Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Ailede Alerjinin Bebekte Etkisi

Araştırmalara göre özellikle çocuklar arasında besin alerjileri sıklığında önemli bir artış mevcut. Ailede alerji olması, çocuklardaki riskin artmasına neden oluyor. Ailesinde alerji olmayanlarda risk %20-30 kadar iken anne, baba veya kardeşlerden birinde alerji olması, alerji riskinin %40-50’ye çıkmasına; hem anne hem de babada alerji olması ise riskin %60-70’e yükselmesine yol açıyor. Yani bebeklerde genetik yatkınlık faktörü alerji görülmesinin en büyük sebepleri arasında yer alıyor.

Bebeklik çağında alerjik döküntüsü olan ve ailesinde bir alerji öyküsü bulunan çocukların %50’sinde ileri yaşlarda astım veya saman nezlesi görüldüğünü kanıtlayan araştırmalar mevcut. Buna karşın; bebeklikte bu şikayeti olmayan ve ailesinde alerji öyküsü bulunmayanların ise yalnızca %12’sinde ileriki yaşlarda astım veya saman nezlesi gelişiyor. “Alerji nasıl geçer?” sorusunun cevabını aramadan önce “Alerji nedir?” ve “Alerji nasıl ortaya çıkar?” sorularının cevaplarını ele alalım.

Bebeklerde Neden Alerji Gelişir?

Bağışıklık sistemi; vücudu bakteri ve virüs gibi sağlığı tehdit edebilen patojenlere karşı korumakla görevlidir. Ancak kimi zaman polen, toz, gıda ürünleri gibi zararsız maddelere karşı da savunma gerçekleştirir. Bu savunma sonucu bağışıklık sistemi, vücutta alerjik reaksiyona sebep olan antikorların oluşmasını tetikler. Bu antikorlar, burun akıntısı ve sindirim sistemi sorunları gibi alerji kaynaklı problemlere sebep olur.

Alerjiye Genetik Yatkınlık Bebekleri Nasıl Etkiler?

Bebeklerin alerjik olma riskini artıran bazı faktörler vardır. Bunlar; genler, çevresel faktörler ve üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Genetik yatkınlık, tartışmasız en önemli faktördür; çünkü bebeklerde alerji olup olmayacağını belirler. Genetik kaynaklı alerji, anne ya da babadaki alerji türünün aynısının bebeğe geçmesi değil, vücudunun alerji geliştirme eğilimine sebep olmasıdır. Yani ebeveynlerden birinde köpek alerjisi varken bebekte inek sütüne karşı alerji olabilir.

Bebeklerde alerji bulunması, ancak alerjik reaksiyona sebep olan madde ile bebeğin karşılaşması sonucu anlaşılabilir. Bebeklerde alerji belirtileri ortaya çıkmadan onları korumanın en etkili yolu ise beslenmelerine prebiyotik ve etkinliği kanıtlanmış probiyotik kaynaklı besin kaynaklarını eklemektir. Bebeğinizin ayına uygun, söz konusu besin kaynaklarına sahip gıdalar için doktorunuza danışabilirsiniz.

Ailesinde Alerji Olan Bebekleri Korumak İçin Ne Yapılabilir?

Anne sütü içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller ile bebeklerin bağışıklık sistemlerinin güçlenmesine yardımcı olur. İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmenin, riskli bebekleri alerjik hastalıklara karşı koruduğu bilinmektedir. Bu dönemde annenin alerjiye neden olabilen besinlerden kaçınması ve bebeğini emzirmeye devam etmesi önerilir. Anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda alerji riski taşıyan bebekler için doktora danışılmalıdır.