Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebeğinizin Gelişim Tablosu

Bebeğinizin doğumundan itibaren her geçen gün gelişimine şahit oluyorsunuz. Bebek gelişiminin hızlı olması size onun bu yaşadıklarını takip etme gereğini hissettiriyor. Bebek boy ve kilo grafiğinde onun nerede olduğunu merak etmeniz, bilinçli bir büyüme sürecinde ona yardımcı olmanız için atabileceğiniz ilk adım. Bebeğinizin gelişimini izlerken size net cevaplar verecek bebek boy ve kilo tablosu yardımcı olacak.

1 ay bebek gelişimi yazımızı okuyabilir ve daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bu tabloyu değerlendirmeden önce şunu bilmelisiniz, bebeklerde genetik yapıya bağlı olarak boy, vücut yapısı, büyüme temposu, fizyolojik özellikler yönünden büyük farklılıklar gösterir. Bu nedenle değişik yaşlarda vücut ölçümleri ve diğer özellikler için alt ve üst sınırları bilmelisiniz. Bunun için tablodan yardım alabilirsiniz. Bebek gelişim tablosunu yorumlarken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta da bulunuyor. İşte ay ay bebek gelişimi boy kilo tablosu ile ilgili bilmeniz gerekenler.

6-12 ay bebeklerinizin gelişimi ile ilgili 6-12 ay bebek gelişim kategorimizi ziyaret ederek daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Persentil Nedir?

Bebek gelişim sürecini takip etmek istiyorsanız bu kelimeyi sıkça duyabilirsiniz. Persentil; büyüme eğrisi anlamına gelir. Bebeğin gelişiminin normal şekilde ilerleyip ilerlemediğini değerlendirilmesi persentil değerleriyle mümkün olur. Vücut ağırlığı, boy uzunluğu, baş çevresi gibi büyüme ve gelişme ile ilgili çeşitli parametrelerin değişik yaşlarda gösterdikleri alt ve üst sınırları, gelişimini olağan şekilde tamamlayan bebek gruplarından elde edilen verilerle hazırlanmış tablolarla belirlenir. Bu değerlerle bebeğin boy ve kilo gelişimine bakılarak, ne yönde bir gelişim gösterdiği ortaya çıkar. Bebeğinizin boy ve kilosunu hesaplamak için tıklayın 

0-6 ay bebeklerinizin gelişimi ile ilgili 0-6 ay bebek gelişim kategorimizi ziyaret ederek daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Gelişim Tablosu Nasıl Değerlendirilir?

Sağlıklı bebeklerin boy uzunlukları ilk 6-12 aydan başlayarak genetik yapılarına özgü persentil değerlerine yaklaşır. 2-3 yaşlarında bebek artık kendi genetik özelliğini yansıtan persentil değere ulaşır. Peki bu değerler size nasıl ipuçları verir? Bu eğrilerde 3. ve 97. persentil arasındaki değerler normal kabul edilir. 50. persentil ise ortalama bebek ölçüsünü gösterir. 3. persentil en kısa veya en zayıf çocuğu, 97. persentil en uzun veya en kilolu çocuğu temsil eder. Bu değerleri takip ederken bebeğinizin aynı persentil çizgisi üzerinde ilerlemesine dikkat etmelisiniz. 

İşte aylara göre bebek gelişim tablosu:

Bebeğinizin Boy Kilo Takibi Neden Önemli?

Bebeğinizin yaşına göre boy ve kilosunun normal seyirde gidip gitmediğini, persentil hesaplama aracımızı kullanarak hemen hesaplayabilirsiniz. Peki bebeğinizin persentil hesaplamasını yaptınız ve yaşına göre boy veya kilosunda normalin dışında değerlerle karşılaştınız. Böyle bir durumda, elinizdeki bilgileri zaman kaybetmeden çocuk doktoruna aktarmalısınız.

Bebeğinizin boy, kilo, baş çevresi gibi persentil değerlerinin yaşına uygun ilerlemesi gerekir. Yaşına ve cinsiyetine göre boy-kilo persentil değeri %3 gibi kritik bir değerin altına düştüğünde mutlaka çocuk doktoruna başvurmalısınız.  Yüzde 3’ün altında olan kritik değerler, büyüme ve gelişim geriliğinin sinyali olabilir. 

Bebeğinizin gelişiminin aynı persentilde ilerlememesi durumunda, yani ani ve devam eden düşüş ve artışlar olması durumunda mutlaka çocuk doktorunuza danışınız.Bebeğinizin gelişiminin sağlıklı olup olmadığının kontrolü açısından persentil takibini okul çağına kadar yapmanızın büyük önem taşıdığını unutmamalısınız.