Ne mutlu ki bebeğiniz büyüyor, tabi ki o minik ayakları da... Bebeğiniz 1 yaşına yaklaşıyorsa artık yürüme dönemi de geliyor demektir. İşte bu heyecanlı döneme girmeden önce bebeğinizin ayaklarına uygun ilk adımlarını atacağı bir ayakkabıya ihtiyacınız olacak. Bebeğinizin ayakları çok hızlı büyüyeceği için bebek ayakkabısını doğru numarada seçip alırken zorlanabilirsiniz. Bunun için de ayakkabı alırken bebeğinizin ayaklarını ölçmek ve bebek ayakkabı numarası hesaplamak iyi bir fikir olabilir.
Bebeklerin ilk adımlarını attığı dönem yaklaşık 1 yaş ve sonrasıdır. Bu dönemden sonra artık bebeğinize ayakkabı seçip alacağınız bir süreç başlayacak. Bebeğinize nasıl bir ayakkabı seçeceğiniz kadar hangi numara ayakkabı alacağınız da oldukça önemli. Özellikle bebeklerin ayaklarının çok hızlı büyüdüğünü göz önüne alarak bebeğinizin ayakkabı numarasının takibini yapmalısınız.
Bebeğinize alacağınız ayakkabıların doğru uzunlukta, genişlikte ve derinlikte olması gerekir. Ölçülerin doğru olduğundan emin olmak için de bebeğinizin ayakkabı numarasını hesaplayabilirsiniz.
Bebeğinizin ayak sağlığı söz konusu olunca seçtiğiniz ayakkabı her yönden oldukça önemlidir. ‘Bebek ayak numarası nasıl ölçülür?’, ‘Hangi ayda kaç numara ayakkabı tercih etmek gerekir?’ gibi birçok sorunun cevabı için içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Bebek Ayakkabı Numarası Nasıl Hesaplanır?
Aslında bebek ayakkabı numarası hesaplamak oldukça kolay bir işlemdir. Bebeğinize doğru numara ayakkabı giydirmek için öncelikle bebek ayakkabı numarasını doğru hesaplamak gerekir. Bunun için de tek ihtiyacınız bir cetvel veya mesuradır.
Bir metre yardımıyla en uzun parmağı ile topuğu arasındaki mesafeyi baz alarak bebeğinizin ayak ölçüsünü alabilirsiniz. Ayağının uzunluğunu öğrendikten sonra ise bebek ayak numarası tablosuna bakarak bebeğinizin kaç numara ayakkabı giymesi gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Bebeğinizin ayağını şunları yaparak rahat ve doğru bir şekilde ölçebilirsiniz;
- Topuğu düz bir kenara dayayarak ayağınızı düz bir yüzeye yerleştirin.
- En uzun ayak parmağının ucunun olduğu noktayı bir kalemle işaretleyin.
- Topuğu dayadığınız noktadan işareti koyduğunuz noktaya kadar olan uzaklığı cetvel ya da mezura ile ölçün, cm cinsinden alın.
Böylece bebeğinizin ayak uzunluğunu ölçmüş oldunuz. Şimdi ise bu uzunluğun, bebek ayakkabısında kaç numaraya denk geldiğini öğrenebilirsiniz. Bunun için de bir bebek ayakkabı numarası tablosuna bakabilirsiniz.
Yaşa Göre Bebek Ayakkabı Numaraları
Büyük ya da küçük bir ilk adım ayakkabısı, bebeğinizin denge kurmasını ve yürümeyi öğrenmesini zorlaştırabilir. Bu nedenle ölçüm tavsiyelerini kullanarak, bebeğinizin ayağının tam numarasını bulmanız önemlidir.
0-6 ay arası bebeklerin ayak uzunluğu 9-11 cm civarındadır. Bebeğiniz 1,5 yaşına ulaşana kadar 3 ayda bir ayak numarası büyür. Sonra 3 yaşına kadar, 4 ayda bir büyümeye devam eder. Ayına ve yaşına göre ayak ölçüleri ve ayakkabı numaraları, bebekten bebeğe değişkenlik gösterebilir. Her bebeğin gelişimiyle orantılı olarak ayak büyüme hızı da farklılaşabilir. Aynı zamanda ayaklarda yapısal olarak da farklılıklar görülebilir. Kimi bebeğin daha tombul, iri ayakları, kimi bebeğinse daha ince ve zayıf yapıda ayakları olabilir.
Bebek Ayakkabı Numarası Tablosu
Ayak uzunluğu Yaş aralığı Ayakkabı numarası
11 cm 0-6 ay 17-18
12.5 cm 6-12 ay 19-20
14.2 cm 12-18 ay 21-22
15.5 cm 18-27 ay 23-24
16.5 cm 2-3 yaş 25-26
Bebeğinizin ayaklarının çok hızlı ve kemiklerinin düzgün büyümesi gerektiğinden ayakkabılarının kalıplarını sürekli kontrol etmeniz gerekir. Dar ayakkabılar nedeniyle, bebeğin yumuşak parmak kemikleri düzgün bir şekilde büyüyemeyebilir. Bu nedenle ayakkabısının önünde her zaman küçük ayak parmaklarının hareket etmesine ve yayılmasına izin verecek bir boşluk bulunmalıdır.
Bebeğimize Ne Zaman Bebek Ayakkabısı Giydirmeliyiz?
Ayakkabıların temel amacı, üzerinde yürünen yüzeyden ayakları korumaktır. Henüz yürümeyen bir bebeğin ayakkabıya da ihtiyacı olmaz. Bu yüzden bebeklere ancak yürümeye başladığında ayakkabı giydirmek gerekir. Bebek dışarıda yürüyene kadar ayakkabıya gerekmez. Hatta yeni yürümeye başlayan bebeklerde bile ev içinde hareket ederken genellikle ayakkabıya gerek yoktur.
Uzmanlar bebeklere ayakkabı giydirmek için acele edilmemesini önerir. Çünkü çıplak ayakla yürümek bebeklerin ayak parmaklarını kavrama ve kas gücü geliştirir. Yürümeyi rahat öğrenmesi ve ayağın normal gelişiminin sağlanmasına olanak tanıması için bebeğin yürümeye mümkün olduğunca yalın ayak ya da çorapla başlaması tavsiye edilir.
Yaz dönemine denk gelmesi durumunda, bebek bir süre yalın ayak ile ilk adımlarını atabilir. Bebeğin yürüme süreci kış dönemine denk gelirse de ayağı havanın olumsuz şartlarından korumak için bebek ayakkabısı yerine evde düz zemin için altı kaydırmayan çorap veya patiklerle bebeğin yürümesini sağlanabilir.
Bebek Ayakkabısı Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Bebeklerin ayakları çok esnektir ve yaklaşık 9 aya kadar çoğunlukla kıkırdaktan oluşur. Bebekler ayrıca düztabandır ve ayak kemeri yaşamın ilk birkaç yılında gelişir. Bu nedenle yürümeye yeni başlayan bebeklere alınacak ayakkabıların bazı özelliklere sahip olması önemlidir.
Bebeğinize ayakkabı alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenmeniz, onun hem konforunu hem de ayak sağlığını korumanızı sağlayacaktır. İşte bebeğinize uygun doğru ayakkabı almanıza yardımcı olacak bazı ipuçları:
- Her şeyden önce bebeğinize doğru numaralı bir ayakkabı almalısınız. Bu nedenle doğru bebek ayak numarasını hesapladığınızdan emin olun.
- Ayakkabı, ayağın doğal şekline, özellikle ayak parmaklarının çevresine uymalıdır. Ayak parmakları serbestçe hareket edebilmeli ve ezilmemelidir.
- En uzun parmak ile ayakkabının ucu arasında büyümek için yaklaşık 1 cm boşluk olmalıdır.
- Ayakkabılar topuk çevresinde çok gevşek veya çok sıkı olmamalıdır.
- Ağır bir ayakkabı ile bebeğin hem denge kurması hem de yürümesi zor olur. Bu nedenle ilk ayakkabılarında hafif bir ilk adım ayakkabısı tercih etmelisiniz.
- Bebeğinizin ilk ayakkabıları ne çok sert ne de çok esnek olmalıdır. İdeal esneklikteki bir ilk adım ayakkabısı ile hem bebeğiniz takılıp düşmez hem de rahatça dengesini kurabilir. Ayakkabıyı elinize alıp büktüğünüzde yalnızca 40 derece kadar bükülmesi ideal esneklikte olduğunu gösterir.
- Bebek ayakkabıları yumuşak doğal deriden üretilmiş, esnek tabanlı ve ayak bileğini destekleyici özellikte olmalı, bebeklerde denge problemi yaratacak bir tasarımda olmamalıdır.
- Ayakkabının tabanı kaymaz malzemeden olmalıdır.
- Ayakları terlediğinden ve nefes alabilmesi gerektiğinden sentetik malzemelerden yapılmış ayakkabılardan kaçının.
‘Bebeğim ilk adımlarını hangi ayakkabı ile atmalı?’ sorunuza daha detaylı bilgi almak için İlk Adımını Atan Bebeğinizin Ayakkabısı başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.