Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Ay ay konuşmaya başlama gelişimi

Bebeğiniz büyüyor ve doğumundan itibaren her gün çıkardığı sesler farklılık gösteriyor, değil mi? Onun çıkardığı bu sesler, derdini anlatma çabasıdır evet; ama bu seslerin konuşmaya başlamak için önemli adımlar olduğu gerçeği de var.

Sürekli duyduğunuz bu mırıltılar yavaş yavaş kelimelere dönüşecek ve sonra yerini cümlelere bırakacaklar. Bu süreç yaşanmadan önce kafanızda, “Bebekler ne zaman konuşmaya başlar?” sorusu da canlanabilir. Bu konuda acele edip telaşa kapılmayın. Konuşma süreci uzun soluklu ve yavaş gelişebilen bir süreç. Bebek konuşma evreleri ile ilgili anlatacağımız şeyleri dikkate almanızda yarar var.

Doğumdan 6. Aya Kadar

Bebekler dinlemek için doğarlar. Doğumdan itibaren etrafındaki seslere kulak verirler ve onları anlamlandırmaya çalışmaları çok erken başlar. 2. ayda bazı sesleri, bazı dudak hareketleriyle ilişkilendirmeye başlarlar. 4-6 ay arası, “g” ve “k” gibi arka plandaki sesleri onun ağzından duyabilirsiniz.

Bebeğinizin anlayabileceği şeyler: Onlara ismiyle seslendiğinizde ona selam veriyormuşsunuz gibi düşünür ve kendi ismini benimsemez. 6. aydan sonra aslında kendi adının bu olduğunu anlayabilir. Fakat merak etmeyin, söylediğiniz kelimelerin anlamlarını bilmese de ifadelerinizi izleyerek ona ne anlatmak istediğiniz hakkında fikir sahibidir ve bu anlamadığı kelimeleri taklit etme süreci de çok yakındır!

7-12. Aylar

İlk 6 ayda çıkardığı sesler artık anlam veremediğiniz gevelemelere dönüşebilir. Kasıtlı olarak çıkardığı bu sesleri (Örn. gaga, dada, mama) sürekli tekrar edecektir. Yaklaşık olarak 9. ayda jestlerini keşfedecek, işaret ettiği şeyleri göstererek sesler çıkaracaktır. 10. ay sonunda, daha fazla kontrole sahip olacak ve sesleri birleştirmeye başlayacak. Ve sürpriz, ilk kelimesini duymanız çok yakın! İlk kelimeler sıklıkla 12. ayda duyulur. Bunlar, onların anlamlarını bildikleri kelimeler olacaktır. Anne, baba, abi, köpek, mama, git, gel gibi…

Bebeğinizin anlayabileceği şeyler: Bebeğiniz yavaş yavaş "şişe" veya "beşik" gibi günlük nesneleri anlamaya başlıyor. Bunun dışında sizin tonlamalarınızı da biliyor. “Hayır!” ya da “Dur!” gibi kelimelere verdikleri tepkiler bundan kaynaklanıyor. 

13-18. Aylar

Bebeğiniz ilk kelimeyi çıkardı ve daha fazlasını deneyecek. Onun hemen konuşmasını beklemeyin. Kelime hanesine ayda sadece birkaç tanesini daha ekleyecek. Çocuklar öncelikle isimleri tercih eder, sonra yavaş yavaş fiiller ve sıfatları telaffuz eder. Bu dönemde cümle kurmaları çok zor. Onlar size dertlerini tek kelime ile anlatacak.

Bebeğinizin anlayabileceği şeyler: Artık kurduğunuz cümleleri mimiklerinizle anlamlandırıp anlıyor. Önceden bildiği “yapma, koş, haydi…” gibi şeylere ek olarak; “Haydi gel, yemek yiyelim” gibi bir cümleyi anlayabilirler. 

19-24. Aylar

Dilbilimcilerin nedenini bilmediği ve açıklayamadığı bir şey var: Yaklaşık 19-20 aylık çocuklarda "dil patlaması" yaşanıyor. Aylarca konuşma konusunda yavaş ilerleyen çocuklar, aniden günde ortalama 9-10 kelimeyi birden öğrenmeye başlıyorlar. Bu süreçten sonra iki veya dört kelimeyi birlikte kullanarak cümle de kuruyorlar. Bu dönemde şirin dil hataları sizi çok güldürecekler, keyfini çıkarın deriz.

Bebeğinizin anlayabileceği şeyler: Artık bebeğiniz söylediğiniz her şeyi dinler ve anlar. Bunları yapmakla kalmaz, konuşmalarınızı taklit ederek sizin kullandığınız kelimelerle cümleler kurar. Bunun için kelimelerinize ekstra dikkat etmelisiniz.