Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebek Beslenmesinde Kullanılan Araçlar

Bebeğinizin beslenmesi, gelişimi açısından oldukça önemli. Dünyaya gözlerini açtığı ilk günden itibaren bebeğinizin beslenmesini anne sütü ile sağlayabilirsiniz. Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür. Eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuzun tavsiyesiyle ayına uygun şekilde bebeğinizi çocuk devam sütü yani bebek mamasıyla besleyebilirsiniz.

Bebekleri besleme sürecinde gerekli olan bazı araçlar ve malzemeler vardır. Emzirmenin dışında bebeğinizi anne sütü ile beslerken bu malzemeleri kullanarak destek almanız gerekebilir. Bebek maması ile besleme öncesi ve sırasında da bazı malzemelere ihtiyaç duyabilirsiniz. Peki bebek beslenmesinde kullanılan araçlar nelerdir? İşte sizin için hazırladığımız bu yazı ile bebek beslenmesi için gerekli olan malzemeler ve özellikleri ile bu malzemeleri seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Biberon-Suluk

Sağdığınız anne sütünüzle bebeğinizi beslerken bir biberona ya da suluğa ihtiyaç duyabilirsiniz. Ancak en uygunu sağdığınız sütü kaşık ya da bir minik kadeh yardımıyla bebeğinize vermektir. Eğer bebeğinizi bebek maması ile besleyecekseniz biberon ya da suluk kullanabilirsiniz. Beslenmesinde biberon ya da suluk kullanacaksanız bu araçların bebeğinize en uygun özelliklere sahip olması gerekir. Bunun için ilk bakmanız gereken nokta, biberonun bebeğinizin ayına uygunluğudur. Yeni doğmuş bebeğiniz için 90-120 ml, 2-3. aylarda 120-150 ml, 3-6 ay arasında 240-260 ml ve daha ileriki dönemlerde de 320-340 ml hacme sahip bebek biberonlarını kullanabilirsiniz.

Bebeğiniz için kullanacağınız biberonun veya suluğun hangi malzemeden üretildiği de çok önemlidir. T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından 7 Şubat 2011’de yayımlanan “Emzik, Biberon, Biberon Başlığı, Alıştırma Bardağı, Alıştırma Bardağı Kapağı ve Benzeri Ürünlerin Üretimi, İthalatı ve Bildirim Esaslarına Dair Tebliğ” ile polikarbonat ve polisülfon içeren termoplastiklerde Bisfenol A salınımı kullanımı yasaklandı. (1) Bu yüzden cam, silikon veya plastik çeşitlerindeki biberonlardan birini tercih etseniz de, alacağınız ürünün etiketinde "Bisfenol A free" veya "%0 Bisfenol A" yazılı işareti kontrol ederek, içeriğinde BPA (Bisfenol A) madde olmamasına özen göstermelisiniz. Bunun dışında kullanım kolaylığı da sizin için bir tercih sebebi olabilir. Bebeğinizin kavrama becerisi geliştiğinde, biberonu veya suluğu tutma kolaylığı sağlayan ve onun el yapısına uygun tutma sapları ile tasarlanmış modelleri seçebilirsiniz.

Biberon Emziği

Bebeğinizi beslemek için doğal emzirmedeki gibi rahat bir beslenme süreci geçirmesini destekleyen en önemli faktörlerden biri de biberon emziğinin bebeğinize uygun olmasıdır. Biberon emziğini seçerken, ucunun anne göğüs ucuna benzemesi ve bebeğin beslenirken rahat hissetmesi gibi özelliklere sahip olduğuna dikkat edebilirsiniz. Ayrıca biberon emziğinin BPA içermeyen, yüksek kaliteli, şeffaf, tatsız ve kokusuz malzemeden üretilmiş, beslenme sırasında bebeğin hava yutma riskini engellemeye yardımcı, kaynatılabilir ve sterilize edilebilir özelliklerinin de bulunması oldukça önemlidir.

Biberon emzikleri yumuşak dokusu ile kolay kavrama ve emme imkânı sağlaması için medikal silikon ya da doğal kauçuk malzemeden üretilir. Bebeğin ay aralığına göre değişiklik gösteren emzik uçları, genelde 3’er aylık dönemleri kapsayacak şekilde farklı büyüklüklerde tasarlanır. Aynı zamanda aldığınız biberonu reddeden bebeklere farklı seçenekler sunmak için damla, yassı, yuvarlak ve simetrik uç modelleri de bulunur.

Biberon emziklerindeki bir diğer farklılık da akış hızıdır. Bebeğin ayına göre biberon emzikleri, farklı akış hızlarına sahip çeşitte olur. Bebeğinize biberon emziği seçerken bir de biberon emziği saklama kutusu almanız faydalı olabilir, kutuyu emziği hijyenik olarak saklamak için kullanabilirsiniz.

Süt Sağma Göğüs Pompası

Bazı nedenlerden emzirmeniz mümkün değilse, sütünüz az ya da fazlaysa, emziren çalışan bir anne iseniz sütünüzü bebeğinizle buluşturmak için en ideal araç, süt sağma göğüs pompasıdır. Ememeyecek kadar küçükse veya erken doğmuşsa sütünüzü sağıp bebeğinizi besleyebilirsiniz. Ayrıca göğüslerinizde aşırı şişlik ve rahatsızlık oluşturan fazla sütünüzü sağıp sonradan bebeğinize verebilirsiniz. Sütünüz azsa da süt üretiminizi arttırmak için belli aralıklarla sağıp vücudunuzu süt üretmesi için uyarabilirsiniz.

Tüm bu süreçlerde ihtiyacınıza göre size destek olacak bir süt sağma pompası ile sütünüzü rahatça sağarak bebeğinizi besleyebilirsiniz. El kuvvetiyle çalışan manuel pompalar, manuel veya elektrikli olan tek pompalar, aynı anda iki göğüsten de süt sağımı yapma kolaylığı sağlayan çiftli pompalar, adaptörlü ve elektrikle çalışan elektrikli veya pilli süt pompalar gibi birçok farklı çeşitten birini tercih edebilirsiniz.  Bu çeşitler arasında seçim yaparken, kolay taşınabilen ve kullanışlı modelleri tercih etmeniz daha uygun olacaktır. Ayrıca bakteri oluşumunu önlemek için seçeceğiniz ürünün, kolay ve pratik temizlenebilir olmasına da dikkat etmelisiniz.

Süt Saklama Kabı

Süt saklama kapları üretildikleri ham maddeye göre farklılık gösterir. Cam süt saklama kabının yanı sıra polipropilen malzemeden üretilmiş saklama kaplarını da kullanabilirsiniz. BPA içermeyen ve besinleri taşımaya uygun materyalden üretilmiş süt saklama kabı ile hem anne sütü hem de bebeğinizin yiyeceklerini muhafaza edebilirsiniz. Kapların kapaklarına sağılma tarihini yazarak sütün tüketilmesi gerektiği zamanı kolay ve pratik bir şekilde belirleyebilirsiniz. Biberon şeklinde kullanabileceğiniz çeşitleri ile de sütünüzü dışarı çıkarken çantanıza koyup, çözüldüğünde bebeğinize verebilirsiniz.

Saklama kaplarının bir diğer önemli özelliği de anne sütünün yanı sıra mama kabı olarak kullanılabilmesidir. Ek gıda döneminde süt saklama kabını, mama kabı olarak değerlendirebilirsiniz. Sıvı sızdırmaz özelliği nedeniyle dışarı çıktığınızda da bu kaplar sayesinde bebeğinizi kolaylıkla besleyebilirsiniz. Ancak unutmamalısınız ki süt saklama kaplarını, süt saklama poşetlerinden farklı olarak, her kullanım öncesinde mutlaka sterilize etmeniz gerekir.  

Süt Saklama Poşeti

Bebeğinizin yanınızda olmadığı zamanlarda sütünüzü verebilmeniz için anne sütü saklama poşeti kullanabilirsiniz. Aynı zamanda sütünüzü sağıyorsanız da bu poşetler işinize yarayabilir. Bu poşetlerin en önemli özelliği medikal ölçüde sterilizasyon özelliğine sahip olmalarıdır. Hijyenik koşullarda üretilmeleri ve kolay kullanımları sayesinde size pratiklik sağlar.

Önceden sterilize etmenize gerek kalmayan tek kullanımlık olan saklama poşetleri ile sütünüzü buzdolabında ya da derin dondurucuda hijyenik bir şekilde saklayabilirsiniz. Anne sütünüzü sağdıktan sonra süt için özel torba veya kaplarda saklamalısınız. Sağdığınız sütünüzü oda sıcaklığında 3 saat, buzdolabı rafında 4 derecede 3 gün, derin dondurucuda -18 derecenin altında 3 ay saklayabilirsiniz. Depolanmış anne sütlerinizi bebeğinize vermek için en eski tarihli sütten başlayarak kullanmalısınız. Dondurulmuş sütü eritmek için ise bir gece önceden buzdolabının rafına koymanız yeterlidir. Acil eritmeniz gerektiğinde ılık akan suyun altına tutma veya ılık su dolu bir kabın içinde bekletme (benmari) gibi yöntemler uygulayabilirsiniz. Ancak özellikle oda ısısına gelmiş erimiş anne sütünüzü birkaç saatten uzun süre oda ısısında bırakmamaya ve tekrar dondurmamaya dikkat etmelisiniz. (2)


Bebek Maması Karıştırıcısı

Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür. Eksikliği ya da yokluğunda bebeğinizi doktor tavsiyesiyle çocuk devam sütü yani bebek mamasıyla besleyebilirsiniz. Toz formundaki bebek mamalarını hazırlamak için pratik bir yöntem arıyorsanız bebek maması karıştırıcısı sizin için oldukça ideal olacaktır. Bebek maması karıştırma sürahisi ya da otomatik karıştırıcı makine ile toz formundaki mamayı topaklanmadan, emek ve zaman harcamadan kolay bir şekilde hazırlayarak bebeğinize verebilirsiniz.

Sterilizatör

Bebeğinizi beslerken hijyene de özellikle dikkat etmelisiniz. Biberon, biberon emziği, süt saklama kabı gibi beslenmede kullanılan araçlar iyi temizlenmediği takdirde, hızla bakteri üretmeye başlar. Özellikle biberonların kapak takma oyuntuları ve emziklerin parça birleşim kenarlarının el ile temizlenmesi çok zordur. Bu nedenle bebeğinizin beslenme araçlarını sterilize makinesi ile temizleyebilirsiniz. Kimyasal kullanmadan doğal buharlı ve yüksek ısıda buhar sterilizasyonu özelliği ile mikropların tamamına yakınını yok edebilen bu makinelerde hem sterilizasyon hem de kurutucu özelliğini bulunur. Hatta bazı modellerde sterilize etme ve buharla kurutmanın yanı sıra süt ısıtma da yapılabilir.  Kullanım sonrası ürünün kapağını açmadığınız takdirde de birkaç saat daha malzemeleriniz steril kalabilir.

Taşınabilir UV Sterilizatörü ve Dezenfektanı

Besleme emziklerinde ve biberonlarda mama artıklarının kalmaması için her kullanımdan sonra temizlemek ve sterilize etmek gerekir. Bebeğinizin beslenme araçlarını evin dışında da sterilize etmek istiyorsanız taşınabilir mini sterilizatör kullanabilirsiniz. UV ışığı ile bakteri ve virüslerin ölmesini sağlayan, şarj kablosu veya pille çalışan bu ürünle, bebeğinizin biberon ve emziklerini ev dışında ve seyahat ederken hızlı ve kolay bir şekilde dezenfekte edebilirsiniz.

Biberon Isıtıcısı

Bebeğinizi beslerken ihtiyaç duyabileceğiniz araçlardan biri de biberon ısıtıcısıdır. Sütünüzü sağıyorsanız bebeğinize sütü ideal sıcaklıkta vermeniz gerekir. Yine bebek mamasının da uygun sıcaklıkta olması için bebek ısıtıcısı kullanabilirsiniz. Mama hazırlamaya çalışırken, istemeden de olsa ısıyı ideal sıcaklıkta ayarlayamayabilirsiniz. Bu durum bebeğinizin beslenmesinin daha da gecikmesine, ağzının yanmasına ya da mamanın besin değerini kaybetmesine yol açabilir.

Biberon ısıtıcısında sütünüz aynı sıcaklıkta kalabilir. Sütü eşit oranda istenilen düzeyde ısıtabilir. Zamandan kazandırıp kullanım kolaylığı sağlayan biberon ısıtıcılarının LCD ekranı, dijital sıcaklık göstergesi, biberonun kolayca çıkarılmasını sağlayan kaldıraç sistemi ve otomatik kapanma özelliği gibi birçok fonksiyonları bulunur. Bebeğinizi besleyeceğiniz gıdaları farklı ısıya getirebilen biberon ısıtıcılarında, ısıları ekrandan takip edebilirsiniz. Bazı modellerde biberon ısıtıcınızı aynı zamanda sterilizatör olarak da kullanabilirsiniz. Bebeğinizin sıkça kullandığı biberon ve emziklerin sterilizasyonunu bu ürünlerle sağlayabilirsiniz.

Kaynaklar