Dişleri tamamlanmış ya da yeni yeni çıkan bebeğiniz için çok mutlusunuz. Daha rahat yemek yiyor ve giderek büyüyor! Fakat bir sorun var. Uyurken sık sık dişlerini gıcırdattığını duyuyorsunuz. Telaşlanmakta haklısınız. Gelişme çağında olan bebeğinizin diş gıcırdatma durumu yani tıbbi adıyla bruksizm, gelecekte diş ve çene yapısında sorunlara neden olabilir. Alt ve üst dişlerin birbirine istemsizce sürtmesi olarak tanımlanan bebeklerde diş gıcırdatma problemi vücutta yaşanan birçok durum için mesajlar verebilir.
Bebekler Neden Uyurken Diş Gıcırdatır?
Bebek ve çocuklarda diş gıcırdatma probleminin sebepleri çeşitlilik gösterebilir. Genellikle psikolojik nedenlere bağlı olan diş gıcırdatma durumları, bebeğinizin ağrı çektiğini ya da başka problemlerinin olduğunun sinyallerini de verebilir. ‘Bebekler neden diş gıcırdatır?’ sorusunun cevaplarına göz atalım.
Stres: Minik bir bebeğin stres yaşamadığını düşünebilirsiniz. Fakat bebekler de strese girebilir. Bebeğin huzurlu bir ortamda büyümemesi onu baskı altına soktuğu için yansımalarını diş gıcırdatma şeklinde gösterebilir. Ayrıca, diş çıkarma döneminin de çok stresli bir süreç olduğunu bilmelisiniz. Hiperaktivite de bu durumların yaygın nedenleri arasındadır.
Diş Sancıları: Özellikle bebeğiniz henüz diş çıkarma dönemindeyken ya da bu süreci tamamlamadıysa, uyurken dişlerinde ağrı hissedebilir. Buna bağlı olarak dişlerini ezebilir. Bu da tabii ki bebekte diş gıcırdatmalarına sebep olacaktır.
Reflü: Bu durum diş gıcırdatmanın nedeni olarak çok anılmasa da önemli bir sebep olabilir. Reflü olan bebeğin midesinden ağzına doğru gelen yiyecekleri uyku sırasında öğütmek isterken dişlerini gıcırdatabilir.
Bağırsak Parazitleri: Bağırsak parazitlerinin yarattığı spazm tükürük akışını artırır ve kaslarda da kasılmaya sebep olabilir. Bu nedenle bebek uyurken dişlerini gıcırdatabilir.
Bu gibi nedenlerden dolayı oluşan bebeklerde diş gıcırdatma, beraberinde birçok sağlık sorunu da yaratabilir. Kız bebeklerde diş gıcırdatma olabileceği gibi erkek bebeklerde de diş gıcırdatma görülür. Bebeklerde diş gıcırdatmanın olumsuz etkileri en çok baş ve boyun bölgelerinde ağrı, kulak çınlaması, dişlerde kalıcı hasar ve çene eklemlerinde ağrı şeklinde kendini gösterir.
Bebeklerde Diş Gıcırdatma Belirtileri
Bebeklerde diş gıcırdatma alışkanlığının oluştuğunu erken dönemde fark etmek, tedavinin erken başlamasını ve böylece sorunun büyümeden çözülmesini sağlar. Bunun için de bebeklerde diş gıcırdatma belirtilerinin varlığını tespit etmek gerekir.
Diş gıcırdatmanın birkaç belirgin belirtisi vardır. Eğer bebeğiniz gündüz ya da gece uykusunda dişlerini sıkıyorsa, ağzından sık aralıklarla gıcırdatma sesleri geliyorsa, ağzının içinde tahriş ve yaralar varsa, dişlerinde aşınma oluştuysa diş gıcırdatma probleminden şüphe edebilirsiniz.
Diş Gıcırdatma Tedavisi
Bebeğiniz diş gıcırdatıyorsa çok fazla beklemeden sorunun neyden kaynaklandığını tespit edip tedavisine başlamak önemlidir. Birçok farklı nedenle oluşabilen bu sorunun kendi kendine geçmesini beklerken daha ciddi sorunlara yol açabilir.
Bebeklerde diş gıcırdatma her şeyden önce bir çene ve diş sağlığı sorunu olduğu için ilk adımda diş hekimine danışmak en doğrusudur. Bu durumla pedodontisi (çocuk diş hekimi) ilgilenecektir. Çocuk diş hekimi eğer sorunun ağız ve diş sağlığı ile ilgili sorunlardan kaynaklandığını düşünüyorsa, uygulayacağı tedavi yöntemini belirler. Eğer sorun psikolojik ya da diğer sebeplerden kaynaklanıyorsa sizi en doğru uzmana yönlendirecektir. Diş doktorunuz muayene sürecinden sonra sizi bir beslenme uzmanına ya da bir pedagoga yönlendirebilir. Bebekte diş gıcırdatmasına neden olan etkenin tespiti ve tedavisinden sonra sorun büyük ölçüde sonlanır.