Bebekler ilk 2 yılda hayatlarının en hızlı büyümesini gerçekleştirir. Bebeğin bu dönemde büyümesinin sağlıklı ve istenilen seviyede olabilmesi için yeterli seviyede beslenmesi gerekir. Bunun için bebeklerde bir beslenme düzeni oluşturulmalı ve uygulanmalıdır. Peki bebeklerin beslenme düzeni nasıl olmalıdır?
Bebeğiniz bir yaşına geldiği zaman doğum kilosunun yaklaşık 3 katına ulaşır. 12-24 ay arasında ise bu büyüme yavaşlar ve iki yaşına gelene kadar ortalama 2.5 kilo alabilir. 1 yaş bebeklerde kilo alımı azalsa da zihinsel gelişim hala hızla devam ettiği için beslenme kaynaklarına büyük önem vermenizde fayda vardır.
İki yaşına kadar anne sütü, bebeğinizin gelişiminin en büyük destekçisidir. Anne sütü eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuzun tavsiyesi ile bebeğinizi prebiyotik içerikli çocuk devam sütü ile besleyebilirsiniz. Böylece bir yaşındaki bebeğiniz, gelişimi için ihtiyaç duyduğu prebiyotikler, demir, kalsiyum ile A, C ve D gibi vitaminlere ulaşabilir.
Ek Gıdaya Geçiş Döneminde Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Bebek ilk 6 ayını tamamladığında ise ek gıdaya geçme zamanı gelmiş demektir. 6. aydan sonra, artık beslenmesini destekleyen gıdalara geçiş yapmaya başlayan bebek için anne sütü ana öğün olarak devam eder. Ek gıdalara geçiş kesinlikle anne sütüyle vedalaşmak anlamına gelmez. Bebek hala anne sütünün içeriğindeki değerlere ihtiyaç duyar. Bu yüzden bebeğin 1 yaşına kadar ana öğünü anne sütüdür. Ek gıdaları ara öğün ve beslenme planının destekçileri olarak düşünmek gerekir. Anne sütünün olmadığı ya da yetersiz kaldığı durumlarda ise doktora danışılarak çocuk devam sütü verilebilir. Böylece bebek, gelişimi için ihtiyaç duyduğu prebiyotikler, demir, kalsiyum ile A, C ve D gibi vitaminlere ulaşabilir.
6-9 aylık dönemde günde en fazla 2 ek gıda öğünü tüketilmesi kuralına sadık kalınmalıdır. Bebeğe ilk olarak ek gıdalar tadımlık miktarlarda verilebilir. Bebeğin 1 öğünde aldığı ek gıda miktarı, bir minik bebek kavanozunu geçmemelidir. Çünkü bebeğin günlük besin ihtiyacının %70’lik oranını anne sütüyle karşılaması esas alınmalıdır.
9-12 aylık dönemde ise 2 ek gıda öğününe artı bir öğün daha ilave edebilir. Bebek bu dönemde 3 ek gıda öğünü tüketebilir. Bu dönemde de anne sütü hala ana öğündür. Bebeğin günlük beslenme planının %50’si anne sütü, %50 si ise ek gıdadan oluşur. Her bir ara öğünün miktarı, bir minik bebek kavanozunu geçmemelidir.
1 Yaşında Bebeklerde Beslenme Düzeni Nasıl Olmalı?
12-24 ay beslenme düzeni, üç ana ve iki ara öğünden oluşur. Bebeğiniz istediği zaman onu emzirebilir ya da çocuk devam sütü içirebilirsiniz. Kahvaltı ya da muhallebilerini anne sütü ya da çocuk devam sütü ile hazırlayarak da beslenmesini destekleyebilirsiniz. Bir yaşındaki bebeğinizin beslenme düzenini oluşturmak için 1 yaş bebek beslenme tablosu ile belirtilen öğünleri uygulayabilirsiniz:
⏰ Kahvaltı Zamanı
Bebeğinizin güne enerjik ve mutlu başlaması için ona besleyici bir bebek kahvaltısı yaptırmanız önemlidir. Kahvaltılıkları tek tek yemeye henüz alışmadığı için anne sütü ya da Aptamil Çocuk Devam Sütü kullanarak bebeğinize özel bir kıvamda kahvaltı menüsü hazırlayabilirsiniz. 1 yaşındaki bebeğinize özel kahvaltı tarifleri için “Bebeklere Özel 3 Besleyici Kahvaltı Tarifi” yazımızı okuyabilirsiniz.
⏰ Meyve Zamanı
Bebeğinizin ihtiyaç duyduğu vitaminleri alabilmesi için ara öğün olarak ona meyve yedirebilirsiniz. Henüz pütürlü yiyecekleri yemekte zorlanıyorsa bebeğinize küçük bebek kavanozu miktarında meyve püresi yedirebilirsiniz. Meyveyi püre haline getirebilir ya da Milupa Tek Meyve çeşitlerinden birini yedirebilirsiniz.
⏰ Öğle Yemeği Zamanı
Bir yaşını dolduran bebeğinize öğle yemeğinde sebze çorbası içirebilirsiniz. 12-24 aylık bebeğiniz yaklaşık 100-150 ml çorba içebilir. Fazla yağlı ya da tuzlu olmamak kaydıyla ve ayına uygun sebzelerle yapılmış diğer ev yemeklerinden de yiyebilir. Bebeğinize özel çorba tariflerini öğrenmek için Bebeklere Özel Çorba Tarifleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
⏰ Süt Zamanı
İkinci ara öğünde bebeğinizi anne sütü ya da 150-180 ml çocuk devam sütü ile besleyebilirsiniz. Ayrıca bebeğinize özel mayaladığınız yoğurttan da yedirebilirsiniz.
⏰ Akşam Yemeği Zamanı
Akşam yemeğinde bir yaşındaki bebeğiniz çorba içebilir ya da onun beslenmesine uygun şekilde pişirdiğiniz aile yemeğinden yiyebilir.
⏰ Gece Beslenmesi Zamanı
Bir yaşından sonra bebeğinizi uyumadan önce ya da gece uyanıyorsa anne sütü ya da çocuk devam sütü ile besleyebilirsiniz.
1 Yaşındaki Bebek Kaç Saat Arayla Beslenmeli?
“1 yaş bebek kaç saatte bir beslenmeli?” sorusuna öğün düzeni oluşturularak karar verilebilir. Bebeğinizin uyku düzenine göre 3 ana öğün ve 2 ara öğün olacak şekilde beslenme saatlerini eşit aralıklarla belirleyebilirsiniz.
Bebek Günde Kaç Kalori Almalı?
12-18 aylık kız bebeklerin günlük kalori ihtiyacı yaklaşık 712 kkal, erkek bebeklerin enerji ihtiyacı ise 777’dir. 18-24 ay bebeklerin ihtiyaç duyduğu kalori miktarı ise yaklaşık 1200 kkal’dir.