Oyun, bebeklerin fiziksel ve bilişsel gelişiminin en büyük destekçilerinden biridir. Beslenme ve uyku gibi bebek oyun rutinlerine de devam edilmesi sayesinde bebeğin günlük ritmi oluşur. Günlük ritminin bir parçası olan oyun rutinine bebeğin doğduğu ilk aydan itibaren başlanabilir.
Bebekler hangi ayda olursa olsun oyun oynamaya ve oyuncağa merak duyar. Anne babalar kucaklarına aldıkları andan itibaren bebekleri ile konuşarak, göz teması kurarak aralarında bir iletişim ve bağ kurarlar. Bu kurulan bağ zamanla bebekleri geliştirici oyunlara ve aktivitelere dönüşür.
Bebekler 3. aydan sonra oyunları daha iyi anlamaya ve tepki vermeye başlar. Bebeğin gelişimini hızlandırmak ve gününü mutlu geçirmesini sağlamak için bebek gelişim oyunları ile bebek eğitici oyunlarını içeren bir oyun rutini sürdürülmelidir.
Oyun rutinini her gün yapan bebeklerin, uyku ve beslenme rutinlerinde aksama olmaz ve bebekler günlük ritmine devam eder. Gündüz az oyun oynayan bebekler gece uykudan uyanıp oynamak isteyebilir. Bu nedenle ailelerin bebekleri ile gündüz keyifli ve etkin oyunlar oynaması ve oyun rutinini sağlaması önemlidir.
Oyun rutini için ailelere tavsiyeler…
Bebek oyun rutinleri için ailelere yapılabilecek en önemli tavsiye, çok oyuncak satın almamalarıdır. Bebekleri geliştirici oyunlar için evdeki malzemeler de birer oyuncağa dönüştürülebilir. Bir diğer tavsiye, bebeği çok sayıda oyuncağa maruz bırakmamaktır. Bebeğin az sayıda ama keyifle oynayacağı oyuncakları belirleyip oynaması sağlanmalıdır. Oyuncak sepetini bebeğin önüne dökmek yerine, birkaç gruba ayırıp 10-15 günde bir oyuncakları değiştirmek bunun için iyi bir yöntem olabilir.
Hangi ayda hangi oyun ve oyuncak tercih edilebilir?
Bebek oyun rutinleri için oyuncak seçimi ve oyuncağın özellikleri büyük önem taşır. Bebeğin bulunduğu aya göre oyuncak ve oyunların tercih edilmesi gerekir. Bebeğinizin ayına uygun olan ve gelişimini destekleyen oyun ve oyuncaklarla ilgili şu önerilerden fikir alabilirsiniz;
-
Yenidoğan bebeklerle 1. aydan sonra mono zebra zeka kartları ile oyuna başlanabilir. Seçilen 3-4 kart günde birkaç kez bebeğe gösterilip, odaklanması sağlanabilir.
-
Bebeğe 2. ayda buzdolabının üzerindeki magnetler gösterilip konuşularak oynanabilir.
-
İlk aylarda bebeklerin en sevdiği oyuncaklardan biri çıngıraktır. Yumuşak saplı ağır olmayan çıngıraklar ilk aylarda bebekler için tercih edilebilir.
-
Oyun halısı bebeğin 3. ayından sonra ilgisini çeker. Vücut hareketlerini artırmak için oyun halısının üzerine oyuncaklar asılabilir.
-
İlk 3 ay yumuşak, ses çıkaran ve yıkanabilir oyuncaklar tercih edilmelidir.
-
İlk aylarda dönenceler bebeklerin ilgisini çok çeker. Özellikle uyku öncesi yatağında yavaş hareket eden bir dönenceyi izlemek bebeğin uykuya dalmasını kolaylaştırır.
-
Bebeklere kitap okumaya 4. aydan sonra başlanabilir. Bebeğinizin sizi dinlediğini hissettiğiniz an ona kitap okumaya başlayabilirsiniz.
-
4. aydan sonra siyah- beyaz olan zeka kartlarına renkli kartlar da eklenebilir.
-
Bebeklerin dişleri 4. aydan itibaren çıkmaya ve kaşınmaya başlar. İçi su dolu olan yumuşak silikon diş kaşıyıcıları tercih edilebilir.
-
Karın üzerinde durmasını ve emeklemesini sağlamak için 6. aydan sonra pet şişeye baklagil koyup kapağını sıkıca kapatarak emekleme arkadaşı şeklinde bir oyuncak yapabilirsiniz.
-
6. aydan sonra kilitli poşetlerin içine biraz su, zeytinyağı, gıda boyası koyup mama sandalyesine bantlanabilir. Bu bebeğin yemek yerken oyun oynayıp mama sandalyesinde oturmasını sağlar.
-
Bebeklere 6. aydan sonra renk günleri yapılabilir. Her güne bir renk belirlenip, evdeki o renge ait eşya ve malzemeleri bebeğe gösterilip anlatılabilir.
-
6-9 aylar arasında kovaya ya da sepete top koyma-boşaltma oyunu oynanabilir.
-
Mutfakta bir çekmeceyi bebeğiniz için ayırabilirsiniz. Çekmecenin içine plastik pet şişe, plastik bardak-tabak, tahta kaşık gibi bebeğe zarar vermeyecek mutfak eşyaları koyarak bebeğin oyun oynaması sağlanabilir. Ayrıca bebeğe endi odasında ve salonda da özel çekmeceler oluşturabilirsiniz.
-
8. aydan sonra ev tipi trambolin, 9-10. aylardan sonra da yürüme arkadaşı kullanılabilir. Yürüteç ise bebekte denge ve yürüme bozukluğuna neden olduğu için kullanılmamalıdır.
-
Tahta yapbozları, oyun hamurlarını, parmak boyaları ve kalemleri 11. aydan sonra bebeğinizle tanışabiliriz.
-
Çadırlar bebekler için 1 yaşından sonra çok ilgi çekici olabilir.
-
Konuşan oyuncaklar çocuğun dil gelişimini tamamladığı 3 yaşından sonrası için tercih edilmelidir.
Uzman Doktor
Zermine Büyükkeçeci