Doğru Emzirme İçin İpuçları
Anne sütü zengin içeriğiyle bebeğin bağışıklığı ve gelişimi için çok değerlidir. Emzirme beslenmenin yanı sıra anne ile bebek arasında kurulan en güçlü duygusal bağlardan biridir. Beslenmesinde 2 yaşına kadar anne sütünün yer alması, bebeğin fiziksel ve bilişsel gelişimini destekler. Bu nedenle anne emzirme döneminde beslenmesine ve doğru emzirme pozisyonlarını uygulayarak bebeğini beslemeye özen göstermelidir.
Bebekler çok güçlü bir emme refleksi ile doğar. Bebek doğduktan hemen sonra doğru emzirme teknikleriyle emzirilmelidir. Emzirme dönemi, bebeğin doğumundan itibaren ilk 1 saat içinde başlar. Doğru emzirme yöntemi ile başlamak bu sürecin sağlıklı ve sorunsuz devamını sağlar.
İlk günlerde bebeklerin hem midesinin küçük olması hem de emerken yorulması nedeniyle annesinin göğsünde uzun süre kalmak ister. Bebek emdiği sürece annenin vücudu süt üretmeye devam eder. Eğer sütün miktarı az ise süt kanallarının açılması için göğüs pompası ile sağım yapılabilir. Emzirme döneminde süt kanallarının açılması ve süt üretimi için göğüs uyarılarak sağılabilir.
Doğru Emzirme Nasıl Olmalıdır?
Bebeğin, göğsü emzik gibi kullanmaması ve emme şaşkınlığı yaşamaması için annenin göğüs ucu, bebeğe doğru emzirme pozisyonunda verilmelidir. Bebek sadece meme ucunu tutmamalıdır. Eğer bebek memeyi kavradığında, anne rahatsızlık hissediyor ya da acı duyuyorsa, bebek memeyi yanlış kavramış olabilir. Yanlış emzirme hem göğüs ucu yaralarına hem de bebeğin yetersiz beslenmesine neden olabilir.
Peki yeni doğum yapmış bir anne ve bebek için doğru emzirme pozisyonu nasıl olmalıdır?
-
Anne elini C şeklinde göğsün altından kavrayarak baş parmağıyla göğsün kahverengi kısmının üzerine hafif bastırır. Parmaklar meme başından en az 3 santim uzaklıkta olmalıdır.
-
Süt kanallarının tıkanmaması için memenin tutuş yerleri değiştirilebilir.
-
Meme ucu bebeğin damak kısmına oturtularak emzirilmelidir. Bu annenin emzirirken canının acımasını önlerken, bebeğin rahat süt almasını kolaylaştırır.
-
Anne rahat bir pozisyonda ve sırtını destekleyerek oturarak, bebeği kendine doğru kavramalıdır. Öncelikle anne rahat olmalı ve ardından bebeği kucağında doğru pozisyonda konumlandırmalıdır.
-
Bebek memeye uzaksa anne kendini bebeğe değil, bebeği memeye yaklaştırmalıdır.
-
Bebeğin başı orta kulak intihabı oluşmaması için hafif yukarda tutulabilir.
-
Emzirme yastığının doğru kullanımı da önemlidir. Yastığın bir ucu annenin sırtını desteklerken diğer ucu annenin kolunun altında yani C şeklinde yerleştirilebilir.
Emzirme Döneminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sütünüzü bebeğinizle buluştururken doğru emzirme teknikleri kadar emzirme sırasına da dikkat etmelisiniz. Bunun için şu yöntemleri uygulayabilirsiniz;
-
İlk 10 gün her iki göğsünüzü 15’er dakika süreyle emzirin. Bir göğüsten diğerine geçerken bebeğin gazını çıkarmayı unutmayın.
-
Doğumdan 15 gün sonra anne sütü olgunlaşır. Bu dönemde bebeğinize son verdiğiniz göğüsten emzirmeye başlamalısınız. Böylece bebeğiniz ön sütün ardından yoğun ve yağlı olan son sütü içebilir. Bu da karnının daha iyi doymasını, gazının ise az olmasını sağlar.
-
3 aydan sonra bebeğin ilgisi çabuk dağılacağı için sakin bir ortamda emzirmeye dikkat edin.
-
Her emzirme sonrası pompa ile göğsü sağmak sütün artmasını sağlayabilir. Bebek emdikten sonra depoda süt kaldıysa emzirdikten sonra ilk yarım saat içinde sütü pompayla çekebilirsiniz. Sağım, göğsün uyarılmasını ve süt üretimini destekler.
-
Göğüs pompasını kullanırken 2 saatten önce ve 10-15 dakikadan fazla süreyle süt çekmemeye özen göstermelisiniz.
Göğüs Bakımı İçin İpuçları
Emzirme dönemine hazırlık için doğum öncesinde annenin bazı hazırlıklar yapması faydalı olabilir. Doğum öncesi anne adayının göğüslerini inceleyip göğüs uçlarını yumuşatması meme ucu çatlaklarının oluşmamasını sağlar. Hamileliğin son aylarında, erken doğuma neden olmamak için, çok fazla uyarmadan göğüslere bakım yapılabilir.
Göğüs uçlarının temizliği, bölgenin florasının bozulmasına neden olacağı için, çok sık yapılmamalıdır. Günde bir kere duş almak göğüs ucunun temizliği için yeterlidir. Gerek duyulması halinde silinmeye gerek olmayan göğüs ucu kremi tercih edilebilir.
Yanlış emzirmeden kaynakları göğüs yaraları zamanla emzirmeye engel bir duruma dönüşebilir. Bu dönemde göğüs pedleri yerine göğüs kalkanı kullanılabilir. Yaraları iyileştirmeye yönelik kremler için ise doktora danışılmalıdır.
Anne Sütünü Artırmak İçin Tavsiyeler
Yeni doğum yapan annelerin henüz süt kanalları açık olmayabilir. Bu hem sütün az miktarda gelmesine hem de annenin göğsünde sertlik ve rahatsızlığa neden olur. Böyle bir durumda bir dizi uygulamayla sütünüzün üretimini ve akışını artırabilirsiniz;
-
Göğüsteki süt akışını sağlamak için göğse 15 dakika sıcak havlu uygulaması yapın ve ardından önce bebeğinizi emzirin ve sonra da pompa ile göğüsteki kalan sütü sağın.
-
Sağım bitince göğse 5 dakika boyunca soğuk havlu uygulayın.
-
Emzirme döneminde çok yemek yerine sağlıklı yiyeceklerle beslenmek süt miktarındaki artışı destekler. Süt miktarınızı artırmak için sağlıklı ve düzenli beslenmeye, bol sıvı tüketmeye ve olabildiğince dinlenmeye özen gösterin.
-
Süt salgılama hormonunun aktive olması ve sütün kanallardan geçmesi için mutluluk hormonuna ihtiyaç vardır. Stres yapmadan huzurlu bir emzirme süreci ile anne sütünüzü artırabilirsiniz. Gevşemek süt salgılayıcı hormonlarınızın seviyesini yükseltir.
-
Göğüsün sert ya da yumuşak olması, süt miktarının belirleyicisi değildir. İlk günlerde göğüslerdeki sertlik sonraki haftalarda yumuşamaya dönebilir. Bu sütünüzün azaldığı anlamına gelmez. Endişelenmeden bebeğinizi emzirmeye devam edin.
Bebek Hemşiresi
Sevim Kuruçay Çam