Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebekler İçin Probiyotik 

Bebekler, henüz gelişmekte olan bir bağışıklık sistemiyle dünyaya gelirler. Bu nedenle yaşamlarının ilk yıllarında hastalıklara karşı dirençleri daha düşük olur. Örneğin bir yıl içerisinde yaklaşık yedi kez soğuk algınlığı geçirebilirler.  

Özellikle bebekler yürümeye başlayıp çevre ile daha çok temas ettikleri zaman mikrop, bakteri gibi patojenlere maruz kalabilirler ve hastalığa yakalanma ihtimalleri artabilir.  

Sindirim sistemleri de yeterince gelişmediği için bebeklerde sık sık gaz, kabızlık gibi sindirim sistemi sorunları görülebilir. Hem bağışıklık sisteminin güçlenmesi hem de sindirim sisteminin düzene girmesinde ise probiyotikler etkilidir.  

Bebeklere Probiyotik Neden Verilir? 

Bebeklerinin sağlıklı yaşamlarını desteklemek isteyen ebeveynlerin aklına öncelikli olarak ¨Bebekler için probiyotikler nelerdir?¨ veya ¨Bebeklerde probiyotik kaç ay kullanılır?¨ gibi sorular gelir.  

Aslında özel bir sağlık durumu olmadığı sürece bebeklere probiyotik takviyesi verme arayışına gidilmeden bazı konuların öğrenilmesinde fayda vardır. Bebeklerin vücudunun probiyotiği hangi kanallarla aldığı ve probiyotik miktarının nasıl arttığı ile ilgili bilgi edinilmelidir. 

Probiyotik Nedir ve Bebekler İçin Faydaları Nelerdir? 

Probiyotikler, bağırsaklarda yaşayan bakteriler yani canlı mikroorganizmalardır. Sindirim sisteminin düzene girmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkili olan probiyotikler yararlı bakteri olarak adlandırılır.  

Yararlı ve zararlı bakterilerden oluşan bağırsak florası (bağırsak mikrobiyotası / intestinal mikrobiyota), fetal dönemde yani anne karnında oluşmaya başlayabilir. Vajinal doğumda ise bebek doğum kanalından geçerken de annenin mikrobiyotasına temas eder ve bağırsak florası oluşmaya devam eder.  

Elbette yenidoğan bebekler için en önemli probiyotik kaynağı anne sütüdür. Anne sütü içerisinde bulunan probiyotikler, bebeklerin bağışıklık sistemlerinin güçlenmesine yardımcı olur. Anne sütü sadece probiyotik değil, prebiyotik bakımından da zengin bir kaynaktır. Çünkü anne sütü oligosakkaritleri (HMO) önemli bir prebiyotiktir.  

Prebiyotik Nedir, Neden Gereklidir? 

Prebiyotikler, bağırsakta yaşayan yararlı bakterilerin yani probiyotiklerin besin kaynağıdır. İnsan vücudunun sindiremediği doğal bir tür lif bileşenidir. Prebiyotikler, probiyotiklerin bağırsakta çoğalmasını ve aktivitesini destekler. Zararlı bakterilerin ise bağırsaklara yerleşmesine engel olabilirler. Bu nedenle bebeklerin probiyotiklerin yanı sıra prebiyotiklere de ihtiyacı vardır.  

Bebeklerin bağışıklık sistemlerinin güçlü olması ve sindirim sistemi sorunları yaşamamaları için dengeli bir bağırsak florasına ihtiyaçları vardır. Prebiyotikler, bağırsakta yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlayarak bu dengenin kurulmasına yardımcı olur. Bebekler altıncı aylarına kadar ihtiyaç duydukları tüm besinleri yalnızca anne sütünden alabilirler. Çünkü anne sütü, prebiyotik bakımından da zengindir. 

Anne sütü eksikliği ya da yokluğunda ise doktor tavsiyesi ile çocuk devam sütü ile beslenebilir. Altıncı aydan sonra bebeklerin ek gıda öğünlerinde prebiyotik içeren muz, yer elması gibi gıdalara yer verilebilir. Ancak bebeklerin anne sütü ihtiyacının 2 yaşına kadar devam ettiğini unutmamakta fayda vardır.  

Uzm. Dr. Elif Erdem Özcan 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

 

 

Kaynaklar