Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebeğinize Doğayı Sevdirmenin 4 Yolu

Bebeğin doğa ile dost olması ve tabiatın bu mucizevi etkilerinden yararlanması için bebeğinizin büyümesini beklemenize gerek yok. Bebekler meraklı ve öğrenmeye hazır olarak doğar. Doğada bulunmasını sağlayarak ve ona rehberlik sunarak bebeğinizin doğayı sevmesini sağlayabilirsiniz.

Bebeklere Doğayı Sevdirmenin Faydaları

Bebeklere doğayı sevdirmek onların zihinsel ve fiziksel gelişimlerine destek olur. Aynı zamanda erken yaşlarda doğa sevgisi kazandırmanın birçok yararı bulunur:

  • Tabiatta vakit geçirmek, bebeklerin yaşamlarının diğer alanlarına taşıyacakları bir merak duygusu yaratmaya yardımcı olur.
  • Erken dönemde tabiat ile temas halinde olan bebeklerin, yetişkinliklerinde açık havada bulunma motivasyonları daha yüksektir. Bu yönüyle yetişkinlikte zihinsel ve fiziksel sağlığı desteklemektedir.
  • Yapılan araştırmalar, açık havada vakit geçiren çocuklarda dikkat eksikliği semptomlarının azaldığını ortaya koyuyor.
  • Sorumluluk duygusunu geliştirir.
  • Doğayı keşfetmek, bebeklerin öğrenme yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olur.
  • Bebeklerin temiz hava almalarına ve egzersiz yapmalarına olanak tanır. Bu da fiziksel ve zihinsel olarak zinde kalmalarını sağlamak için önemlidir.

Bebeğinize doğa sevgisini tattırarak onun iyileştirici gücünden faydalanmaları için uygulayabileceğiniz birkaç yöntem bulunur. İşte, bebeklerde doğa sevgisi oluşturmanın yolları:

1. Merak Uyandırın

Bebeğinizde, etrafında gördüğü nesnelere karşı ilgi uyanır. Parkta yürürken kuş, böcek ve çiçekleri bebeğinize gösterin. Onun çiçekleri koklamasını, kuşların şarkılarını dinlemesini, yaprakların ve ağaç kabuklarının farklı dokularını hissetmesini sağlayın. Düşen yaprak ve dallardan toplayın. Kuruttuğunuz yapraklar ile evinizin duvarını renklendirin. Sahilden deniz kabukları toplayarak koleksiyon yapın. Koleksiyona yeni parçalar eklemek, bebeğiniz için motive edici olur ve ileride kendisi de bunu sürdürebilir.

2. Ev İçi Etkinliklerinizi Doğaya Taşıyın

Bebeğinizle iç mekanda birlikte yaptığınız aktiviteleri bahçenizde ya da bir koruda yapın. Bebeğinize kitap okuyabilir, çimlerin üzerinde birlikte oyun oynayabilir ya da bir ağacın altında oturup boyama yapabilirsiniz.

3. Günlük Hayatın Bir Parçası Haline Getirin  

Bebeklerde doğa sevgisi aşılamak için özel günler düzenlemeye veya belirli aktiviteleri gerçekleştirmeye gerek yok. Bunun hayatın normal bir parçası haline gelmesini sağlamak gerekir. Bebeğiniz henüz sadece karnı üzerinde yatabilse dahi onu çim üzerine bırakabilir, tüm gelişim süreci boyunca açık havada bulunmasını sağlayabilirsiniz.

4. Balkonunuzu Bahçeye Çevirin

6. ayına giren ve ek gıdaya geçiş yapan bebeğinizin kendi besinlerini yetiştirmesini sağlayın. Bu noktada bebeğinizin bitki bakımını yapacak kadar büyük olmaması önemli değil. Tohumu toprağa bebeğinizin bırakması ya da bitkinin can suyunu birlikte vermek gibi ufak şeyler bile bebeğinizin algısında büyük değişikliğe yol açar. Bebeğiniz, bitkinin büyümesine şahit olup doğanın canlı ve değer gösterilmesi gereken bir kavram olduğunu anlar. Aynı zamanda kendi yetiştirdiği salatalığı dalından koparmanın büyük keyfini yaşar.

Bonus: Steril Ortam Oluşturmaya Çalışmayın

Mikroplarla temas edeceği endişesi ile çimde emekleyen ya da yerden yaprak almak için eğilen bebeğinizi engellemeyin. Bebeğinizin erken dönemde mikroplarla tanışması, ilerleyen yaşlarda güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmasına destek olur. Bebeğinizin tüm gelişim süreci boyunca açık havada ve çevresiyle temas halinde bulunmasını sağlayın. Bu hem bebeğinizin bağışıklığını güçlendirir hem de motor gelişimine destek olur. Ayrıca ebeveyni olarak polene, bitkilere ya da hayvan tüyleri gibi maddelere karşı alerjiniz bulunduğu için bebeğinizin de bu faktörlere alerjisi bulunabileceğini düşünseniz de onun tabiat ile temas etmesini engellemeyin. Bebeğinizin beslenmesine etkinliği kanıtlanmış probiyotik ve prebiyotik içerikli besinler ekleyerek alerji gibi otoimmün hastalıklara yakalanma riskini azaltabilirsiniz.