Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebeğin Zeka Gelişimine Destek Olan Besinler

Bebeğin Zeka Gelişimine Destek Olan Besinler

Genetik özelliklerin yanında, bebeğin beyin gelişimi konusunda etkili olan faktörler de bulunur. Bebeklerin zeka gelişimi için en üstün besin anne sütüdür. Klasik müziğin bebeğin zekâsı üzerindeki olumlu etkileri ya da oynanan oyunların niteliği bu duruma verilen en iyi örnekler olabilir. Ancak bebeğe verilen besinlerin de bu konudaki yararı unutulmamalıdır.

Gıdaların sağlık ve fiziki gelişime katkıları kadar zekâ gelişimi alanında da etkileri bulunur. 6. ayını doldurmuş ek besin dönemine geçen bebeğinizin zekâ gelişimine katkıda bulunmak için bu yiyeceklerden lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz.

Anne Sütü

Anne sütünün içerdiği omega-3 ve DHA zekanın güçlenmesinde büyük rol oynar. Hem bağışıklık güçlendirmesi hem de zeka gelişimini sağlaması açısından önemli olan anne sütündeki doymuş yağ oranının etkisi çok güçlü. Bebekler ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmeli  ve ek besin döneminde temel besin olarak  anne sütü almaya devam etmelidir. Bebeklerin zeka gelişimleri anne sütünün etkisiyle oldukça kuvvetlidir. Anne sütü bebeklere en az 2 yaşına gelinceye kadar verilmeye devam edilmelidir.

Yumurta

Tavuk yumurtası tüm bebeklerin gelişiminde çok önemli bir rol oynar. Protein, vitamin ve mineraller açısından en zengin gıdalardan olan yumurta, sinir sistemi ve vücut gelişimini uyarır. DHA ve lesitin içeriğiyle beyin gelişimini etkiler. Tavuk yumurtasını tercih etmenin en güçlü etkilerinden biri de bebeklerin hafızasını geliştiren kolinin bulunmasıdır. 6. aydan sonra ek besin dönemine geçen bebeklere alerjik bir durumu yoksa kahvaltıda yumurta sarısıyla hazırlanan yiyecekler verilebilir. 

Tahıllar

B ve C vitaminlerini büyük miktarda bulunduran tahıllar, hücre ve sinir sisteminin gelişimine yardımcı olmakta çok isteklidirler. Fiziksel ve zeka gelişimini uyaran tahıllar, bol bol demir ve çinko desteği sağlar. Ayrıca tahıllar, beyin faaliyetleri için gerekli enerjiyi (glukoz) sağlama ve vücuttaki glikoz seviyesini güçlendirme konusunda çok başarılıdır.

Yulaf özellikle beyin gelişimi açısından çocuklar için gerekli bir tahıl türüdür. E ve B vitaminini bulunduran yulaf,  potasyum ve çinko gibi bileşenlerle çocukların bilişsel faaliyetleri üzerinde etkilidir. Bebeğinizin alerjisi var ise doktorunuza danışmanızı öneririz. 

Yoğurt

Sindirim sistemini düzenlemesiyle bilinen yoğurt, aynı zamanda beyin dokusunu geliştirmesi açısından da önemlidir. Sinir sistemini güçlendiren yoğurt, Protein ve B vitamini içeriğiyle beynin yeteneklerini geliştirir. Beyin sağlığı için önemli olan yağ yoğurdun içinde bulunur. 6. aydan sonra ek gıda döneminde bebeklere verilecek yoğurt obezite tehlikesini de önleyebilir.  Yoğurtlu çorbalar, yemeğin yanında ılık yoğurt bebeğin öğle ve akşam yemeği menüsü için ideal bir seçimdir.

Yeşil Sebzeler

6 aydan sonra ek gıda döneminde verilebilecek hafızayı güçlendiren ıspanak, beyin hücrelerinin gelişmesini sağlayan lahana, mineral ve vitaminlerle bezenmiş fasulye ve bezelye tüketilmesi gereken besinlerdir. Bu yiyeceklerle yapılan çorba ve pürelerle bebek zeka gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.

Yeşil sebzelerin dışında, domates, kabak gibi sebzeler de hasarlı beyin hücrelerini onaran diğer sebzelerdir.

Kırmızı Et

Beynin istikrarını sağlayan demir ve çinkonun içinde bulunduğu kırmızı et, odaklanma ve güçlü hafıza yeteneklerini beraberinde getirir. Ancak bu noktada sığır etinin yağsız olması önemlidir. Baharatsız, tuzsuz olarak bebeğe verilmesi gereken eti kıyma şeklinde ya da çorbaların içine katarak hazırlayabilirsiniz. 

Balık

Balıklar bebeğin beyin gelişimi için önemli yiyeceklerdendir. Özellikle somon, bebeğin zekasını geliştiren yiyecekler arasında sayılır. Omega-3 yağ asidi, DHA ve EPA gibi yararlı yağlar bulunduran balık, sonraki dönemlerde de bebeğin düşünme yetilerini geliştirmek açısından oldukça faydalıdır.

*İçerikte belirtilen ek gıdaların bebek beslenmesinde hangi aydan itibaren  tüketilmesi gerektiğiyle ilgili detaylı bilgi için doktorunuza danışmalısınız.