Bebeklerde kaka rengi ve yoğunluğu bize birçok şey anlatır. Bebek kaka rengi yeşil, sarı, kahverengi, kırmızı ya da siyah gibi çeşitli renklerde olabilir. Bazı renkteki kakalar son derece normalken, bazı renkteki kakalar doktora danışılması gereken durumların habercisi olabilir. Kaka yoğunluğu bebeklerde kabızlık ya da ishal gibi durumların ipuçlarını verebilir. “Kaka Takibi Aracı”nı bebeğinizin kakasını gözlemlemenize yardımcı olması için uzmanlarla birlikte tasarladık. Bebeğinizin kaka fotoğrafını yükleyerek saniyeler içinde testi tamamlayabilir, bu sayede bebeğinizin gelişimiyle ilgili dikkat etmeniz gereken işaretleri fark edebilirsiniz. Sonuçlarınıza göre gereken durumlarda doktora danışabilirsiniz. Teste başlamak için tıklayınız.
İlk dışkı: Mekonyum
Bebekler ilk kakalarını doğumdan sonraki 24 saat içerisinde yapar. İlk kakanın rengi genellikle siyahtır ve yapışkan bir yapıdadır. Bebeğinizin anne karnında kaldığı süre boyunca bağırsaklarında birikmiş olan bu ilk dışkıya “mekonyum” denir. İlk birkaç gün kakanın rengi koyu renkli olur ancak sonraki günlerde rengi değişir.
Bebeklerde Sulu Kaka Normal mi?
Bebeğiniz ilk birkaç gün mekonyum denilen koyu renkli kakayı attıktan sonra kakasının rengi değişmeye başlar. Bebeğiniz, sadece anne sütü ile beslendiği dönemde, kakası sulu ve gevşek hatta partiküllü olabilir. Ancak bebeğiniz sık sık sulu kaka yapıyor ve bu durum 24 saatten daha uzun sürüyorsa doktorunuza başvurabilirsiniz.
Bebeklerde Sümüksü Sarı Kaka
Bebeğiniz, devamlı sümüksü sarı bir kaka yapıyorsa bunun sağlık durumu ya da beslenmeyle bağlantılı bir nedeni olabilir. Yenidoğanlarda sümüksü kakanın en çok görülme sebebi inek sütüne olan alerji durumudur. Bebeğiniz sadece anne sütü ile besleniyorsa, bu annenin inek sütü ve inek sütü ürünleri ile beslenmesiyle anneden bebeğe geçebilir.
Sümüksü kakanın diğer bir sebebi ise, bebekte oluşan enfeksiyondur. Özellikle bağırsak enfeksiyonları sümüksü sarı kakaya sebep olabilir. Ancak bağırsak enfeksiyonu oluşması durumunda bebeğinizde ateş, kusma gibi durumlar da görülür. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında ise ilaçlara bağlı olarak ilk birkaç gün sümüksü kaka görmek mümkün. Fakat bu durum geçicidir ve endişe edilecek bir konu değildir.
Bebek Kakası Neden Yeşil Olur?
Anne sütü ile beslenen bebeğinizin kaka rengi altın sarısı olur. Ancak 4. ayını dolduran bebeğinizin karaciğerden bağırsağa dökülen safra salgısının artmasıyla kakası yeşile dönecektir. Eğer bebeğinizin genel sağlık durumu iyiyse kaka renginin yeşile dönmesi olağandır.
Bebeklerde Siyah Kaka Neden Olur?
Bebeklerde bazen de siyah dışkı ile karşılaşılır. Bebeğiniz için demir takviyesi kullanılmanız da dışkıda siyah renge neden olabilir. Bebeğinizin kakasının rengi açık griye yakın ise bu durum safra asitlerinin yetersizliğinden yani sindirim sorunlarından kaynaklanıyor olabilir. Bebeğiniz için demir ilacı kullanılmadığı halde dışkısı siyah ya da açık gri ise doktorunuza danışmayı ihmal etmeyiniz.
Bebeklerde Beyaz Kaka Ne Anlama Gelir?
Bebeğinizin kaka renginin beyaz olması beslenme bozukluğundan kaynaklanan bir durumu işaret edebilir. Süt ağırlıklı beslenen bebeklerde beyaz kaka oluşumu görülebilir. Genellikle bebeklerde beyaz kaka oluşumunun sebebi safra kesesi ve karaciğer ile ilgili sorunlardır. Bebeğinizin kakasında görülen beyaz pütürler ise kolik habercisi olabilir. Ayrıca bebeklerde görülen kil rengi kaka da aynı sebeplerden dolayı oluşabilir. Bu gibi bir durumla karşılaştığınız zaman doktorunuza danışabilirsiniz.
Bebek Kakasında Mukus ve Kan Neden Olur?
Bebek kakasında bazen mukus bazen de hem mukus hem de kan görülmesi, proktokolit adı verilen bir hastalığın habercisi olabilir. Proktokolitler, besin alerjilerine bağlı olarak gelişir ve “alerjik proktokolit” olarak adlandırılır. Bebeğinizin alerjisinin olduğu gıdayı tüketmesi ile kalın bağırsağında iltihap oluşabilir ve bu durum bebeğinizin kakasında mukus ve kan görülmesine sebep olabilir. Bebeğinizin ilk altı ayında görülen ve alerjik bir hastalık olan proktokolite en sık neden olan alerjik gıda ise inek sütüdür. Böyle bir durumla karşılaştığınızda doktorunuzla görüşebilirsiniz.