Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebeğinizin Ayına Göre Tüketebileceği Besinler

Bebek için anne sevgisi kadar mucizevi bir şey varsa o da anne sütüdür. Anne sütü, bebeklerin tüm besin ihtiyaçlarını tek başına karşılar. Bunun için bebek, ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmelidir. 6. aydan sonra ek besine geçilse dahi bebekler, 2 yaşına kadar anne sütünden yararlanmalıdır. Anne sütüyle beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda, doktorun tavsiyesi ile devam sütünden faydalanılır.

0-6 ay bebek beslenmesi, tamamen anne sütüyle ideal programına kavuşur. 6. aydan sonra eğer bebeğiniz hazırsa ek besin dönemine geçilir. Ek besinlerin görevi, bebeğin diyetine destek olmaktır ve ana besin 1 yaşına kadar anne sütüdür. Anne sütü, bebeğin ihtiyacı olan tüm besin değerlerini karşılarken tamamlayıcı gıdalar, bebeğin ya da çocuğun besin boşluklarını örtmek için yeterli enerji, protein ve mikro besin maddelerini sağlar. Böylece anne sütü ile birlikte alınan bu besinler, bebeğin sağlıklı beslenmesine katkıda bulunan bir takım çalışması sergiler.

Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, Ne Tüketmeli?

Hayvansal Gıdalar: Hayvansal gıdalar iyi bir protein, demir ve çinko kaynağıdır. Hayvansal besinler, A vitamini ve folik asit sağlar. 6. ay ek besin tablosunda kırmızı et, balık türleri, beyaz et vb. bulunmaz. 6 aylık bebek için en uygun hayvansal gıda, yumurta sarısıdır. Bebeğinizin beslenmesinde kırmızı et ve beyaz et, 7. aydan itibaren tüketilirken cıva oranı yüksek olmayan deniz ürünleri, 8. aydan itibaren tüketilebilir.

Bakliyatlar: Bezelye, fasulye, mercimek, yer fıstığı ve soya fasulyesi iyi birer protein ve demir kaynağıdır. Bu bakliyatları, C vitaminleriyle (domates, narenciye, yeşil yapraklı sebzeler gibi) birlikte almak, demir emilimine yardımcı olur. Bakliyat tüketimi genelde 9 aylık bebek beslenmesi için uygundur. Soya fasulyesi ise 1 yaşından sonra önerilir.

Sebzeler: Ek gıdaya geçiş döneminde sebzeler önemlidir. Sebze püreleri yavaş yavaş ek gıdaya geçişi kolaylaştırır. Havuç, bal kabağı, mango gibi portakal renkli meyve ve sebzelerin yanında ıspanak gibi koyu yeşil yapraklar, A vitamininin üretildiği karoten açısından zengindir. Ayrıca C vitamini ihtiyacı, sebzelerden de karşılanabilir. Bu nedenle sebzeler mutlaka bebeğin ek besin tablosunda bulunmalıdır.

Yağlar: Konsantre enerji kaynaklarıdır ve çocukların gelişimi için önemlidir. Ayrıca vitamin emilimlerini kolaylaştırırlar. Bitkisel yağlar (ayçiçek yağı, mısır özü yağı, zeytin yağı) 6. aydan itibaren tüketilebilir, fakat uzmanlar annelere zeytinyağı kullanmalarını önerir.

Tüm bu hayvansal gıdaları, sebze ve meyveleri tüketmeye başlayan, yani ek besine geçiş yapan bebekler, aylarına uygun gıdaları tüketmelidirler. Henüz sindirim sistemi ve yemek alışkanlıkları gelişmemiş, alerjen vakalara karşı yatkınlıkları bulunan ve yetişkinlere göre daha zayıf olan bağışıklıklarıyla bebekler, bazı ek gıdalardan uzak tutulmalı ya da ayına göre doğru gıdalarla beslenmelidir.

Bebekler hangi ay hangi besini tüketebilir? Bebeğin ek gıdaya geçişinde tamamlayıcı besin tablosunu inceleyerek ay ay ek besin desteklerini görebilir, bebeğinizin ayına uygun beslenme programını oluşturabilirsiniz.