Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Anne Sütünü Arttırmak İçin 20 Öneri

Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için elinizden geleni yaptınız. Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra da bu amaca uygun bir şekilde hayatınızı sürdüreceksiniz. Bu doğrultuda en büyük yardımcınız ise anne sütü olacak. Anne sütünün faydaları bebeğinizi daha sağlıklı bir hale getirirken siz de emziren anne olarak emzirmenin, loğusalık döneminde sizi ne kadar iyileştirdiğine şahit olacaksınız. Peki ya anne sütünü arttırmak için ne yapmanız gerekir? İşte anne sütü nasıl artar sorusunun cevapları...

Anne Sütünü Arttırıcı Temel İpuçları 

Anne sütünün artması için herşeyden önce sakin olmak, huzurlu olmak, dinlenmiş olmak ve uyumuş olmak da çok önemlidir. Her ne kadar bu dönemde bebeğinizle ve ev işleri ile meşgulken dinlenmeniz çok zor olsa da bebeğiniz uyuduğunda, gün içinde fırsatınız olursa uyumaya çalışmanız uzanıp dinlenmeniz anne sütünün artması için etkili olacaktır.  

Emzirme sıkılığının belli bir düzende olması da önemlidir. İlk günlerde her istediğinde sonrasında her iki ya da 3 saatte bir belli bir düzende emzirmeniz hem sizin hem de bebeğiniz açısından daha iyi olacaktır.

Doğru emzime pozisyonu kullanmanız, bebeğinizin emerken memeyi doğru kavraması, emzirdiğinizde memenin tamamen boşalmış olması anne sütünün artmasını etkileyen başlıca faktörlerdendir. 

Tabi tüm bunların yanında anne sütünü arttırmak için beslenmeniz ve bol sıvı almanız da çok önemlidir.  

Bazı dönemlerde sütünüzün az gelmesi nedeniyle, bebeğinize yetmediği konusunda endişelenebilirsiniz. Böyle zamanlarda da anne sütünü arttırmanın yolları hakkında araştırma yapmanız gayet normal. Sütünüzün artmasını istiyor ve sütümü nasıl artırırım diyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Emziren Annelere Anne Sütü Artırmak İçin Öneriler

Emziren annelerin en büyük endişelerinden olan sütün yetersizliliği konusunda önerilerimizde anne sütü yapan besinler ve öneriler bulabilirsiniz.

Bebeklerin emzirilmesi konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak için bebek emzirmesi kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

1. Süt besleyiciliği ve miktarını artıran en önemli etken su tüketimidir. Günde en az 2-3 litre sıvı tüketmeli ve her emzirme sonrası kaybettiğiniz sıvıyı takviye etmelisiniz. Anne sütünü artıran içecekler ile takviye alabilir ve aynı zamanda süt kalitenizi artırabilirsiniz.

2. Doğum sonrasında aldığınız kiloları hızlı bir şekilde vermek için doğum sonrası diyeti yapmamalısınız. Yeterli ve çeşitli beslenmek anne sütü miktarını arttıracağı gibi, fazla kilolarınızı kaybetmeniz konusunda da size yardımcı olacaktır.

3. Günlük protein ihtiyacınızı karşılarken hem bitkisel hem hayvansal protein kaynaklarını kullanabilirsiniz. Ispanak, brokoli, haşlanmış patates ve taze fasulye protein açısından en zengin sebzeler arasında yer alır. Ayrıca kuru fasulye, yeşil mercimek gibi bakliyatlar sayesinde de protein ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

4. Mevsim meyvelerini tüketmeye özen göstermelisiniz. Mevsimi olmayan meyvelerde bol miktarda kimyasal takviye bulunabildiğinden, bu meyveler anne sütünü artıran yiyecekler listesinde yer almamaktadır.

5. Süt ürünleri, et ürünleri, tahıllar, bakliyatlar, kuru yemişler, meyveler, sebzeler… Her besin grubundan orantılı bir şekilde tüketmeye özen göstermelisiniz.

6. Kalsiyum, kemik ve diş sağlığının korunması, sinir sistemi ve kasların daha sağlıklı bir şekilde görev yapması açısından çok önemlidir. Süt, peynir, yoğurt gibi kalsiyum yönünden zengin süt ürünlerinin yanında yeşil yapraklı sebzeler, badem, susam ve kekik gibi baharatlar da kalsiyum ihtiyacınızı karşılayacak besinler arasında yer alır.

7. Kalsiyum ihtiyacını karşılaması dışında yeşil yapraklı sebzeler kan dolaşımını düzenler, bağışıklık sistemini güçlendirir. Anne sütünü arttırmak için roka, semizotu, maydanoz ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeleri bol bol tüketmelisiniz.

8. Çok şekerli yiyecek ya da içeceklerin ve tatlı tüketiminin süt oluşumuna hiçbir katkısı yoktur. Tatlı ihtiyacınızı sütlü tatlılar ve meyveler ile sağlarsanız hem ihtiyacınız olan besin değerlerini karşılayabilir hem de gereksiz kalori alımını engelleyebilirsiniz.

9. Arpa, siyah susam, kimyon, fesleğen, dereotu, sarımsak, yulaf ezmesi, zeytinyağı, rezene, keten tohumu yağı, susam yağı gibi besin değeri yüksek gıdaları öğünlerinize eklemelisiniz.

10. Balkabağı, havuç, kayısı, kavun gibi turuncu renkli sebze ve meyveler beta karoten açısından zengin oldukları için beslenmenize destek olur. A vitamini açığınızı kapamanıza yardımcı olabilecek beta karoten sizin ve bebeğinizin bağışıklık sisteminin güçlenmesi için de oldukça önemli bir rol üstlenmektedir.

11. Anne sütünün azalmaması için yapılması gerekenler arasında bol dinlenme vardır. Yorgunluk ve stres sütünüzün az gelmesine neden olabilir. İyi bir uyku, süt miktarını artıran önemli etkenlerden biridir. Bebeğiniz uyurken siz de her fırsatta dinlenebilir ve uyumaya vakit ayırabilirsiniz.

12. Gergin ve tam boşalmamış memede süt yapımı yavaşlar ya da durabilir. Bu nedenle bir meme emzirildikten sonra diğer memeye geçilmelidir.

13. Gece emzirmek süt oluşumunuzu arttırır. Eğer bebeğiniz uyanmıyorsa sütünüzü sağıp saklamak da yararlanabileceğiniz çözümler arasında yer alır.

14. 6. aydan sonra ek gıdaya geçilse bile iki yaşına kadar bebeğinizi emzirmeye devam edin, böylece sütünüzde kesilme gibi bir sorunla karşı karşıya kalmazsınız.

15. Emzirirken süt gelsin diye memeye makas hareketi yapmak süt kanallarınızın tıkanmasına yol açabilir. Memenizi alttan ve üstten yanda C harfi oluşacak şekilde hafifçe sıkarak emzirmelisiniz.

16. Emzirme döneminde asla sigara ve alkol tüketmemeli, kafeinli ve gazlı içeceklerden uzak durmalısınız. Bunun yerine anne sütünü artıran sağlıklı içeceklere yönelebilirsiniz.

17. Hormonal dengenizde yeni bir yapılanma oluşturacağı ve süt üretiminizi azaltabileceği için emzirirken doğum kontrol hapı kullanmamanızda fayda vardır.

18. Emzirme işlemini aceleye getirmeyin. Sizin ve bebeğinizin rahat ettiği bir pozisyonda bebeğiniz emmeyi bitirene kadar emzirebilirsiniz. Bu sayede süt oluşumunuz olumlu yönde etkilenir.

19. Bebeğinizi ne kadar emzirirseniz sütünüz o kadar artar. Bebeğinize ilk 6 ay sadece anne sütü vermelisiniz. Bebeğinize zamanından önce vereceğiniz ek gıdalar, süt emmesini azaltabilir ve bu da süt oluşumunuza engel olur. Bebeğiniz ağlamadan, sık aralıklarla emzirebilirsiniz. 

20. Emziren annelerin beslenmesini ve artan sıvı ihtiyacını karşılamaya destek olan bitki çaylarını tüketebilirsiniz. Anne sütünü artıran gıdalar ile sütünüzü artırabilirsiniz.

 

*Anne sütü bebeğiniz için en iyisidir. Anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda doktorunuza danışın.