Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Ay Ay Bebek Gelişimi

Ay Ay Bebek Gelişimi

 

Bebeğinizi kucağınıza aldıysanız, ay ay bebek gelişimini izlemeye ve hızlı bir büyüme sürecine tanıklık etmeye hazır olun. Bebeğinizi ilk yılında fiziksel ve zihinsel açıdan birçok gelişim ve değişim bekler. Bu süreçte bebeğinizdeki büyüme hem boy, kilo ve baş çevresi gibi fiziksel özellikleriyle hem de oturma, yürüme, tutma, atma gibi motor gelişimiyle kendini gösterir.

Çocukları yetişkinlerden ayıran en önemli özellik büyümeleridir. Büyümenin de en büyük destekçisi beslenmedir. Bebekler için en iyi besin anne sütüdür. Anne sütü içindeki besinler ve prebiyotikler sayesinde bebeğin bağışıklığını güçlendirir, gelişimini destekler.

Bebeklerin büyümesi için ilk 6 ay anne sütü alması, 6 aydan sonra anne sütü ile beslenmenin 2 yıl devam etmesi oldukça faydalıdır. Eksikliği ya da yokluğu durumunda doktorunuza danışmanız gerekir. 

Bebeğin yeterli ve düzenli beslenmesinin göstergelerinden biri kilo alımıdır. Ay ay bebek gelişimine göre ilk yılda bebeğin aldığı kilo miktarı önem taşır. Bebeklerin ilk 4 ayda, her ay 600 gram yani günde 20 gram kilo alması beklenir. 4-6 ay arasında bebeğin her ay 400 gram yani günde 15 gram kilo alması yeterli kabul edilir. 6. aydan sonra ise bebekteki kilo alımı, ayda 200-300 gram civarında olmalıdır.

Bebeğinizin 1 yaşına kadar yaşayacağı değişimleri ve ay ay bebek gelişimini şu bilgileri edinerek takip edebilirsiniz;

1. ay bebek gelişimi: İlk aylarda bebek ortalama 18-20 saat uyur. Günde 4-6 saatini uyanık geçirir. Bebeğe 2 yaşına kadar ana öğün olarak anne sütü verilmelidir.

2. ay bebek gelişimi: Görme becerisi bir miktar artan 2 aylık bebek, parlak cisimleri görmeye başlar. Ancak henüz göz teması kuramaz. Bu aydan itibaren eliyle kavrama becerisi ve başını kaldırma yetisi gelişir.

3. ay bebek gelişimi: Bebeğin 3. ayda göz teması kurması, gülümsemesi, çevresindekileri göz teması ile takip edebilmesi beklenir. Bebek için başını tutması, nörolojik ve motor gelişimini değerlendirmek açısından çok önemlidir. Bu gelişimler 3 aylık bebekte yoksa doktora başvurulmalıdır.

4. ay bebek gelişimi: Daha çok ses çıkarmaya başlar, duyma yetisi gelişir. Başını öne doğru kaldırır. Cisimleri daha iyi kavrar, elleri arasında cismin konumunu değiştirebilir.

5. ay bebek gelişimi: İnsan vücudunda 90 derece destekli oturmaya başlamak için en uygun zaman 5. aydır. Kaba motorlardan biri olan oturmak için 5. ayda çalışmalara başlanabilir. Mama sandalyesinde ya da yerde yastıklarla destekleyerek bebek oturtulabilir. Bu ayda yavaş yavaş ince motor hareketlerinden biri olarak uzatılan nesneyi uzanıp alabilmesi beklenir.

6. ay bebek gelişimi: 6. aydan itibaren bebeğin beslenmesinde yavaş yavaş ek gıdalara geçilebilir. Bebek bu aydan itibaren destekli bir şekilde oturtulabilir. Bebek anlamsız sesler çıkarmaya başlar. Çıkardığı bu seslere karşılık vererek konuşmak, bebeğin beynindeki hücrelerin birbiriyle bağlantısını artırır. Bilişsel zekasını desteklemek için her ses çıkardığında bebeğinizle göz teması kurarak konuşabilirsiniz.

7. ay bebek gelişimi: Bebekler bu aylardan itibaren tutunup kalkmaya başlayabilir. Elinden tutup yürütmeye çalışmayın. Destek verirseniz özgüveni gelişmeyeceği için yürümesi de gecikebilir. Bebeklerin yürümesi için 18 aya kadar beklenebilir.

8. ay bebek gelişimi: Bebeklerde 8. aya kadar yattığı yerde yana doğru dönme hareketini yapabilmesi beklenir. 8. ay, diş çıkarmada atak dönemlerinden biridir. Diş çıkarmaya bağlı olarak iştahında azalma görülebilir. Bebek 8. ayda hala desteksiz oturamıyorsa doktora danışılması gerekir.

9. ay bebek gelişimi: 9 aylık bebeğin dil gelişimi artık çok dikkat çeker. Anlamlı olmasa bile bazı şeyler söyleyebilir, bilinçli olarak anne ve baba diyebilir. Bu aylarda el sallamaya başlaması beklenir. Seslerin geldiği yere doğru yönelebilir. Jest ve mimiklerini aktif bir şekilde kullanmaya başlayabilir.

10. ay bebek gelişimi: Yardımınızla yürümek için adımlar atmaya başlar. 10 aylık bebek ilginizi çekmek için ses çıkarabilir ve onunla oynamanızı bekler. Sallanarak veya mırıldanarak müziğe tepki verebilir, eşlik edebilir. Artık isteklerini işaret ederek gösterip ağlamadan belli edebilir.

11. ay bebek gelişimi: Nesneleri bilinçli olarak yerlerine koyar. Yüz ifadelerini ve ritmik sesleri rahatlıkla taklit eder. 11 aylık bir bebek hem beden dili hem de sesler çıkararak karşısındaki ile anlaşabilir.

12. ay bebek gelişimi: Bazı kelimeleri çıkarması beklenir. Bilişsel zihinsel gelişimin bir parçası olan konuşma için 18 aya kadar tedirgin olmamak gerekir. 18-24 ay arası birkaç kelime söylemesi, 2 yaşından sonra birkaç kelimelik cümleler kurmaya başlaması beklenir. Doğumdan itibaren bebeğinize kitap okumanız erken konuşmasını sağlar.