Bebek Ne Zaman Odasında Uyur
Bebeğinizi Kendi Odasına ve Yatağına Alıştırmanın 10 Yolu
Zamanla bebeğinizin uyku döngüsünün değişmeye başladığını ve odaya o uyuduktan sonra gelmenizin onu rahatsız ettiğini gözlemleyebilirsiniz. Bunlar sağlıklı bir gece uykusu için uygun olmayabilir ve artık kendi odasına geçme döneminin geldiğini işaret edebilir. Bu süreci sizin ve bebeğiniz için olabildiğince kolay hale getirebilmeniz için birkaç ipucu:
Uyku Eğitimini Daha Kolay Hale Getirebilecek Başlangıç Notları
- Eğer bebeğinizde reflü, diş çıkarma gibi sağlık durumları varsa uyku eğitimine ne zaman ve nasıl başlayacağınız konusunda doktorunuzdan tavsiye alabilirsiniz.
- Ebeveyn olarak ortak karar almanız ve bunu uygularken istikrarlı olmanız bebeğin alışma süreci için de önemlidir. Birbirinizin davranışlarını destekleyen bir tutum sergilemeye özen gösterin.
- Denemeleriniz her zaman hızlı bir şekilde sonuca varmayabilir, bunun bir süreç olduğunu kendinize hatırlatın.
- Bebeğinizin yatış ve kalkış saatlerini not etmeniz size kolaylık sağlayabilir. Böylece bebeğinizin ne zaman uykusu geldiğini, uykuya daldığını, uyku aralarında ne kadar süre uyanık kaldığını analiz edebilirsiniz.
- Uyku eğitimine başlamadan önce uygulayabileceğiniz metotlarla ilgili bilgi sahibi olarak bu süreci daha sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz. Uyku ile ilgili aklınıza takılan sorular için ilkadimlarim.com adresindeki Uzmana Sor platformundan konunun uzmanlarına danışabilirsiniz.
- Çalışan anne-babalar için kendilerinin daha zinde olabileceği haftasonu gibi zaman dilimlerini seçmek bebekle ilgilenme açısından rahatlık sağlayabilir.
İşte bebeğinizi adım adım kendi odasına ve yatağına alıştırmanın 10 yolu
- Sözel iletişim kurabildiğiniz döneme geldiğinde bebeğinize artık isterse odasında yatabileceğini belirtebilirsiniz.
- Uyku düzenini sağlamak için bebeğinizi belirli saatlerde yatağına götürebilirsiniz. Kendi odasına alışma sürecinde uykuya dalana kadar bebeğinizin yanında durmanız kendisini güvende hissetmesine yardımcı olabilir.
- Masal, ninni gibi uyku rutinleri oluşturarak onun bu dönemi kabul etmesine destek olabilirsiniz.
- Sevdiği peluşu gibi bir uyku arkadaşı edinmesini sağlayarak uykuya geçişini kolaylaştırabilirsiniz.
- Karanlıktan rahatsız olmaması için şekilli gece fenerleri gibi bebeğinizi rahatlatacak ve hayal gücünü besleyecek oyuncaklar alabilirsiniz.
- Uyku eğitimine başladığınız süre içerisinde ebeveyn olarak bebeğinizin yanında olmanız onun için rahatlatıcı ve bu süreci kabul etmesini kolaylaştırıcı bir unsurdur.
- Kendi odasına alışana kadar geceleri sizin odanıza gelmesi olağan bir durumdur. Böyle durumlarda bebeğinize sarılın ve onun yanında olduğunuzu hissettirin.
- Geceleri yanınıza geldiği zaman ağlıyorsa sakinleşmesini sağlayıp tekrar odasına götürmeyi deneyin.
- Uykuya karşı direnç gösterdiği zaman onu rahatlatmak için odanın ışığını loş bir hale getirebilir ve bebeğinizle konuşarak uykuya olan ihtiyacını anlatabilirsiniz.
- Uyku eğitimi sürecini daha kolay kılabilmek için ebeveynlerin birbirine destek olması ve gerektiği takdirde bir uyku danışmanından yardım olması faydalı olabilir.