Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebeğinizin Kaka Düzeni Nasıl Olmalı

Bebeğinizin Kaka Düzeni Nasıl Olmalı?

Bebeklerde kaka düzeni sadece beslenmenin bir bulgusu değildir. Herhangi bir sağlık sorununu tespit etmek için bebeklerde kaka yapma düzenini, rengi ve kıvamını takip etmek oldukça önemlidir.

Bebeklerin doğduktan sonra kakasında bazı değişimler olur. Yenidoğan bebeklerde kaka düzeni ve rengi ilk birkaç gün farklılaşır. Yenidoğan bebeğin ilk 24 saat içinde dışkılaması beklenir. Eğer 24 saat içinde dışkılamazsa başka bir sağlık sorunu olup olmadığı araştırılması gerekir. Yenidoğan bebeklerin ilk dışkısı siyah ve yapışkan olur. Birkaç dışkıdan sonra kaka rengi değişir.

Bebeklerin kaka düzeni ilk 6 ay ile 6. aydan sonra farklılık gösterebilir. Kaka düzeni her bebekte aynı değildir.  İlk 6 ay bir bebek 7-10 gün süreyle kaka yapmayabilir. Bu süreçte normal yumuşak kıvamda kaka yapan bebekte bir sağlık sorunu yok demektir. Bazı bebekler ise günde 4-5 kez kaka yapabilir.

İlk 6 aylık bebeklerin kaka düzeninde sarı, yeşil, kahverengi renkleri görmek normaldir. En çok tedirgin eden mukuslu kaka ya da köpüklü kaka da tek başına tehlike arz etmez. 

Peki hangi renk kaka bebekte bir sağlık sorunun habercisi olabilir?

  • Kırmızı renkli kaka; besin alerjisi, popoda çatlak, enfeksiyon

  • Siyah renkli kaka; ince bağırsaktan yukarıya doğru olan bölgede iç kanama

  • Beyaz renkli kül renkli kaka; karaciğer ve safra kesesi ile ilgili sıkıntının belirtisi olabilir.

Bebekte kırmızı renkli kaka, beyaz kül renkli kaka veya siyah renkli kaka olması durumunda doktora başvurulması gerekir.

Bebeklerin kaka düzeninde görülen bir diğer dışkılama şekli ishaldir. Bebeğin günde 5 kez ishal şeklinde kaka yapması bir sağlık sorunu olarak değerlendirilmez. Beslenmesine dikkat ederik sindirimi düzene sokulabilir. Ancak bebeğin günde 5 kezden fazla sulu, kanlı mukuslu dışkılama yapması durumda bebek doktor tarafından kontrol edilmeli, ishalin neyden kaynaklandığı tespit edilmelidir.

Kabızlık oluşmaması için ne yapılmalıdır?

Bebeklerde kaka düzeni 6. aydan sonra maksimum 3-4 günde bir, normal kıvamda olmalıdır. Eğer bebek ek gıdaya geçişle birlikte sert, kesik kesik, parça parça keçi tarzı kaka yaptıysa kabızlık başlamış demektir. 

Kabızlık bebeklerin ek gıdaya geçişiyle birlikte çok sık görülür. Bebeğinizin kabız olmaması için şunlara dikkat edebilirsiniz;

  • Ek gıdaya geçiş döneminde besinlerdeki değişim aşama aşama olursa kabızlık riski daha az olur. Bunun için bebeğinizi çorba, püre, yoğurt gibi katı olmayan öğünlerle ek gıdaya geçirmeye özen gösterin.

  • Bebeklerin 2 yaşından önce hayvansal süt içmesi kabızlığa neden olabilir.

  • Anne sütünün yeterli miktarda olmadığı durumlarda doktor önerisine uygun olarak bebeğin beslenmesi devam sütleri ile desteklenebilir.   

  • Kabızlığın giderilmesi için kefir ve yoğurt gibi fermente ürünler ile lifli gıdalardan zengin besinler de büyük katkı sağlar.  Kabız olan bebeğinizin beslenmesinde bu besinlere yer vermeye çalışabilirsiniz. 

Tuvalet eğitimine başlanan bebeklerin bazıları kakasını tutar ve bu zamanla kabızlığa yol açabilir. Böyle bir durumda bebeği zorlamamak ve tuvalet eğitimine bir müddet ara vermek gerekebilir. Bu dönemde telkinlerde bulunarak bebeği günde iki kere tuvalete oturtmak, kaka tutma alışkanlığından vazgeçmesini sağlayabilir. Ayrıca kakasını tutan bebeklerin beslenmesinde prebiyotik, fermente ve lifli gıdalara ağırlık vererek kabız olması önlenebilir. 

Kabızlığı gideren fitillerin sürekli kullanması, makata uyarı verilmesi çok sakıncalıdır. Bebeklerde kaka düzeni oluşturmak için uzun süren kabızlıklarda doktora mutlaka başvurulmalıdır.