Bebeklerde doğumundan itibaren sık sık sindirim sorunları görülebilir, çünkü bebeklerin sindirim sistemi çok hassastır ve zamanla gelişir. Bunun için bebeklerde kabızlık, ishal, gaz gibi sorunların görülmesi normaldir. Fakat bazen bebeklerde sindirim sorunları, bebeğin sağlığı hakkında bazı mesajlar da verilebilir. Bu gibi durumlar ayrıca ciddiye alınmalıdır.
Bebeklerde kaka rengi ve yoğunluğu bize birçok şey anlatır. Bebek kaka rengi yeşil, sarı, kahverengi, kırmızı ya da siyah gibi çeşitli renklerde olabilir. Bazı renkteki kakalar son derece normalken, bazı renkteki kakalar doktora danışılması gereken durumların habercisi olabilir. Kaka yoğunluğu bebeklerde kabızlık ya da ishal gibi durumların ipuçlarını verebilir. “Kaka Takibi Aracı”nı bebeğinizin kakasını gözlemlemenize yardımcı olması için uzmanlarla birlikte tasarladık. Bebeğinizin kaka fotoğrafını yükleyerek saniyeler içinde testi tamamlayabilir, bu sayede bebeğinizin gelişimiyle ilgili dikkat etmeniz gereken işaretleri fark edebilirsiniz. Sonuçlarınıza göre gereken durumlarda doktora danışabilirsiniz. Teste başlamak için tıklayınız.
Bebeklerde Kabızlık
Her bebeğin bağırsaklarının çalışma düzeni ve tuvaletini yapma sıklığı farklıdır. Bazı bebekler günde birkaç kere kaka yaparken bazı bebekler her gün kaka yapmayabilir. Bebeğin dışkısı yumuşaksa, bebek zorlanmadan kaka yapıyorsa, kilo alışı düzenliyse ve genel durumu da iyiyse endişelenmeye gerek yoktur.
Kabızlık, kalın bağırsağın sonundaki kaslar sertleştiği ve kakanın normal geçişini önlediği zaman meydana gelir. Kaka, bağırsakta ne kadar uzun süre kalırsa o kadar sıkılaşıp kurur ve vücuttan atılması zorlaşır. Sertleşmiş kaka, kalın bağırsağın son kısmından geçerken yırtılmalara ve çatlaklara neden olabilir. Bu da bebeklerde ve çocuklarda kasılmaları beraberinde getirir. Çocuklar, bu acıyı yaşamamak için kakayı tutmak isteyebilir ve dışkılama hissini bastırabilir. Bu da kakanın içerde daha çok kurumasına, büyük çap ve hacme ulaşmasına neden olur. Böylece kabızlık döngüsü başlamış olur.
Eğer bebek normal sıklığının dışında birkaç gün kaka yapamadıysa, sert ve yoğun kıvamlı dışkılıyorsa, bunu yaparken acı çekiyorsa, ağlıyorsa veya kakasında kanlı izler varsa kabız olmuş olabilir. Kabızlık üç günden fazla sürmüşse ve dışkıda kan görülmüşse bebek mutlaka doktora götürülmelidir.
Bebek Kabız Olursa Ne Yapılmalı?
- Anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık riski daha düşüktür. Bunun için bebeği anne sütü ile beslemek önemlidir.
- Eğer bebeğiniz ek gıda döneminde ise öğünlerinin yanında elma suyu, erik suyu, armut suyu veya şeftali suyu verilebilir.
- Bebeğin poposunu nemlendirebilirsiniz. Gliserin veya vazelin, kakasını daha kolay yapmasını sağlayabilir.
- Ilık bir duş veya egzersizler, bebeğinizin kaslarını hareketlendirir ve gevşetir.
Bebeklerde Kabızlık Masajı Nasıl Yapılır?
Bebeklere karın masajı yapmak, onları kabıza karşı rahatlatabilir. Sıcak elinizi, bebeğinizin karnına koyun. Göbek deliğinden başlayarak karnın dışına doğru, saat yönünde ve tersi yöne, bebeğinizin karnına masaj yapın. Bu işlemi uygularken bebeğinizin karnına çok fazla baskı yapmamalısınız. Bebeğinizin bu masajdan hoşlanıp hoşlanmadığını surat ifadesinden anlayabilirsiniz. Eğer bebeğiniz uzun süre rahatlamıyorsa bir doktora danışmalısınız.
Bebeklerde İshal
Bebeklerde ishal durumu enfeksiyonel hastalıklarda, soğuk algınlığında, diş çıkarmada ve gıda alerjisi gibi durumlarda görülebilir. “Bebeklerde ishal nasıl anlaşılır?” sorusuna ise “Eğer bebeğiniz günde 6-7 kereden fazla kaka yapıyorsa ve kakası çok sulu ise bu durum, bebeğinizin ishal olduğu anlamına gelebilir.” şeklinde cevap verebiliriz.
Bebeklerde İshali Ne Keser?
- Tehlikeli ölçülerde sıvı kaybının yaşanabildiği ishal döneminde, daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde bol su ve diğer sıvı gıdaların tüketilmesi gerekir. Ancak bebeklerde en doğru beslenme, sık aralıklarla anne sütüne veya anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda doktor önermişse kullanılan devam sütünün* verilmesine devam edilmesidir.
- İshal problemi olan bebeğinizin beslenme önerileri için doktora danışın.
- 2 yaşın altındaki çocuklara her ishalli kaka yaptıktan sonra en az yarım çay bardağı su, hatta eğer istiyorsa daha fazla su vermek, sıvı kaybını önleyebilir.
- İshal olan bebeğinize ayrıca şeftali, muz, patates, pirinç lapası, pirinç içeren ek gıda ve muhallebiler hazırlayıp verebilirsiniz.
- Bebekte ağız ve dilin kuruması, bıngıldağın çökmesi, göz yaşının kuruması, idrarın azalması gibi sıvı kaybı belirtileri varsa, kusma devam ediyorsa ya da ateş ve kanlı ishal görülüyorsa vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
* Anne sütü bebeğiniz için en iyisidir. Anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda doktorunuza danışın.