Bebekler Anne Karnında Neden Tekme Atar?
Anne adayının bebeğini en net hissettiği an, bebeğin anne karnında hareket ettiği anlardır. Bu duygusal an, anneler için çok kıymetli. Anne karnındaki bebeğin tekmelerini hissetmek bebeğin durumu hakkında mesajlar verdiği için de oldukça önemli. Peki, bebekler anne karnındayken neden tekme atar? Bu tekmeler ne anlama gelir?
Bebek Tekmesi Ne Zaman Hissedilir?
Bebekler, 7. haftada rahim içinde hareket etmeye başlarlar. Fakat bebek henüz çok minik olduğu için bu hareketleri fark etmez. Bir süre sonra rahimde gelişen bebek, hareketlerini ve hareket hacmini yükseltir. Hem büyüyen hem de zamanla güçlenen bebek, anne karnındaki hareket ve vuruşlarını 16 ila 18. haftada hissettirebilir. Hıçkırık, kol ve bacak hareketleri, esneme bu hareketlerin temelini oluşturur.
Bebekler Anne Karnında Çok Hareketli
Bebek, anne karnında sürekli hareket halindedir. Anne karnında hıçkırabilir, diyaframı hareket edebilir, dönebilir. Uzuvları geliştikçe hareket etme isteği de artacaktır. Uzmanlar, hamileliğin ilk zamanları bu tekmeleri refleks olarak tanımlarlar. Yani beyinden geçmeyen fakat vücudun ihtiyacından doğan hareketler size tekme olarak yansıyabilir. Fakat bebekler ilerleyen zamanlarda anneyle oluşturduğu duygusal bağ ve gelişim sürecine göre anne karnındayken mesajlar da verebilir.
Tekme Sebepleri Neler Olabilir?
Bebeğin rahimde yaşaması, annenin hareketlerine ya da çevrede gelişen olaylara tepkisiz kalmasına engel değildir. Bu yüzden bebek, birçok nedenden dolayı tekmelerini anneye hissettirebilir.
Seslere yanıt
20. haftada, fetüs düşük düzeyli sesleri duymaya başlar ve hamilelik ilerledikçe kademeli olarak yüksek perdeli seslere tepkiler verir.
Gıdalara tepki
Annenin hamilelik sırasında yediği yiyecekler, bebeği rahmin içindeki bebeği çevreleyen amniyon sıvısı aracılığıyla bebeğe ulaşır. Bebek bu aromaları sevebilir ya da sevmeyebilir fakat tepkisi daima anne karnında hissedilebilir.
Yatış pozisyonu
Bebeğin kan akışının artması, tekmelemelere neden olur. Profesör Peter Stone’a göre; anne sırt üstü yattığında bebek anne karnında daha sakin olacaktır. Anne sağ veya sol tarafına döndüğünde hızlanan kan akışından dolayı bebek aktif hale gelecektir.
Anne Karnında Tekmelerin Azalması Ne Anlama Gelir?
Son 3 aylık dönemde düzenli olarak tekme atan bebeğinizin bir süredir tekmelerini hissetmiyorsanız bir durum değerlendirmesi yapabilirsiniz. Bazen bebeğin hareketlerini hissetmemiş olabilir ya da bebek uyku halindeyken ondan hareket beklemiş olabilirsiniz. Bunun için bebeğinizin hareketlerini dinlemenizde yarar var. Anne bir şeyler yiyip içtikten sonra, yeterince sıvı almış olarak yan yatar pozisyonda bebeğin tekmelerini sayabilir. Eğer 2 saat boyunca bebeğin yaklaşık 10 bebek hareketi hissedildiyse bu konuda bir sorunun olmadığını anlayabiliriz. Eğer bebek hareketleri 10 adetin altındaysa ya da hiç tekme hissedilmediyse doktorunuza danışmalısınız.
Doktora danışmanız gereken bu durumun nedenleri çeşitli olabilir:
Anne stresi veya beslenme problemleri: Duygusal ve fiziksel durumunuz bebeğin hareketlerini etkiler. Benzer şekilde, yetersiz beslenme kaynağı, fetal aktiviteyi azaltabilen beynin ve sinir sistemlerinin yanlış gelişmesine yol açabilir. Bebeğin hareketini hissetmiyorsanız bol bol su içirin ve yürüyüşe çıkın.
Plasental abruption: Gelişimini etkileyen fetusun kan ve oksijen akışını kısıtlanabilir. Bu durumda tekme sayısı azalabilir.
Amniyotik kesenin durumu: Amniotik sıvının azalmasına, stres veya yetersiz oksijen kaynağı nedeniyle fetal hareketleri yavaşlar.
Fetal hipoksi: Bu durum göbek bağı büküldüğünde veya deforme olduğunda ortaya çıkar. Bu durum bebeğe oksijen verilmesini keser.
Eğer şüphelendiğiniz bir durum varsa, hemen doktorunuza danışın. Doktorunuz, bebeğinizin kalp atışını, amniyon sıvısını ve bebek hareketlerini kontrol ederek sizi yönlendirecektir. .