Yeni anne babaların bebek beklerken yaptıkları en zevkli işlerden biri bebek odasını hazırlamaktır. Sevimli ya da güzel olmasının yanında bebeğinizin sağlığı ve uyku kalitesi için bebek odası hazırlarken pek çok ayrıntı dikkate alınmalıdır.
İşte yatağından halısına duvar boyasından aydınlatmasına kadar bebek odası hazırlarken göz önünde bulundurmanız gereken 12 detay…
- Oda hazırlanırken ilk dikkat edilmesi gereken şey odanın konumudur. Bebeğin odasının güneş alması önemlidir ancak yazın çok sıcak kışın da çok soğuk olan bir cephede olmamalıdır. Eğer oda seçme şansınız yoksa yatağını pencereden en uzak yere yerleştirmeniz de bir çözüm olabilir.
- Özellikle ilk yılında bebeğinizin odasının sizin yatak odanıza yakın olması hem sizin hem de bebeğiniz için faydalı olacaktır.
- Bebeğinizin odasını hazırlamadan önce bebekler için özel olarak üretilmiş bir boya ile boyatın ve eşyaları yerleştirmeden önce sürekli havalandırın. Açık ve pastel tonlar tercih edin ve karmaşık renklerden uzak durun.
- Karyola ve diğer mobilyaları (dolap, şifonyer, komidin) seçerken ilk tercihiniz ahşaptan yana olsun. Üzerinde boya ve cila olmayan ürünler bebeğinizin sağlığı için daha idealdir. Bunun yanında pek çok firma kurşun içermeyen ve toksik olmayan boyalar kullanmaktadır. Mobilyanızı seçerken mutlaka satış yetkilisinden kullanılan malzemeler hakkında bilgi alın. Ayrıca sivri ve keskin hatları olan karyolaları satın almayın.
- Bebeğinizin omurga gelişimi için ortopedik yatakları tercih edin. Seçeceğiniz yatak bebeğin içine gömülmeyeceği kadar sert olmalıdır. Bebekler için üretilmiş lateks yataklar bebeklerin hassas omurgaları için idealdir.
- Yatağın karyolaya tam olarak oturduğundan ve hiç boşluk kalmadığından emin olun.
- Yıkanabilir yatak koruyucuları, % 100 pamuklu çarşaflar kullanın. Karyola etrafına geçirilen kenarlıkların bağcıklarının kısa olmasına dikkat edin.
- Kolay yıkanıp silinebilen ya da antibakterial halıları tercih edin.
- Bebeklerin odasının 22-24 derece arasında olması gerekir. Odasına bir termometre alarak ısını belli aralıklarla kontrol edin.
- Odanın nem oranı da çok önemlidir. Odanın ortalama nem oranı % 40-50 civarında olmalıdır. Kış aylarında odanın neminde azalır. Bu durumda buhar makinası kullanabilirsiniz.
- Bebeklerin uykuya dalmasını kolaylaştıran gece lambası ya da dönenceler de o gelmeden odasında yerini alabilir.
- Eğer bebeğinizin odası yeteri kadar geniş ise bebeğinizi rahatça emzirmeniz için yerleştireceğiniz emzirme koltuğu çok işinize yarayacaktır.