Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Annelerin En Çok Sorduğu 5 Beslenme Sorusu

Bebek Hemşiresi Sevim Kuruçayçam bebeğinizin beslenmesi ile ilgili en sık sorulan soruları sizler için yanıtlıyor. Bebeğinizin bağışıklığı, gece beslenmesi, iştahsızlık ve  devam sütü ile ilgili sorularınızı yanıtladı. Hangi dönemde ek gıdaya geçmelisiniz, ne kadar emzirmeli ne kadar ek gıda vermelisiniz, bağışıklık sisteminin gelişmesi için neler yapmalısınız?  

Bebeğimin daha az hastalanması için bağışıklığı güçlü olsun istiyorum. Bunu neler yaparak sağlayabilirim, bebeğimin bağışıklığını nasıl desteklerim?

 

Anne sütü mucizevi içeriğiyle bebeklerde bağışıklığı en iyi geliştiren besindir. Bu nedenle bebeğinizi olabildiğince emzirmelisiniz. Böylece hem bebeğinizin bağışıklığı güçlenir hem de anne sütünüz artar. Anne sütündeki zengin içerik sayesinde, bebeğinizin bağışıklık sistemi desteklenir. Eksikliği ya da yokluğunda doktorunuza danışarak ayına uygun bir çocuk devam sütüyle bebeğinizi besleyebilirsiniz. Bağışıklığını güçlendirmek için beslenmenin dışında hijyene de dikkat edilmelidir. Anne-babanın hijyeninin yanı sıra bebeğin el-göz ve yüz gibi kişisel bakımlarını da tam olarak yapmalısınız. Düzenli ve yeterli uyuması da bebeğinizin bağışıklığını artırır. Evin havalandırılması, bol oksijen ve direkt güneş ışığı ile D vitamini alması da bebeğin bağışıklığına katkı yapar.

 

Bebeğime Aptamil Çocuk Devam Sütü veriyorum. İçindeki şeker oranının fazla mı, bebeğim için sıkıntı yaratır mı, bu konuda bilgilendirir misiniz?

Aptamil Çocuk Devam Sütleri'ne, anne sütünde olduğu gibi karbonhidrat kaynağı olarak sadece laktoz eklenmiştir. 

Laktoz süt şekeridir. Laktoz sütün kendi yapısında doğal olarak bulunur. Bu yüzden gönül rahatlığıyla bebeğinize Aptamil Çocuk Devam Sütlerini verebilirsiniz. Bu konuda endişe edeceğiniz, bebeğinizin sağlığını etkileyecek bir olumsuzluk yoktur.

 

Bebeğim 5 aylık ve anne sütü ile besleniyor. Ek gıdaya ne zaman başlayabilirim? Anne sütü ile nasıl bir beslenme dengesi oluşturabilirim?

Bebekler 6. ayda ek gıdaya başlayabilir. Bebeğinizi 6-9 ay arası %70 anne sütü, %30 ek gıda oranında beslemelisiniz. 9-12 ay arası ise bebeğinizin beslenmesini %50 anne sütü, %50 ek gıda ile sağlayabilirsiniz. Eğer bu dönemde bebeğiniz ek gıda yemek istemiyorsa anne sütünün miktarını yüzde 70’e kadar çıkarabilirsiniz.  İlk 1 yıl ana öğünün anne sütü, ara öğünün ise ek gıda olması gerektiğini unutmayın. Bebek beslenmesinde ilk 1 yıl öncelik anne sütündedir.

 

Bebeğim 9 aylık ve daha çok anne sütü alıyor. Ek gıdaya da başladık. Ancak ek gıdayı pek istemiyor, daha tatmadan kafasını çeviriyor.  Ne yapmalıyım?

Bebeğiniz ek gıda istemiyorsa farklı yollar deneyebilirsiniz. Bebekler taklitle öğrenir, o yüzden önce sizi yemek yerken seyretmesi önemlidir. Masada yanına oturun, siz yemeğinizi yiyin. Hatta ilgisini çekmesi için bir oyuncağını önüne koyun, arada oyuncağa da yemek yediriyormuş gibi yapın. Sonra onun da önüne sizin tabağınız gibi bir tabak ve yemek koyun. Göreceksiniz birkaç denemeden sonra bebeğiniz yemeğe daha istekli olacak. Ayrıca bebekler sürekli aynı yemekleri yemek istemeyebilir. Hem yemekte hem sunumda değişiklik yapabilirsiniz. Daha tabağı kaşığı gördüğünde kafasını çeviriyorsa farklı bir kaşık ve tabakla yemek yedirebilirsiniz. İstemediği yiyecekler konusunda çok ısrarcı olmayın. O yemeği unutturup 1 hafta sonra verin.  Bu şekilde bebeğiniz yemeğe daha çok adapte olacaktır. Ama lütfen zorlamayın. Çünkü belki o dönemde bebeğinizin diş sıkıntısı olabilir. Ya da o günlerde o yemeği yemek istemiyor olabilir. Tüm bu ihtimalleri de düşünerek bebeğinize yemek yedirirken ısrarcı olmayın.

 Bebeğim 11 aylık ve gece iki saatte bir uyanarak emmek istiyor. Gece beslenmesini kesmek istiyorum, nasıl yapabilirim?

Bu durum beslenmeyle ya da alışkanlıkla ilgili olabilir. Bebek gündüz çok ek gıda alıp anne sütünü iyi alamıyorsa, anne sütü eksikliğini gece tamamlamaya çalışır. Bu yüzden günlük beslenme düzenini iyi yapmanız gerekir. Ya da gece kalkıp emmeyi alışkanlık haline getirmiş olabilir. Emme aralıklarını azaltarak bu alışkanlıktan onu kurtarabilirsiniz. Bebeğiniz gece uyandığında her zaman yanına siz gitmeyin, sizi görünce emmek isteyecektir. Bir seferinde babası, diğer seferde siz gidin ki emme aralıkları azalsın. Eğer bebeğiniz açlık içinde uyanıyorsa o uyanmadan siz onu kaldırıp gece öğünü verebilirsiniz. Akşam uykusuna yattıktan 2-3 saat sonra beslediğinizde bebeğinizin gece uyanma süresi uzayabilir.

Bebeğiniz için en üstün besin anne sütüdür, eksikliğinde doktorunuza danışınız.

Sevgiler

Bebek Hemşiresi

SEVİM KURUÇAY ÇAM