Bir bebeğin hayatınızda yaratacağı değişimler, bebek sahibi olmaya karar verdiğiniz anda başlar. İçinizdeki annelik içgüdüsüyle başlayan bu değişim, önce bebeğinizin gelişimi sonra sizin fiziksel ve ruhsal farklarınızla devam eder. Hamilelik takibi bunun için çok önemli. Bebeğinizin yaşadığı gelişmeler kadar ay ay hamilelik aşamalarında yaşayacağınız durumları da bilmelisiniz. Çünkü 9 ay boyunca geçireceğiniz evreleri bilmek, bilinçli gebelik döneminin ilk adımıdır diyebiliriz.
Gebelikte 1. Ay Değişimleri
İlk ayda hamilelik belirtilerini konuşmalıyız. Çünkü muhtemelen hamile olduğunuzu 3.-4. hafta sonunda öğreneceksiniz. Reglinizin gecikmesi, midenizin bulanması ve göğüslerinizin büyümesi sizi bu testi yapmaya itiyor. Dış görünüşünüzde herhangi bir değişiklik olmasa da vücudunuzun verdiği sinyaller hamile olduğunuzu gösterebiliyor. Bir gebelik testi yaptıracak ya da kan testi ile bu durumu netleştireceksiniz. Tebrikler, hamilesiniz!
Gebelikte 2. Ay Değişimleri
Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz an doktorunuza danışarak folik asit takviyesine başlayabilirsiniz. Bunu ayrıca belirtmek istiyoruz çünkü folik asit, spina bifida gibi oluşabilecek doğum kusurlarını önler.
Bu ay, geçen ay kadar sakin olmayacak. Mide bulantıları, açılan iştahınız ve dolgunlaşan göğüsleriniz bir hayli etkili olacak. Mide bulantısını dert etmeyin bu geçici bir süreç. Canınız sürekli abur cubur çekse de sağlıklı beslenme konusunda daha hassas olmanız gerekiyor. Belki farkında değilsinizdir ama kilo almaya başladınız. Bu değişimi dar gelmeye başlayan pantolonlarınızdan anlayabilirsiniz. Dışarıdan bakınca kimse hamile olduğunuzu anlayamasa da siz tüm belirtileriyle artık 2 aylık hamilesiniz.
Gebelikte 3. Ay Değişimleri
Cildiniz daha önce kuru muydu? O halde HCG ve progesteron hormonlarına teşekkür edin. 3. aydan itibaren bu hormonlar sayesinde yağ oranınız yükselecek ve yüzünüze hamile parıltısı gelecek. Kan hacminiz arttığı için yüzünüz daha da renklenecek. Artık bebeğiniz bir greyfurt boyutunda bu yüzden göbeğinize baktığınızda da hamileliğinizi hissedebileceksiniz. Yalnız bu dönemde düşük tehlikesine karşı hareketlerinize dikkat etmelisiniz. Ara ara kanamalarınız olabilir. Bu kanamalar devam ederse doktorunuza başvurmayı unutmayın. Mide bulantıları hala devam ediyor olabilir. Biraz daha sabredin, bu bulantılar 3.aydan sonra azalarak yok olacaktır.
Gebelikte 4. Ay Değişimleri
Karnınızda kelebeklerin uçuştuğunu mu sanıyorsunuz? Bebeğiniz bu ay sizi zayıf vuruşlarla tekmeliyor olabilir. Çoğu anne 4. ay hamilelik döneminde bunu hissedemez. Fakat bu aydan sonra bebeğinizin tekmeleri daha belirgin olacaktır. İştihanız muhtemelen açıldı. Karnınız iyice belirginleşti. Bu dönemde aynaya baktığınızda bir gelişme daha göreceksiniz, cilt koyulaşması. Meme uçları, koltukaltları, bacak ve göbekte koyulaşmalar görülebilir. Bu koyulaşma esmer tenli annelerde daha belirgin olacak. Doğumdan sonra solacak olan bu koyulaşmaların daha da artmaması için dışarı çıkmadan önce mutlaka güneş kremi kullanmalısınız.
Gebelikte 5. Ay Değişimleri
Geçen ay belki hissedip belki hissedemediğiniz tekmeler bu ay daha net. Bebeğinizin hareketlerinin çoğunu hissedemeyebilirsiniz çünkü o kendini her zaman hissettirecek kadar güçlü değil. Bazı günler onun tekmelerini hiç hissetmeyecek bazen de bir gün içinde birkaç kez tekmelediğini duyumsayacaksınız. Gelelim size. Artık insanlar karnınıza bakınca gülümsüyor değil mi? Çünkü 5. ay gebelik döneminde tam bir hamile karnına sahipsiniz. Bu ayın ortalarına doğru karnınızda hafif ağrılar hissedebilirsiniz. Çünkü büyüyen göbeğiniz ağırlık merkezini değiştirdi. Kalça veya kasıktaki sızlamalar da normal. Rahim büyüdükçe pelvik yan duvarınıza ve üst rahmin her iki yanına bağlanan yuvarlak bağlar çekiliyor ve geriliyor. Hızlıca büyüyen karnınız duruş bozukluklarınıza neden olabilir. Dik yürümek için her zamankinden daha fazla çaba harcamaya başlayın.
Gebelikte 6. Ay Değişimleri
Bu aydan itibaren kanınız eskisi kadar hızlı hareket edemez, bu nedenle ayağa kalktığınızda veya ayakta uzun süre kaldıktan sonra başınızın döndüğünü hissedebilirsiniz. Şu anda küçülen tek şey sizin libido değeriniz olabilir. Bu durumda cinsel isteksizliğinizin olması çok normal. Hamileliğin 6. ayında, daha çok besin değerine ihtiyacınız var. Vitamin ve minerallerin yanında, demir takviyesinde de bulunmanız gerekiyor. İlk kontrolünüzde doktorunuza bu konuyu danışmayı unutmayın. Çünkü düşük demir oranı kendinizi daha yorgun ve bitkin hissetmenize neden olur. Şunda anlaşalım; demir oranınız ideal olsa bile siz ilk zamanlardaki kadar enerjik değilsiniz. Önemli olan bu yorgunluk hissini çok belirgin hale getirmemek.
Gebelikte 7. Ay Değişimleri
Bu aydan itibaren artık göbeğiniz en az futbol topu büyüklüğüne ulaştı. Göğüsleriniz iyice büyüdü. Geçen ay hissettiğiniz yorgunluk hissine bir de bel ağrısı katılıyor olabilir. Gebeliğin 7. ayı ile beraber, 3. trimester dönemine girdiniz. Özellikle sabah saatlerinde el ve ayaklarınızda şişmeler görülebilir ve nefes darlığı yaşayabilirsiniz. Bu dönemde erken doğum belirtilerine (Sık kasılmalar, vajinadan gelen su veya sulu kanama) dikkat edin. Hamilelikte 7. ay, aynı zamanda erken doğum vakalarının başladığı dönemdir.
Gebelikte 8. Ay Değişimleri
Heyecan dorukta! Artık bebeğinizle buluşmaya çok az bir zaman kaldı. Vücudunuz da bebeğinize oldukça hazırlıklı. 8.ay gebelikte göğsünüzden gelen sarımsı ince sıvı, anne sütünün habercisi olan kolostrumdur. Bu sıvı bebeğinizi hastalıklardan koruyacak antikorları içeriyor. Eğer bu sıvı çok fazla geliyorsa göğüs pedi kullanmaya başlayabilirsiniz. Rahim oldukça büyüdüğünden solunum, sindirim ve dolaşım sistemindeki yüklenme giderek artar ve buna bağlı olarak sırt ağrılarınız belirginleşir. Bu yüzden uyku problemleriniz de başlayabilir. Sık sık idrara çıkma veya mide bulantıları gibi gelişmeler kaçınılmaz. Bu ay hiç olmadığı kadar duygusal olabilirsiniz. Bebeğinize kavuşacağınız günü düşündükçe rahatlamanızda fayda var.
Gebelikte 9. Ay Değişimleri
Bu ay bebeğiniz muhtemelen doğuma hazır. 9. ay hamilelik döneminde, oksitosin hormonundaki artış sayesinde süt bezleriniz genişliyor. Karnınız iyice aşağıya doğru inmiş durumda. Bu dönemde başrolü yalancı doğum sancıları üstleniyor olabilir. Gerçek doğum sancıları, düzenli ve sık aralıklarla şiddeti giderek artarak olur. Kasılmalar 50 saniye kadar sürer. Yalancı doğum sancıları düzensizdir ve şiddeti hep aynıdır. Bunun ayrımına bu şekilde varabilirsiniz. Fakat bu sancılara duyarlı olmalısınız. İyice açılan rahminizden de anlaşıldığı gibi, bebeğiniz artık size kavuşmayı bekliyor! Gebelerin çoğu 40. haftaya ulaşmadan doğumu gerçekleştirebilir. Ancak bazı durumlarda bebek biraz daha geç kalabilir. Bu dönemde doktor kontrolünde hareket edeceksiniz. Acele etmeyin ve bebeğinizi karşılama heyecanının tadını çıkarın.