Evcil hayvanınızı daha bebeğiniz doğmadan önce bu sürece dahil edebilir ve yeni arkadaşını kabul etmesini kolaylaştırabilirsiniz. Bebeğinizi evcil hayvanla tanıştırmak adına izleyebileceğiniz birkaç yol bulunur:
- Bebeğiniz doğmadan birkaç hafta önce kendi cildinize bebeğiniz için kullanacağınız bebek yağı, pişik kremi gibi bebek bakım ürünlerini sürün. Bu hareket, hassas bir buruna sahip olan evcil hayvanınızın bebeğinizin kokusuna alışmasını kolaylaştırabilir.
- Yine bebeğiniz doğmadan önce bebek arabasını alarak köpeğinizle yürüyüşe çıkın. Bebeğiniz doğduktan sonra da günlük yürüyüşlerinize köpeğinizi dahil edin.
- Bebeğiniz hastaneden eve gelmeden önce evcil hayvanınızın, bebeğinizin battaniyesini koklamasını sağlayın.
- Kedinizin bebeğinizin ayağını koklamasına izin verin.
- Kedi ya da köpeğiniz bebeğinizden kaçarsa onu zorlamayın, zamanla alışmasını bekleyin.
- Bebeğinizi kedinizin baş seviyesinde tutarak hareket ettirmeyin. Oyun oynamayı seven kediniz, hareket eden bebeğinize patisi ile hafifçe olsa da dokunmak isteyebilir.
- Emeklemeye başladıysa bebeğinize, evcil hayvanının mamasını ya da suyunu vermesi gibi küçük sorumluluklar verebilirsiniz.
Evcil Hayvanınızı Bebeğinizle Tanıştırırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Evcil hayvanların bebekle tanışması sonrası hayvanlarda bazı kıskançlık durumları gözlemlenebilir. Özellikle kedi ve köpekler, evin yeni üyesini kıskanarak bazı farklı davranışlar sergileyebilir. Bebeğinizi tanıştırdığınız evcil hayvanınızı gözlemlemeniz, beklemediğiniz bir hareketi önlemek için yararlı olabilir.
- Tüyleri havaya kalkmış kediniz kulaklarını arkaya doğru sabit bir şekilde tutuyorsa,
- Mamasını yemeyi reddediyorsa,
- Kedi veya köpeğiniz tuvaletini evin farklı yerlerine yapıyorsa,
- Kediniz, bebeğinizi ona yaklaştırdığınızda kıvrılıyorsa,
- Hırıltı, tırnaklarını çıkarma ya da pençeleme gibi hareketleri deniyorsa evcil hayvanınız kıskançlık duyuyor olabilir.
Bu gibi durumlarda köpeğinizi ev içinde tasmayla dolaştırabilir, kediniz ile bebeğinizin teması için de bir süre bekleyebilirsiniz. Evcil hayvanınızın yavru olması da bu gibi durumlarda etkilidir. Yaşlı hayvanlar, sahiplerine yardım ederken yavrular daha çok ilgi ister. Evcil hayvanınızı bebeğinize özen göstermesi için eğitirken bebeğiniz de başkalarının sınırlarına dikkat etmeyi öğrenmeye başlayacaktır.
Evcil Hayvan Çocuk Sağlığını Etkiler mi?
Hayvanların dış mekanda bulunmaları ve sağlıksız zeminlere temas etmeleri, “Bebeklerin evcil hayvanlarla ilişkisi sağlığa zararlı mıdır?” sorusunu akla getirebilir. Ancak yapılan araştırmalar, evcil hayvanla temas eden bebeklerin, çocukluk döneminde daha sağlıklı kaldığını ortaya koyar. Bunun sebebinin de bebeklerin kedi ve köpeklerin taşıdığı farklı bakteri türlerine erken dönemde maruz kalması olabileceği belirtilir. Değişik bakteri türleri ile tanışan bebeklerin bağışıklık sistemi güçlenir ve onları hayata hazırlar. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise evcil hayvanınızın aşılarını düzenli olarak yaptırmaktır.
Bebeğimde Alerji Ortaya Çıkar mı?
Ebeveynlerinin ikisinde de alerji varsa bebeğinizde alerji görülme ihtimali %70’tir. Ancak bu sizde bulunan alerji türünün bebeğinizde de ortaya çıkacağı anlamına gelmez. Bu oran bebeğinizin vücudunun alerjik reaksiyon gösterme ihtimalidir. Eğer alerjik bünyenizden dolayı bebeğinizi evcil hayvanınızla tanıştırma konusunda tereddüt ediyorsanız bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirerek onu yeni arkadaşı ile sağlıklı bir şekilde buluşturabilirsiniz. Bebeğinizde alerji görülmemesi için beslenmesine, etkinliği kanıtlanmış probiyotik ve prebiyotik bileşenler içeren besinler ekleyebilirsiniz. Bebeğinizin ayına uygun besinler için eczacınız ve doktorunuzun tavsiyesini almayı unutmayın.