisi, yetişkinlerle aynı düzeye gelir. 7-9 yaşından sonra ise görme gelişimi tam olarak tamamlanır.

Adım adım ailelere düşen görevler

  • Uzmanlara göre bebeklerin görme yeteneği az yardımla ya da hiçbir yardım olmadan da gelişecektir. Ancak, bebeğe çok çeşitli ilginç görsel uyaranlar sunmak ve gördükleri hakkında bebekle konuşmak, anne babanın bebeğin görsel yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olur.
  • Bebeğinizle göz teması kurmaya çalışın, yüzüne bakarak onunla konuşun.
  • Gözleriyle kafasını aynı zamanda hareket ettirebilmeye başladığında gözleriyle nesneleri takip edebileceği oyunlar oynayın. 
  • Bebeğinizi insanları görebileceği şekilde kucağınızda tutun ve aynada sürekli ona kendini gösterin.