Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebekler Pütürlü Gıdalara Nasıl Alıştırılır?

Bebekler Pütürlü Gıdalara Nasıl Alıştırılır?

Artık 6. ayı aştınız ve anne sütüne destek olacak ek besin dönemini başlattınız. İlk ek besinleri püre haline getirilmiş sebze ve meyvelerden yana kullandınız. Ek besine geçişte çorba da bebeğinizin beslenmesinde yer aldı.

Artık yavaş yavaş pütürlü besinlere geçme zamanı geldi. Fakat bu konuda bazı soru işaretleriniz var. Bebeğiniziniz ek gıdaya geçtiği ilk dönemlerde, yemekleri öğütemeyeceği ya da yemeklerin boğazına kaçacağı korkusuyla biraz korumacı davranıyorsunuz. Fakat bu endişenizi kısa sürede yenip, pütürlü yiyeceklere geçmelisiniz. Çünkü bu gıda türleri bebeğin yemek yeme alışkanlığını düzenlerken, ağız ve dil kaslarını geliştirir. Bunun için blenderden geçirilip bebeğe verilen besin programı çok fazla uzatılmamalı. Aksi halde, bu durum bebeklerin dişleri çıksa da katı gıdalara geçişini güçleştirebilir ve bebek pütürlü gıdalara çok uzak olduğu için yemekleri reddedebilir. Yani, “Bebeğim ek gıdaları yemiyor.” durumunu yaşamanız mümkün olabilir. Peki pütürlü besine geçiş nasıl olmalı?

Pütürlü gıdaya ne zaman geçilir?

Bebeğin gelişimini izlemek, onun ne yiyip ne yiyemeyeceğini test etmek sizin elinizde. Fakat bilindik bir gerçek var ki o da sıvı hale getirilen ek gıda dönemini gereğinden fazla uzatmamak. 6. aydan sonra ek gıdaya geçtiğinizde bebeğinize çorba ve blenderden geçirilmiş gıdalar verebilirsiniz. 1 ve 1.5 ay sonrasında artık yavaş yavaş verdiğiniz pürenin yoğunluğunu katılaştırarak pütürlü gıdalara geçebilirsiniz. 10. aydan sonra bebeğiniz artık kendi yemeğini kendi yiyecek hale gelebilir. Bunun için 7-8 ay arası dönem pütürlü besinlere geçiş oldukça uygun.

Pütürlü gıdaya geçerken bunlara dikkat!

Bebeklerde nörolojik bir sorun yoksa, pütürlü gıda yiyememesinin sebebi bebeğin kazandığı alışkanlık. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, bebeğin 6 ay boyunca anne sütü ile beslenmesi ve ek gıdaya geçiş döneminde çorba-blenderden geçirilmiş yemeklerle beslenmesi sürecinin uzatılması bu alışkanlığı beraberinde getirir. Bu durumun yaşanmaması için bebeğin pütürlü besinlere alıştırılması için atılacak adımlar konusunda önerilerimiz var;

  • Ek gıdaya geçtikten sonra kullanılan biberonlar, bebeklerin kaşığı reddetmesine neden olur. Bu da pütürlü gıdaya geçiş sürecini uzatır. Ek gıdalara kesinlikle kaşıkla başlamalısınız ve biberon kullanmamalısınız.
  • Çorbalarınıza biraz kıvam vererek, içine havuç, kıyma gibi katı besinleri katabilirsiniz.
  • Pütürlü gıdalara geçmeden önce bebeğiniz için hazırladığınız yemekleri, çatalla ezebilirsiniz. Zaman geçtikçe yemekleri giderek daha az ezebilir, püreyi yoğunlaştırabilirsiniz.
  • Verdiğiniz pütürlü gıdalar kesinlikle pişmiş ve yumuşak olmalıdır.
  • Eğer bu gıdaları dilimliyorsanız yuvarlak şekilde değil, diklemesine kesilen parmak gıda şeklinde verebilirsiniz.