Bebeklerin zihinsel ve fiziksel gelişimleri gibi beslenme alışkanlıkları da zaman geçtikçe değişim gösterir. İlk 6 ay tamamen anne sütüyle beslenmesi gereken bebeklerin emme sıklığı, 6. aydan sonra yerini ek gıdaya geçiş evresine bıraksa da bebekler 2 yaşına kadar düzenli olarak anne sütü almaya devam etmelidir. Annelerin bu geçiş döneminde akıllarında bazı sorular oluşabilir. 10 aylık bebek kahvaltısında neler olması gerekir? ya da 11 aylık bebek beslenme tablosu nasıldır? gibi birçok soru anneler tarafından sıkça sorulur. Bebek gelişimi için önemli olan beslenme düzeninin doğru bir şekilde yürütülmesi ve bebek beslenme tablosuna uygun hareket edilmesi son derece önem taşır.
Ay ay beslenme dönemlerinde bebeklerde kaka rengi ve yoğunluğu bize birçok şey anlatır. Bebek kaka rengi yeşil, sarı, kahverengi, kırmızı ya da siyah gibi çeşitli renklerde olabilir. Bazı renkteki kakalar son derece normalken, bazı renkteki kakalar doktora danışılması gereken durumların habercisi olabilir. Kaka yoğunluğu bebeklerde kabızlık ya da ishal gibi durumların ipuçlarını verebilir. “Kaka Takibi Aracı”nı bebeğinizin kakasını gözlemlemenize yardımcı olması için uzmanlarla birlikte tasarladık. Bebeğinizin kaka fotoğrafını yükleyerek saniyeler içinde testi tamamlayabilir, bu sayede bebeğinizin gelişimiyle ilgili dikkat etmeniz gereken işaretleri fark edebilirsiniz. Sonuçlarınıza göre gereken durumlarda doktora danışabilirsiniz. Teste başlamak için tıklayınız.
Sağlıklı bebekler için beslenme evrelerini takip etmekte ve buna göre beslenme düzeni oluşturmakta yarar var. Peki, bebekler 1 yaşına kadar nasıl beslenmeli? İşte bebeğinizin beslenme evreleri.
Yenidoğan Bebeklerde Beslenme
Bebeğiniz dünyaya karnı aç bir şekilde merhaba der. Doğduktan 30 dakika sonra ilk emzirme işlemini sabırsızlıkla bekliyordur. Anne sütünün tadını keşfettikten hemen sonra, emme güdüsünü hemen benimseyecek ve bunun sık sık tekrarlanmasını isteyecektir. Bu anne için de gayet iyi bir haberdir. Çünkü anne ne kadar sık emzirirse, sütü o kadar yenilenecektir. Bebekler ilk haftalarında 2 saatte bir emmek isterler. Bu süre, bebeğin yapısına göre azala da bilir. Yani yeni doğum yapmış bir anne, günde ortalama 8 ila 12 kez bebeğini emzirir. Bebeklerin emme süreleri ilk haftalarda bir hayli uzundur. Çünkü çene kasları gelişmemiştir ve emme işlemini oldukça yavaş gerçekleştirirler. Bebekler ilk doğduklarında 30-40 dakika arasında memede kalabilirler. Bu süre iki memeye bölüştürülmelidir. Bebeğin çok fazla emmesi, çok süt tükettiği anlamına gelmez. Bebek memede uyuyakalmış ya da süte ulaşamıyor olabilir. Bu yüzden bebek, yumuşak hareketlerle sık sık uyarılmalı ve emdiğinden emin olunmalıdır.
1- 6 Ay Arası Bebek Beslenmesi
“İlk 6 ay anne sütü” kuralı beslenme düzeni için çok önemlidir. Bebekler için en üstün besin anne sütüdür. Anne sütü, zamanında doğan tüm sağlıklı bebeklerin ihtiyaçlarını tek başına karşılar.
İlk 6 ay bebeğin gelişimi için ihtiyacı olan demir, yağ, protein, mineral ve vitaminler anne sütünde mevcuttur.
Bebeğiniz artık ilk doğduğu haftalarda olduğu gibi çok sık emmek istemeyecektir. İlk bir ay 2 saatte bir emzirme düzenine devam edildikten sonra özellikle 2. aydan sonra bu süre uzayacaktır. 2 ay sonrasında bebeğinizin midesi iyice geliştiği için acıkma süresi 3-4 saate kadar uzayabilir. Bebeğiniz için en uygun besin ilk 6 ay anne sütüdür, anne sütüne 2 yaşına kadar devam edilmelidir. Bunun dışında 1 yıl inek sütü ve keçi sütünden uzak durulmalıdır.
Anne sütü ekskliği olan anne, bebek beslenme düzeni ve alacağı destek besinler için mutlaka doktoruna başvurmalıdır.
Ek Gıdaya Geçiş; 6 Ay ve Sonrası
Eğer bebeğiniz 6. ayını doldurduysa onu yavaş yavaş ek besinlerle tanıştırabilirsiniz. Ama halan temel besin anne sütüdür. Bebeğinizin ek gıdaya başlaması anne sütünü bırakması gerektiği anlamına gelmez. Bebeğin sağlıklı gelişimini desteklemek için onu 2 yaşına kadar emzirmeye devam etmelisiniz. Ek gıdaya geçiş sürecinde bebeği ek besinlere alıştırmak dikkat edilecek ilk husus. Günde birkaç tatlı kaşığı ile onu ek gıdayla tanıştırabilirsiniz. Ek gıdaya başladığınızda bebeğinize baharatlı, şekerli ve tuzlu yiyecekler vermemelisiniz. Anne sütü ile veya doktorunuz önerdiyse devam sütü ile bebeğinizin kahvaltı karışımını hazırlayabilir, yoğurt mayalayabilir, sebze çorbaları yapabilir ve muhallebi hazırlayabilirsiniz. Bebeğin 6-8 ay arasında katı gıda ihtiyacı 2 çay bardağı, 9-12 ayda 3 çay bardağı kadardır. Beslenmenin kalan kısmı anne sütüyle tamamlanmalıdır. 6. aydan sonraki süreçte, sebze tüketimi, meyve püreleri doktorlar tarafından sıkça önerilir. Bir yaşından sonra, bal ve yumurta beyazına başlayabilirsiniz. Omlet ve krep gibi farklı tatlarla da bebek kahvaltısı hazırlayabilirsiniz. Bir yaşından sonra, bal ve yumurta beyazına başlayabilirsiniz. Omlet ve krep gibi farklı tatlarla da bebek kahvaltısı hazırlayabilirsiniz. 6 ay ve sonrası bebek beslenme düzeni hakkında bunlara dikkat etmenizde fayda var;
- 6 ay sonrası hazırlanan bebek yemeklerinin içinde bulunan malzemeler konusunda dikkatli olmalısınız. Bebek bir yaşına gelene kadar yemeklerinde salça, tuz, fazla yağ, şeker bulunmamalıdır.
- Ek gıdaya geçiş evresinde ilk başta muhallebi, ev yapımı çorbaları (sebze ve yoğurt çorbaları, yayla, şehriye, tarhana) tercih edebilir, bu çorbalara yağsız kıyma veya kuzu eti ilave edebilirsiniz.
- Bebeğiniz ek gıdaya alıştıkça bu çeşitliliği meyveler ya da sebze yemekleri ile destekleyebilirsiniz.
- 6-12 ay arası düzenli olarak anne sütü vermeye devam etmelisiniz. Minik parçalara ayırılmış yağsız etler, tahıllar, sebze, meyve, yumurta bebek beslenme programlarında yer alabilir.
- Kırmızı et, yumurta, kuru baklagiller bebeğinizin demir ihtiyacını karşılayacak besinlerdir.
- C vitamini demir emilimini artırır. Bu yüzden C vitaminini sağlayacak besinler - önemlidir.
- Bebeğinize öncelikle elma, armut, şeftali, daha sonra da muz, portakal, mandalina gibi meyveler vermeye başlayabilirsiniz. Meyveleri teker teker az miktarlarda deneyip alerjik bir etkisi olup olmayacağını kontrol edebilirsiniz.
- Kivi, nar ve çilek alerjen etkisi yüksek meyvelerdir. Bu meyveler genelde 1 yaşına kadar önerilmez.
- Sebze olarak; patates, bezelye, brokoli, balkabağı, enginar ideal tavsiyeler arasındadır.
- Biraz ek gıda verdikten sonra bebeğin sütünü verin. Sonrasında biraz daha ek gıda verin. Bu şekilde bebeğinizi yormamış olursunuz.
- Eğer bebeğiniz verdiğiniz gıdayı reddediyorsa onu zorlamayın ve bir süre sonra tekrar deneyin. 7 ve 8. aya kadar ek gıdayı kabul etmemesi gayet doğal ve yaygın görülen bir vakadır.
- İlk zamanlar bebeğinize çiğneyeceği yemekler vermekten kaçının. 7-8. ayda artık çiğnemesi gereken gıdalara rahatlıkla geçebilirsiniz. Fakat bir blender veya mutfak robotu kullanarak, ya da sadece bir çatal ile gıdaları ezip püre haline getirmek onun yemek yemesini kolaylaştıracaktır.