Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebeğim Neden Ağlıyor?

Dünyaya gözlerini açtığı ilk andan sonra bebekler için ağlamak, dünyayla kurduğu bir iletişim aracı ve kendini ifade etme şeklidir.

Bebeklerin ağlama tonu ve şiddeti, ağlama sebebine göre değişebilir. Anneler bebeğinin neden ağladığını ilk zamanlarda tam olarak ayırt edemeseler de zamanla acıktığı için mi, gaz gibi farklı bir nedenden mi yoksa duygusal ihtiyaçtan mı olduğunu anlamaya başlayabilirler.

Bebeğim Neden Uzun Süre Ağlıyor?

Bebeğinizin ağlamasına sebep olan birçok etken olabilir. Acıkması, bezinin kirli olması, kucağa alınmak istemesi bu nedenlerden sadece birkaçı...  (1)

Yenidoğan bebekler ilk haftalarda karnı aç olduğu için ağlayabilir. Bebeğin doymaması, emzirme sonrasında da ağlamasına neden olabilir.  Böyle bir durumda sizi yakından takip eden doktorunuza danışmalısınız.

Bebeklerde genelde 3. haftadan itibaren gaz ve kolik şikayetleri görülebilir. Bebeğinizin 3. haftadan sonra günde 3 saatten uzun süren ağlamaları varsa sebebi kolik olabilir ve bu durum 3-4. aya kadar devam edebilir. (2)

Karnının aç olması ve gaz-kolik şikayetlerinin yanı sıra bebeklerin ağlamasının farklı nedenleri de olabilir;

  • Kendisini güvende hissetmemesi,
  • Yorulması,
  • Diş çıkarması,
  • İdrar yolu enfeksiyonu,
  • Ateşli hastalıklar gibi fiziksel rahatsızlıklar,
  • Bezin kirli olması,
  • Pişik olması,
  • Ağzında pamukçuk olması gibi nedenler de bebeğinizin huzursuz olmasına ve ağlamasına neden olabilir. Bebeğinizin ağlamasının nedenini, doktorunuz yapacağı kontrol ile anlayıp size en doğru bilgiyi verecektir. (3)

Ağlayan Bebekler İçin Ne Yapılabilir?

Emzirmek, anne kokusunu duyması ve ten temasında olması nedeniyle bebeği sakinleştirir. Çok ağlayan bebeğinizi sakinleştirmek için onu göğsünüze koyup ten teması sağlayabilirsiniz.

Bazı bebekler emerken ağlar. Anneler bu durumu “Bebeğim emerken ağlıyor bazen kendini geri atıyor” şeklinde yorumlar. Böyle bir durum yaşıyorsanız öncelikle bebeğinizin burnunun tıkalı olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Çünkü bebeğiniz rahat nefes alamadığı ve rahatça ememediği için ağlıyor olabilir. Emzirme sırasında ortamın çok sıcak ya da çok soğuk olması da bebeğinizin sıkılıp ağlamasına neden olabilir.

Bebeğiniz yeterince doymuyorsa da emzirme sonrasında huzursuz olabilir ve ağlayabilir. Böyle bir durumda “Bebeğim niye ağlıyor, acaba doymadı mı?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Anne sütünün yetmediği durumlarda doktorunuza danışarak bebeğinizin ayına uygun çocuk devam sütü ile gelişimini destekleyebilirsiniz.

Siz de “Bebeğim sürekli ağlıyor” diyorsanız şunları uygulayabilirsiniz;

  • Bebeğinizin ağlama sebeplerinden biri gaz sancıları olabilir. Gaz ve kolik problemlerine karşı bebeğinizin her beslenme sonrasında gazını çıkartın. Beslenmenize dikkat edin ve gazlı besinleri tüketmemeye çalışın.
  • Gaz kolik nedeniyle çok ağlayan bebekler nasıl susturulur? sorusuna cevap olabilecek birçok yöntem deneyebilirsiniz. Bol ten teması, anne kokusu, yarım kundak, kucakta yukarıdan aşağıya hafif sallamak, arabayla gezinti, masaj bebeği bu dönemde gevşetip rahatlatabilir.  (4)
  • Ağlayan bebekleri sakinleştirmek için beyaz gürültü adı verilen bazı ritmik sesler dinletmek de etkili olabilir.
  • Özellikle “Bebeğim uyku öncesi çok ağlıyor” diyen anneler bebeklerine uyku rutini içinde ılık bir duş yaptırabilir.
  • Bebeğinizin uyanınca bağırarak ağlamasının sebebi, uyandığı ortamı yadırgaması ve kendini güvende hissetmemesi olabilir. Uyandığında çevresini yadırgayıp ağlamaması için bebeğinizi uyuduğu odada yatırmaya özen gösterin.
  • Özelikle 3-4 aylık bebekler gece karnı tok olsa dahi ağlayıp uyanabilir. “Bebeğim geceleri gözleri kapalı ağlıyor”, “Bebeğim uykusunda ağlıyor” diyorsanız, önce yanına gidip sesinizle, ardından sırtını okşayarak onu sakinleştirmeye çalışın. Ağlamaya devam ederse kucağınıza alın ve biraz okşayın. Yine de ağlaması sürerse emzirmeyi deneyebilirsiniz. 

Bebekler neden ağlar? Ağlayan bebekler için neler yapılmalı? gibi sorularınıza daha detaylı cevaplar almak için Ağlayan Bebeğinizi Sakinleştirmenin Yolları başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz. 

Bebekler sebepsiz yere neden ağlar? 

Bebeğiniz bez değişikliğinde, karnı doyurulduğunda, ten tene temasta, gazı çıkarıldığında dahi sürekli ağlamasını sürdürüyorsa doktorunuza danışmalısınız.

 

Kaynaklar