Her şey bebeğin anne karnındaki gelişimini hafta hafta, ay ay takip etmekle başlar ve sonra sonsuz bir öğrenme döngüsü içine girilir. Çünkü annelik bir yolculuktur ve bu yolculuk boyunca en önemli eylemlerin başında öğrenmek gelir. Bu öğrenme sürecine en doğru bilgilerle başlamanız için burada bebeğin anne karnındaki gelişimini aylara göre ele alacağız.
1 Aylık Bebek Gelişimi
Teknik olarak henüz hamile olduğunuzu bilmiyorsunuz. Sadece sabah bulantıları ve bazı yiyeceklerle kokulara karşı hassasiyetiniz var. Karnınızda ise plasenta oluşmuş durumda. Bebeğinizin beslenmesini ve gelişmesini sağlayacak olan plasenta, hormon üretmeye çoktan başladı. Bu dönemde gebelik testi sonucu pozitif çıkabilir. Ardından bebek blastosit adı verilen bir top biçimini alıp rahim duvarına tutunur. 4 haftalık bebek gelişimi döneminin sonunda bebeğiniz 1-2 mm boyundadır ve ultrasonda görmek için bir süre daha beklemeniz gerekir.
2 Aylık Bebek Gelişimi
6 haftalık gebelik dönemiyle birlikte hızla gelişen embriyo, fetüs adı verilen yeni bir evreye geçer. Bu fetüs anne karnında sürekli yer değiştirse de henüz hissedilmesi pek mümkün değildir. Gözler tam olarak gelişmese de göz kapakları, deri, saç, tırnak, diş minesi, meme bezleri oluşmaya başlar. Eller ve ayaklar da gelişim gösterir ancak parmaklar için bir süre daha beklemek gerekir. 8 haftalık gebelikte 3 gram ağırlığa sahip olan fetüs, 2 aylık bebek gelişim döneminin sonunda 8-12 gram ağırlığa ve 2 cm’yi aşan boya ulaşır. Bebeğinizi artık ultrasonda görebilirsiniz.
3 Aylık Bebek Gelişimi
Gebelik hesaplama takviminin en kritik dönemlerinden biri olan 3. ay sonu ve 4. ay başı, bebek için büyük değişimleri beraberinde getirir. Bebeğin hızlı bir gelişim gösterdiği bu dönemde yüz hatları yavaş yavaş ortaya çıkar. 3 aylık gebelik sonunda 6-10 cm boya ve 15-20 gram civarı ağırlığa ulaşan bebek, kollarını ve bacaklarını az da olsa hareket ettirebilir. 3 aylık bebek gelişiminin sonunda ise artık tırnaklar da yavaş yavaş oluşmaya başlar.
4 Aylık Bebek Gelişimi
Refleksleri gelişen bebeklerde, 4 aylık gebelik dönemiyle birlikte parmak izi, saç, kaşlar ile el ve ayak tırnakları şekillenir. Hızlı gelişim gösteren bebekler 100 gram ağırlığa ve 9-12 cm’lik boya ulaşırken kaş çatma, göz kısma ve parmak emme gibi özellikler de kazanır. Gözleri bu ay içinde açılan bebeklerin cinsel organları da 4 aylık bebek gelişiminin sonunda oluşumunu tamamlar. Yani bebeğin cinsiyetini öğrenip alışverişe çıkmak için artık her şey hazır. Ayrıca ultrasonda bebeğinizin yüzünü de görebilirsiniz.
5 Aylık Bebek Gelişimi
“Bebeğim ilk tekmesini attı!” demek için en doğru zaman. 5 aylık gebelik döneminde bebeğiniz sürekli hareket halindedir. Tekme atar, döner, yer değiştirir. Ayrıca 5 aylık bebek gelişimi, saçlar ve göz kapağı gelişiminin de tamamlandığı evredir. 13-16 cm uzunluğa ve ortalama 300 gramlık ağırlığa ulaşan 5 aylık bebekte diş köklerinin de temelleri atılır.
6 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğiniz hızlı gelişimini sürdürüyor. 6 aylık gebelikte bebeğin boyu 25-30 cm’ye ulaşır, ağırlığı ise 800 gramı asar. Henüz doğuma hazır olmasa da vücudu birçok işlevi yerine getirebilecek durumdadır. Kulakları sesleri algılayabildiği gibi bacak, ayak ve kolları da artık onun kontrolündedir. 6 aylık bebek gelişimi, düzenli hareket kabiliyetinin görüldüğü dönemdir. Bebekler kendileri için en rahat pozisyonu bulana kadar hareket edebilirler.
7 Aylık Bebek Gelişimi
Artık yüzü neredeyse tamamen oluşan bebekler için en hızlı gelişim, 7 aylık gebelik döneminde görülür. Hızla kilo alır ve dışarıdan gelen güçlü ışığa karşı gözlerini kırpıştırarak tepki verir. Yani göz kapakları da gelişimini tamamlamak üzeredir. Hamileliğin 7. ayının sonunda boy ortalama 30-40 cm arası olurken kilo ise 1000-1800 gram arasındadır.
8 Aylık Bebek Gelişimi
Hamilelik takviminin bu döneminde bebeğiniz 35-45 cm boya ve 2000-3000 gram ağırlığa ulaşır. Bu nedenle bebekler 8 aylık gebelik döneminde rahimde daha çok yer kaplarlar ve önceki aya göre daha az hareket ederler. Fiziksel olarak gelişimlerini tamamlamak üzere oldukları bu dönemde bebeklerde daha fazla ya da çok az hareket hissedilirse doktora başvurulması önemlidir. Kemikleri hızla gelişen bebeklerin cilt rengi de kırmızıdan pembeye bu dönemde dönmeye başlar.
9 Aylık Bebek Gelişimi
Doğumun daha kolay olması için yumuşak ve esnek kafa kemiğine sahip olan bebekler, 9 aylık gebelikte rahim boyunca ters pozisyonda beklerler. 45-50 cm boya ve 2700-3800 gram ağırlığa ulaştıkları için fazla yer kaplarlar. Bu nedenle hareketleri oldukça sınırlıdır. 9 aylık bebek gelişimini neredeyse tamamlamış kabul edilir. Cilt rengi pembeye dönen 9 aylık bebeklerin göz renkleri de koyu gri renktedir. Ayrıca gelişimini tamamlayan tırnaklar da uzamaya başlar. Gebelikte 38. haftayla birlikte artık doğum için gün saymaya başlayabilirsiniz. 9 ay 10 günlük süreyi karşılayan gebelikte 41. haftanın aşılması ve 42. hafta gebeliği yaşanması ise çok nadir görünen bir durumdur.