Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebeğe Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Ek gıdaya geçiş, bebeğiniz için büyük bir adım. Bebeğiniz bu dönemde çiğneme kabiliyetini geliştirecek, yeni tatlarla tanışacak ve sizi zaman zaman şaşırtan bir damak zevkine sahip olacak. Tabii bebeğinizin bu büyük adımı keyifle atması için ona hazırlayacağınız yemekleri, bebeğe gaz yapan meyve ve sebzeler arasından seçmemeye ya da pişirme yöntemlerine dikkat etmeye özen gösterebilirsiniz. Öncelikle bebeklere gaz yapan besinleri tanıyarak ek gıda sürecinin sancısız geçmesi için ilk adımı atabilirsiniz:

  1. Lahana
  2. Karnabahar
  3. Limon
  4. Brokoli
  5. Brüksel lahanası
  6. Baklagiller
  7. Mısır
  8. Soğan
  9. Portakal
  10. Mandalina
  11. Havuç
  12. Buğday
  13. Sarımsak

Bebeğe Gaz Yapan Yiyecekleri Nasıl Pişirmelisiniz?

Bebekler 6. aylarında ek gıdaya geçer. Ek gıdaya geçtikleri ilk aylarda bebeklerde gaz sancısına sebep olan besinleri yedirmemekte fayda bulunur. Sindirim sisteminin gelişmesini bekleyip 8. ayını tamamladıklarında bu gıdalarla tanıştırılabilirler. Bu besinleri pişirirken bazı yöntemler izlenerek de bebeklerde gaz problemi en aza indirilebilir:

  • 8. ayını tamamlayan bebeğinize yedirebileceğiniz brokoli iyi bir lif ve C vitamini kaynağıdır. Bu özellikleri sebebiyle bebeğiniz için iyi bir besin kaynağıdır. Ancak sap ve kök kısmı bebeklerde gaz yapabildiği için sadece çiçek kısmını bebeğinizin yemeğine katmanızda fayda vardır. Bebeğinize lezzetli bir brokoli çorbası hazırlamak için yoğurtlu brokoli çorbası tarifimize göz atabilirsiniz.
  • Bebeğiniz için iyi bir demir kaynağı olan baklagilleri 8. aydan itibaren yedirebilirsiniz. Mercimek, kuru fasulye gibi gaz yapan baklagilleri bir gece önceden suya koyarak gazının azalmasını sağlayabilirsiniz. Pişerken de yemek suyunun üzerinde oluşan beyaz köpükleri aldığınız zaman gaz yapma ihtimalini daha da azaltabilirsiniz. Bebeğinize demir deposu lezzetli bir öğün hazırlamak için kıymalı yeşil mercimek yemeği tarifimizi okuyabilirsiniz.
  • Bebeğinizde gaz yaptığını fark ettiğiniz yemekleri pişirirken, sindirime yardımcı olabildiği için bir miktar zencefil ekleyebilirsiniz. Böylece bebeğiniz hem aromatik bir tatla tanışır hem de daha az gaz sancısı yaşayabilir. Zencefil kullanımı için 8 ayı bekleyebilirsiniz.
  • Ek gıdaya geçişte bebeğinizin kaka rengi ve yoğunluğu da değişkenlik gösterebilir. Bebeklerde kaka rengi ve yoğunluğu bize birçok şey anlatır. Bebek kaka rengi yeşil, sarı, kahverengi, kırmızı ya da siyah gibi çeşitli renklerde olabilir. Bazı renkteki kakalar son derece normalken, bazı renkteki kakalar doktora danışılması gereken durumların habercisi olabilir. Kaka yoğunluğu bebeklerde kabızlık ya da ishal gibi durumların ipuçlarını verebilir. “Kaka Takibi Aracı”nı bebeğinizin kakasını gözlemlemenize yardımcı olması için uzmanlarla birlikte tasarladık. Bebeğinizin kaka fotoğrafını yükleyerek saniyeler içinde testi tamamlayabilir, bu sayede bebeğinizin gelişimiyle ilgili dikkat etmeniz gereken işaretleri fark edebilirsiniz. Sonuçlarınıza göre gereken durumlarda doktora danışabilirsiniz. Teste başlamak için tıklayınız.

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Geçirilir?

Bebeklerde gaz yapan yiyecekler aynı olsa da bazı bebeklerin sindirim sistemi farklı yiyeceklere karşı da hassasiyet gösterebilir. Bebeğinizde gaz yaptığını düşündüğünüz gıdayı 1 hafta boyunca vermeyerek ona yedirebileceğiniz meyve ve sebzelere karar verebilirsiniz. Bebeğiniz gaz sancısı çektiği zaman ise şu adımları takip ederek rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz:

  • Bebeğinizin bacaklarından nazikçe tutup bisiklet pedalı çevirme hareketi yaptırabilir,
  • Çıplak karnına saat yönünde hafif bir masaj uygulayabilir,
  • Dik pozisyonda tutup tek yönde olacak şekilde yukarıdan aşağıya sırtını sıvazlayabilir,
  • Bebeğinizi sizin gözetiminiz altında göbeğinin üstüne birkaç dakikalığına yatırabilir ya da
  • Dik pozisyonda tutup sırtına nazikçe vurabilirsiniz.

Anne sütü alan bebeklerde de annenin beslenme düzeniyle ilgili olarak gaz sancısı görülebilir. Bu nedenle diyetinizi gözden geçirmenizi ve doktorunuza danışmanızı öneririz.

Bebeğinizin ek gıdaya geçiş süreci ile aklınıza takılan soruların cevabına ulaşmak için “Ek Gıdalara Geçiş Süreciyle İlgili Yardımcı Bilgiler” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.