Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebek Kahvaltısı Nasıl Olmalı?

Bebeğiniz 7 aylık olduğunda artık kahvaltı öğünü de günlük beslenmesine eklenir. Bebek kahvaltısı bebeğiniz için yepyeni bir öğündür. Kahvaltı için farklı farklı alternatifleriniz olabilir. Bebeğinize vereceğiniz kahvaltı için pek çok tarif ve öneriyi sizlerle bu yazımda paylaşıyorum. 
Bebeğiniz bu aylarda hareketlerinin daha çok arttığı bir döneme girer. Destekli ya da desteksiz olarak oturur, bazı bebekler yavaş yavaş emeklemeye başlayabilir, bazı bebekler de tutunup kalkmaya başlayabilir ve dolayısıyla daha çok enerji harcarlar. Artık ilk aylarda olduğu gibi çok kilo almaz. Aylık kilo alımı 300-600 gram civarı olur..


Bebeğiniz ek gıdalara ve yavaş yavaş pütürlü gıdalara da alıştı.
Siz de bebeğinizin hangi besinleri sevip sevmediğini öğrendiniz, hangi saatlerde neleri vereceğinizin rutinini oluşturdunuz ve bu aylarda menülerinizi biraz daha zenginleştirmeye başlıyorsunuz.

Bebek Kahvaltısında Hangi Besinler Olmalı?


Bebeğiniz 7 aylık olduğunda beslenme düzeninize sabah kahvaltı öğünü ekliyoruz. Yine 3 gün kuralıyla, minik minik tattırarak bunu yapmalısınız.
Bebek kahvaltısına tuzsuz lor peyniri ya da akşamdan suya koyduğunuz beyaz peynir, yumurta sarısının dörtte biri ve bir tatlı kaşığı pekmez ile başlıyoruz.


Yiyecekleri önce tek tek ve 3 gün kuralıyla tattırarak, günden güne yavaş yavaş arttırarak veriyoruz. Tek tek tattırdıktan sonra ise içine anne sütü veya kullanıyorsanız devam sütü ekleyip karıştırarak da verebilirsiniz.
Her hafta artırarak, içine tereyağı, yulaf, avokado, tuzsuz zeytin ezmesi, iyice rondodan geçirilmiş ceviz, tam buğday ekmek içi, evde yaptığınız bebek bisküvisi katıp zenginleştirebilirsiniz. Ama bıkmaması için hepsini birden katmayın. Blw (baby led weaning yani bebek liderliğinde beslenme) yapan anneler, kahvaltı öğününü minik minik tabaklara koyup sunabilirsiniz.
Bebeğiniz kahvaltıya iyice alıştıktan sonra; omlet, krep şeklinde yemekler yapıp, değişik şekillerde sunabilirsiniz.
Özellikle alerjik bebeklerde kahvaltı, doktorunuzun önerdiği şekilde olmalıdır.
Kahvaltıya geçilen bu aylarda gece anne sütü ya da olmadığında doktor tavsiyesiyle devam sütü ile bir kez beslenme yapılabilir. Gece çok beslenirse acıkmayacağı için sabah kahvaltı saatinde kahvaltı yemek istemeyebilir.

Her bebeğin yeme şekli kendine özeldir ve gününe göre değişebilir. Yemek saatleri uykuya göre değişebilir. Gün içinde istediği zaman anne sütü verebilirsiniz. Diş, ateş vs. gibi dönemlerde yemek istemezse zorlamayın.

10 farklı bebek kahvaltı önerisi


Kahvaltıyı bebeğiniz iyice alıştıktan ve 9.aydan sonra değişik şekillerde aşağıdaki gibi hazırlayabilirsiniz. Bebeğinize hazırlayabileceğiniz 10 farklı kahvaltı alternatifi paylaşıyorum:

  1. Bir dilim tuzsuz peynir, 2-3 tane çekirdeği çıkarılıp tuzu alınıp kesilmiş siyah ya da yeşil zeytin, yumurta sarısı, salatalık, avokado. Minik tam buğday ekmeklerine bebek reçeli veya pekmez sürebilirsiniz.
  2. Bir dilim tuzsuz peynir, yumurta sarısı, tereyağı ile omlet. Yanına minik atıştırmalıklar. Zeytin, salatalık, ince dilimlenmiş meyve.
  3. Peynir (lor, labne, tuzu alınmış beyaz peynir), yumurta sarısı ile krep. Yanına atıştırmalıklar. (salatalık, meyve, ezilmiş ceviz, çekirdeği çıkarılıp, 4'e bölünmüş zeytin vs. gibi)
  4. Muz, yumurta, lor peyniri, pekmez, tereyağını püre şeklinde karıştırıp, yanına zeytin, ekmek, salatalık gibi atıştırmalıklar.
  5. Yumurta, lor peyniri, yoğurt, muz (şeftali, kayısı da olabilir), ceviz püre seklinde karıştırıp, yanına atıştırmalıklar eklenebilir.
  6. Yulaf, yoğurt, peynir, ceviz, minik bir meyveyi püre şeklinde karıştırıp, yanına zeytin ve minik ekmekler üzerine tereyağı ve reçel sürüp koyabilirsiniz.
  7. Dil peyniri, zeytin, yumurta sarısı, minik tam buğday ekmeği üzerine reçel, pekmez ve tereyağı sürebilirsiniz.
  8. Avakado, yoğurt, peynir, ceviz püresi.
  9. Lor peyniri, yumurta, tereyağı, omlet, yanına zeytin ve ekmek üzerine reçel ya da pekmez.
  10. Minik meyveli kek yanına peynir, yumurta, zeytin.

 

Bebek Hemşiresi

Sevim Kuruçay Çam