Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebek Bakımıyla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Bebek bakımına dair her yerden bir söylenti duyabilirsiniz. Yenidoğan bebeğin ter kokmaması için tuzlanması, sarılığı önlemek için şekerli su içirilmesi, her bez değişikliğinde pişik kremi sürülmesi gibi birçok tavsiye aslında bebeğiniz için zararlıdır.  Kötü niyetli söylentiler olmasa da yıllardır kalıplaşmış olan bu görüşler, bazen yanlış olabilir.

Bebeğinizin sağlıklı gelişimi için bu söylenenleri sorgulamanızda yarar var. Yıllardır süregelen kalıplar ile yanlış bilinen doğrulara göre hareket etmemek ve bilinçli bir şekilde bebeğinizin gelişimini desteklemek için listemize bir göz atabilirsiniz.

Bebeği Tuzlarsak Ter Kokmaz

Yıllardan beri bir gelenek haline gelen bebek tuzlamak, doğru bilinen en büyük yanlıştır. Aile büyüklerinden gelen bir öneri olan “Bebeği ıslatıp tuzlu bir şekilde bekletmek ya da tuzlu suyla yıkamak, ileride terinin kokmamasını engeller” görüşü tamamen yanlış olduğu gibi oldukça da zararlı. Yenidoğan bebeğin vücuduna temas eden yoğun tuz, bebekte sıvı kaybına neden olur. Yenidoğan bebeğin cildi çok hassas ve narindir. Hassas olan bebek cildinin tuzu emmesi, çeşitli cilt sorunlarına da neden olabilir. Ciltten emilen aşırı miktarda tuz, ciddi ve hayatı tehdit eden kanda tuz oranının yükselmesi olan hipernatremi ile sonuçlanabilir. Bunun için bu uygulamadan uzak durmanızda yarar var.

Şekerli Su Yararlıdır

Bebeğin doymadığından şüphelenen anneler bebeğe şekerli su verirler. Hatta yenidoğan bebeğe anne sütünden önce şekerli su verilirse bebeğin iştahlı olacağına inanılır. Bu bilgilerin hiçbir tıbbi temeli aslında yoktur. Üstelik toplumdaki yaygın inanışın aksine şekerli su faydalı olmadığı gibi birçok sağlık sorununa yol açabilir. Bunun dışında şekerli su karışımının, sarılığa iyi geldiği de söylenir. Sarılık vakasını önleyen en doğal ilaç anne sütüdür. Bunun dışında uygulanan şekerli suyu bebeğe içirmek, bebeğe bu konuda faydalı olmaz. İlk 6 ay sadece anne sütüyle beslenen bebek, sıvı ihtiyacını anne sütünden karşılayabilir. Bunun için bebeğe ilk 6 ay su içirilmemeli. Şeker ise yapay bir gıda olduğu için bebeğin beslenme alışkanlıklarında asla bulunmamalıdır. Ayrıca şekerli suya alışan bebeğin memeyi reddetme ihtimali de çok yüksektir.

Kundaklamak Çok Zararlıdır

Bebeğin anne karnında hareketleri sınırlıdır. Buna alışık olan bebek, kollarını hareket ettirdiğinde aniden korkabilir ve huzursuz olabilir. Bebeğin kendini güvende hissetmesi için kundaklama işlemi önemli. Yanlış kundaklama bebeğin fiziksel gelişiminde sorunlar yaratabilir. Bebeğin kalça ve bacak bölgelerinin çok sıkı sarılması sonucu kalça çıkığı, bacaklarda çarpıklık gibi birçok problemi yaşanabilir. Bu nedenle tüm vücudun kundaklanması yerine bacakların serbest kaldığı yarım kundak bebekler için daha güvenlidir. 

Yeşil Kaka Üşütmenin Habercisidir

Yeşil kaka yapan bebeğin üşüttüğü kanısı çok yaygın. Fakat yeşil kaka üşütmenin değil, bebeğin çok emdiğinin habercisidir. Bağırsaklarda işlenmiş kaka sarıdır. Yeşil kaka, miktarı çok fazla olan sütün, bağırsaklarda işlenmediğini gösterir. Sindirim sıkıntısı yaşayan bebeklerde yeşil kaka görülebilir. Yediklerini iyi ve sağlıklı bir şekilde sindiremeyen bebeklerin kakası yeşil olabilir. Bebeklerde yeşil kaka farklı sebeplerle de görülebilir. Bebeğin yediği ek gıda ya da aldığı demir damlası da kakasının renginin yeşil olmasına neden olabilir. Bunun için emzirme düzeninizi gözden geçirmenizde ve doktorunuza başvurmanızda fayda var. Bebeğinizin kakasını takip etmek için kaka takip uygulamasından yararlanabilirsiniz.  

Yenidoğanlarda Gaz Olmaz

Çevrenizden yenidoğan bebeklerin gazı olmayacağını duymuş olabilirsiniz. Ancak bu bilginin aksine yenidoğan bebeklerde gaz problemi görülme oranı oldukça yüksektir. Bebekler dünyaya geldikleri andan itibaren anne sütü ile beslenir. Emzirme aşamasında hava yutabilirler. Bebeği beslerken doğru pozisyonda tutamamak onun çok hava yutmasına sebep olabilir. Bu yüzden yenidoğan bebeğin her emzirme sonrasında gazı alınmalıdır. Emzirme sırasında bir göğüsten diğerine geçerken ve mutlaka beslenme bittikten sonra bebeğin gazı çıkarılmalıdır. Ayrıca emziren annenin gaz yapan yiyeceklerden uzak durması, bebeğin karnını ve sırtının ovulması, bebeğin anne-baba yanındayken yüzüstü yatırılması da gaz sancısı için işe yarayabilir.

 

Her Bez Değiştirildiğinde Pişik Kremi Sürülmeli

Her bez değişiminde pişik kreminin sürülmesi gerektiği şeklinde bir algı vardır. Halbuki bu pek de doğru olmayan bir bilgidir. Pişik kremleri bebek poposunun hava almasını önleyebilir. Bu yüzden sadece gerekli görüldüğünde pişik kremi sürülmelidir. Hava almayan popo, pişik olmaya oldukça müsait olduğundan bu kremlerin sık sık kullanılması önerilmez.

Yenidoğan Bebek Sıkı Sıkı Giydirilmeli

Bebeklerin ısı dengesi yaklaşık altı aylıkken düzene girer.  Bu yüzden soğuk havalara karşı hassas olabilirler. Ama bu onların kat kat giydirilmesi gerektiği anlamına gelmez. Bebeklerin yetişkinlere göre bir kat daha fazla giydirilmesi yeterlidir. Bebeklerin elleri ve ayakları genellikle soğuk olur. Bu nedenle üşüyüp üşümediği göğüs veya sırtından kontrol edilebilir. 

Bebeğinizi soğuktan korumak için dikkat etmeniz noktalar var, fakat onun sürekli terlemesine izin vermemelisiniz. Pamuklu kıyafetler tercih edin. Yeni doğan bebeğin kıyafetlerinin teri emen, cildin havalanmasını sağlayan özellikte olması gerekir. Kıyafetlerin yumuşak, az dikişli ve mümkün olduğu kadar üzerinde metal veya sert parçalar barındırmamasına özen gösterilmelidir. İçinde naylon karışımı olan kıyafetlerden ve kalın giysileri üst üste giyindirmekten kaçının. Bu onun huzursuz olmasına da sebep olacaktır. Ayrıca giysilerin bebeğinizin hareketlerini kısıtlamaması gerektiğini de unutmayın.