Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Aylara Göre Bebekler Kaç Saatte Bir Beslenmeli?

Beslenme süresi ve sıklığı, bebeklerin bulundukları aya göre değişiklik gösterir. Bebekler, doğumdan yarım saat ila bir saat sonrasında emzirilmeye başlanabilir. Bebek beslenme düzeni ise sağlıklı gelişim açısından oldukça önemlidir. Ayrıca beslenme sürelerinin yanı sıra kilo alımı da gözlenmelidir. 

Bebeklerin aylarına göre kilo alımı ve boy uzaması yani persentil değerleri düzenli olarak kontrol edilmeli ve gelişim çizelgeleri takip edilmelidir. Doktor kontrollerinde de yapılan bu ölçümlerin yanı sıra bebeklerin yeterli kilo alımını sağlamak için beslenme düzenlerini öğrenmekte fayda vardır. 

Yenidoğan Bebek Emzirme Süresi Ne Olmalı? 

Yenidoğan bebeklerin mideleri küçük olduğu için ileriki aylara göre daha sık beslenirler. Örneğin yenidoğan bebekler 24 saat içerisinde 8-12 kez süt emerken 1-2 aylık bebekler 7-9 kez beslenebilirler.  

Günlük emzirme sayıları her bebeğe göre farklılık gösterebilir. Yenidoğan bebeklerde dikkat edilmesi gereken esas nokta, bebeğin isteği üzerine emzirmedir. Açlık işaretleri takip edilerek yenidoğan bebekler her istediklerinde emzirilebilir. Bebeklerde açlık işaretlerinden bazıları şunlardır: 
 

  • Parmaklarını emmek 

  • Dudaklarını yalamak 

  • Başını çevirerek memeyi aramak 

  • Dilini dışarı çıkarmak 

Ağlamak bazen bir açlık işareti olsa da bebekleri bu dereceye kadar bekletmemekte fayda vardır. Ağlayan bebeklerin memeyi kavraması daha zor olabilir. Yenidoğan bebeklerde emzirme süresi ise 15-20 dakikadır. İleriki aylarda bebeklerin gelişimi ile birlikte bu süre 5 ila 10 dakikaya düşebilir.  

Ancak bebeklerin emme sürelerinin de birçok faktöre göre değişiklik gösterebileceğini hatırlamakta fayda vardır. Örneğin bebeğin uykulu olması, süt akışının yavaş olması gibi durumlar bu süreyi uzatabilir. Uzun süre meme emen bebek hava çekeceği için gaz sancıları oluşabilir. Bebeğinizin normalden çok daha uzun ya da çok kısa süre süt emdiğini düşünüyorsanız öncelikle doktorunuza danışmalısınız. 

Aylara Göre Emzirme Saatleri Ne Olmalı? 

Bebekler büyüdükçe mide kapasiteleri de genişler. Buna bağlı olarak daha fazla süt emebildikleri için de iki beslenme arasındaki süre uzayabilir. Yine de her bebeğin kendi gelişimine özel bir ritmi olduğunu hatırlamakta fayda vardır. Bebeklerin aylarına göre beslenme düzenleri şöyle olabilir: 

  • 1 aylık bebekler 2 saate bir anne sütü içebilirler.  

  • 2 aylık bebeklerin beslenme sıklığı ortalama 2-3 saatte birdir. 

  • 3 aylık bebeklerin emzirme sıklığı yaklaşık 3-4 saatte birdir. 

  • 4 aylık bebekler 3-4 saatte bir emzirilme ihtiyacı duyabilir. 

  • 5 aylık bebekler de 3-4 saatte bir beslenebilir. 

Bebekler 6. aya kadar tüm besin ihtiyaçlarını anne sütünden alabilirler. Yemeğe uzanma gibi hareketler yapsalar bile bebeklerin sindirim sistemleri henüz ek gıdaya geçişe hazır değildir. Bu nedenle ek gıdaya geçiş için bebeklerin 180. gününü tamamlaması beklenmelidir. Ek gıdaya geçiş ile birlikte bebeklerin beslenme düzenlerinde değişiklikler olabilir. 

  • 6 aylık bebekler günde 4-6 kez emzirilebilir. 180 günlük olan bebekler doktor tavsiyesi ile ek gıdaya geçiş yapabilir. Ek gıda ise tadımlık miktarlarda 2 öğün halinde verilebilir. 

  • 7 aylık bebek beslenme düzeni bir önceki aya benzer şekilde devam eder. Bebekler, günde 2 küçük ek gıda öğünü ve gündüz süresince 3 kez anne sütü ile beslenebilir. 7. ayına giren bebeklerde uyku düzeni gelişebilir ve gece boyunca uyuyabilirler.  

  • 8 aylık bebekler de gündüz süresince ortalama 3 kez anne sütü ve 2 öğün ek gıda ile beslenebilirler. Beslenme ihtiyaçlarının yaklaşık %70’ini anne sütü ile karşılamaya devam ederler. 

  • Bebekler 9 aylık olduklarında ek gıda öğünleri 3’e çıkarılabilir. Gün içerisinde 3 kez anne sütü ile beslenebilirler. 

  • 10 aylık bebekler 3 öğün anne sütü, 3 öğün ek gıda ile beslenmeye devam edebilir. 

  • 11 aylık bebeklerde uyku öncesine ek gıda öğünü eklenebilir. Günde 4 ek gıda öğünü ile birlikte 3 kez de anne sütü ile beslenebilirler. 

  • 12 aylık bebekler günde 2-3 kez anne sütü içebilirler. Ayrıca 1 yaşındaki bebekler günde 3 ana öğün - 2 ara öğün düzenine geçebilirler. 

Bir iki yaş arası bebeklerde günlük anne sütü içme düzeni değişiklik gösterebilir. 12-24 ay arası bebekler günde 3 katı gıda ana öğünü, 2 anne sütü ara öğünü yemeye devam edebilirler. Bebekler iki yaşına gelene kadar katı gıda desteğinin yanı sıra anne sütüne de ihtiyaç duyarlar. 1 yaş üzeri çocuklarda beslenmede; anne sütü ağırlıklı beslenmenin fazla ve sofra kültürünün az olduğu durumlarda gelişimsel problemler görülebilir. Yine 1 yaş üzeri çocuklar gece beslenmesi tamamen kesilmelidir.  

Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin sağlıklı gelişimi için 2 yaşına kadar anne sütü alımını tavsiye eder. Anne sütü eksikliği ya da yokluğunda ise doktor tavsiyesi ile çocuk devam sütü ile beslenerek bebeklerin gelişimleri desteklenebilir. 

Uzm. Dr. Fatih Saraçoğlu 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

 

Kaynaklar