Bebek kundaklama aslında günümüz annelerinin keşfettiği bir uyku destekleme yöntemi değil. Bebek kundaklamanın tarihi binlerce yıl öncesine dayanıyor. Çok uzun bir dönem bebek bakımında neredeyse evrensel bir yöntem olarak kullanılan bebek kundaklamayı, son yıllarda yine dünyadaki pek çok anne, bebeği için kullanıyor. Siz de daha rahat uykuya geçmesini sağlamak için bebeğinizi güvenli şekilde kundaklayabilirsiniz. Ancak bazı noktalar var ki, özellikle bilmeniz ve doğru uygulamanız oldukça önemli. Yazımızı okuyarak bebeğinizi neden ve nasıl kundaklayabileceğinizi, bebek kundaklama hakkında bilmeniz gerekenleri öğrenebilirsiniz.
Bebek neden kundaklanır?
Bebekler anne karnında 9 ay boyunca hareketleri kısıtlı, sıkışık ve sıcak bir ortamda güven içinde büyür. Dünyaya gözlerini açtıktan sonraki ilk üç ayda bebeklerin aradığı ve istediği en temel duygulardan biri, işte bu anne karnındaki ortam hissidir. Kundak, bebeğin ihtiyaç duyduğu bu hissi ona tekrar yaşatarak hem güvenli hem de sıcak bir ortam oluşturur. Doğum sonrasında anne karnının sıcaklığına ve darlığına alışan bebeği kundaklamak, onun bir anlamda dış dünyaya alışma sürecini kolaylaştırır.
Bebek kundaklamanın bir diğer nedeni ise bebeklerin sıçrama refleksi olarak bilinen Moro refleksidir. Yeni doğan bebeğin ellerini ve kollarını istemsizce hareket ettirmesiyle oluşan Moro refleksi, uykuda bile devam eder. Bu da bebeğin uyku sırasında elleriyle kendini uyandırmasına neden olabilir. Kundak bebeğin istemsiz olarak yaptığı bu refleksler nedeniyle uykusunun bölünmemesi ve daha kaliteli bir uyku süresi yaşamasını sağlayabilir. Ayrıca kolik bebeklerin sakinleştirmesinde kundak etkili olabilir. Bu nedenle kundaklamayı daha ziyade uyku zamanlarında tercih edebilirsiniz.
Bebekler neden yarım kundak yapılmalıdır?
Bebeğin vücudunun ve bacaklarının dümdüz olacak şekilde kundaklanmasına tam kundak adı verilir. Bebeğin kalçalarını veya bacaklarını hareket ettiremeyecek kadar sıkı olan bu tam kundaklama yöntemi, bebek açısından bazı önemli riskler taşır. Aşırı sıkı yapılan kundaklama, bebeğin kalça gelişimini sınırlayabilir, bebekte gelişimsel kalça çıkığına neden olabilir. Kundaklama çok sıkı olursa, aşırı ısınma denilen hipotermiye yol açabilir. Yine sıkı sarılan bir kundak bebeğin nefes alıp verişini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenlerden dolayı uzmanlar, bebeğin bacaklarının sarılmadığı kundaklama yöntemi olan yarım kundaklamayı önermektedir.
Bebeğinizi nasıl kundaklayabilirsiniz?
Anne karnındaki şartları taklit eden bu kadim geleneği uygularken bebeğinizin güvenliğini sağlamak oldukça önemli. Olası riskleri en aza indirmek için bebeğinizi yarım kundaklarken bazı detayları özellikle uygulamalısınız. Bebeğinizi henüz hiç yarım kundaklamadıysanız, ilk başta biraz karmaşık bir süreç gibi görünebilir. Ama aşağıdaki adımları birkaç kez uyguladığınızda bebek kundaklamanın hiç de zor olmadığını göreceksiniz.
İşte size ‘Bebek Nasıl Kundaklanır?’ sorusuna cevap olacak aşamalar;
1- Hafif pamuklu kundak örtünüzü, düz bir yüzeye yayın. Kundak örtünüzü, elmas şeklinde düzenleyin. Örtüyü serdikten sonra üst köşeyi içe katlayın. Katlanmış köşe, kundak örtüsünün altında değil üstünde olmalıdır. En üst nokta, kundak örtüsünün merkezine yakın bir yerde bitmelidir. Üstten katladığınız kısım, gevşek bir üçgen şekli oluşturmalıdır.
2- Bebeğinizi boynu, üst katın hemen üzerinde olacak şekilde örtünün üzerine yerleştirin.
3- Bebeğinizin sol kolunu vücudunun sol tarafına yerleştirin ve hafifçe yerinde tutun. Bebeğin sol tarafındaki kundak örtüsünün köşesini vücudunun üzerinden çekin ve sağ koltuk altından sırtının altına yerleştirin. Örtünün bebeğin sol kolunu sabit tutacak kadar iyi sardığına dikkat edin.
4- Bebeğin sağ kolunu yavaşça yanına yerleştirin ve sol kolunda yaptığınız gibi yerinde tutun. Bükülmüş kollar bebeklerin kıpırdamasına izin verebilir. Katladığınız kundak örtüsünün köşesini şimdi bebeğinizin vücudunun sağ tarafı ile sağ kolu arasında sıkıştırın.
5- Bebeğin sağındaki kundak örtüsünün köşesini alın ve vücudunun üzerinden çekin. Çektiğiniz ucu sol tarafından bebeğin vücudunun altına sokun. Şimdi bebeğinizin üst vücudunun tamamı her iki kol güvenli bir şekilde yerinde tutularak hafifçe fakat sıkıca sarılmış olmalıdır. Bebeğin göğsü ile kundak örtüsü arasına 2 veya 3 parmak sığabildiğinden emin olun.
6- Bebeğinizin ayaklarını örtmek için kundak örtüsünün altını gevşek bir şekilde katlayın veya kıvırın. Boşta olan ucu alın ve bebeğin bacaklarının altına sokun. Alternatif olarak, örtünün diğer ucunu bebeğin vücudu üzerinden çekmeden önce örtünün alt köşesini bebeğin ayaklarının üzerine katlayabilirsiniz. Bebeğinizin bacaklarının ve ayaklarının kundak içinde hareket edebileceği kadar yer bıraktığınıza özellikle dikkat edin.
Kundak ne zamana kadar yapılır?
Bebeğinizi doğduktan hemen sonra yarım kundaklama yapmaya başlayabilirsiniz. Bebeğinizin kendi başına dönebilecek kadar büyüdüğünde, onu kundaklamayı bırakma zamanı gelmiş demektir. Bunun için en ideal dönem 2. aydır. Her bebek 2 aylık olduğunda dönemez ancak bu yeteneği geliştirmeden önce kundaklamayı bırakmak en güvenli yoldur.
Kendi kendine dönebilmeye başlayan bir bebeğin kundaklanması, yüz üstü pozisyona dönmesi halinde ani bebek ölümüne neden olabilir. Bu nedenle bebeğinizin kendi kendine dönmeye başlamadan önce kundaklamayı bırakmaya özellikle dikkat etmelisiniz. Eğer bebeğinizin 2 aylık olmadan önce dönebildiğini fark ederseniz onu kundaklamayı hemen bırakmalısınız.
Bebek kundaklama hakkında bilinmesi gerekenler
- Bebeğinizi yarım kundak tekniği ile kundaklayın.
- Kundaklarken daima hafif, nefes alabilen bir battaniye veya örtü seçin.
- Kalça eklemi rahatça aşağı yukarı ve yana hareket edecek şekilde alt kısmının çok sıkı olmamasına özen gösterin.
- Kundak, kollarını tutacak kadar sıkı olmalı, fakat yine de göğsü ile battaniyenin arasına 2-3 parmak sığabilmelidir. Örtüyle bebeğin göğsü arasına elinizin rahatça girebildiğini kontrol edin.
- Bebeği her zaman sert bir yatakta sırt üstü yatırın.
- Kundak örtüsünü kolayca çözülüp bebeğin yüzünü kapatacak şekilde gevşek bağlamamaya dikkat edin.
- Hava sıcaksa bebeğinize ince bir kıyafet giydirin veya kundağa sadece alt beziyle sarın.
- Kundaklama sırasında bebeğin başı asla kundağın içinde kalmamalıdır.