Yaklaşık 36 haftalıkken başlayan altıncı büyüme atağında bebeklerin merak duyguları giderek artar. Çünkü bu büyüme atağı döneminde yeni bir keşifte daha bulunurlar: Kategoriler Dünyası. Artık nesneleri kategorilere ayırmaya başlayabilirler. Örneğin gördükleri turuncu yuvarlak topun oyuncak, portakalın ise meyve olduğunu kavrayabilirler.
Büyüme Atağı Haftaları Nasıl Başlar?
Büyüme atağı başladığı zaman bebekler hem bazı duygusal değişimler yaşayabilir hem de farklı davranışlarda bulunabilir. Altıncı sıçrama haftasında bebekler diğer atak dönemlerinde olduğu gibi daha çok ağlayabilir, uyku düzensizliği yaşayabilir ve anne babaya yakın olmak isteyebilirler. Bu genel büyüme atağı belirtilerinin yanı sıra bir de altıncı sıçrama dönemine ait olan bazı davranışlar vardır.
37 haftalık bebekler, kategori kavramını keşfettikleri için beş duyu organlarını daha aktif kullanabilir. Bu sebeple etraflarında gördükleri nesnelere daha fazla dokunmak, onları koklamak ya da uzun uzun bakarak incelemek isteyebilirler.
“Büyüme atağı ne kadar sürer?” sorusunun cevabı, bebekten bebeğe değişir. Genellikle yaklaşık 36 haftalıkken başlayıp 40 haftalıkken sona erer. Bir sonraki büyüme atağı yani yedinci sıçrama ise yaklaşık 46 haftalık olduklarında başlar. Bebeklerin yaşadığı tüm atak dönemi haftalarını öğrenmek için “Bebeklerde Büyüme Atakları Rehberi: Atak Haftaları Tablosu” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Altıncı Büyüme Atağında Neler Olur?
Altıncı sıçrama dönemindeki bebekler, nesneleri kategorize etmek için bazı davranışlarda bulunabilir:
- Yerden aldıkları küçük nesneleri baş parmakları ile işaret parmaklarının arasına alıp inceleyebilirler.
- Mama sandalyesinde otururken önüne konan sebzeleri ezip ya da ağızlarına sokup farklılıklarını anlamaya çalışabilirler. Böylece havucun sert, muzun ise yumuşak olduğunu ama ikisinin de yemek kategorisinde bulunduğunu keşfedebilirler.
Yetişkinler için küçük görünen bu keşifler aslında onların dış dünyayı anlamlandırmak için attıkları büyük adımlardır.
Büyüme Atağındaki Bebekler Nasıl Desteklenebilir?
Bebeklerde büyüme atağı haftaları “harika haftalar” olarak da adlandırılır. Her ne kadar bir süre huzursuz olsalar da bu haftaların sonunda yeni beceriler elde ederler. Altıncı atak haftası da bir gelişim dönemi olarak görülüp yeni keşiflerde bulunma fırsatına çevrilebilir.
Bebekleri sık sık dışarıya çıkararak onların hayvanları ve bitkileri görmesi sağlanabilir. Bu sayede farklılıkları gördükçe de cisimleri ve canlıları daha rahat kategorize edebilirler. Örneğin benekli bir kedi ve benekli bir ineğin farklı olduğunu ancak ikisinin de hayvan kategorisinde olduğunu anlayabilirler. Bunu sağlamak için bebekler çiftlik ya da tarla gibi farklı yerlere götürülebilir. Ayrıca resimli kitaplar gösterilerek değişik kategorilerdeki eşyalar da tanıtılabilir.
Bebekler bu dönemde anne babadan daha fazla ilgi görmek isteyebilirler. Bunu sadece ağlayarak değil, sevimli hareketler yaparak da ifade edebilirler. Ancak büyüme atağında, sevimlilik yapma ile ağlamaya başlama arasındaki geçiş çok hızlı olabilir. Bebeklerin yaşadıkları huzursuzluğu yatıştırmak için anne babalar, bebekleri ile daha fazla temasta bulunabilirler. Onu kucaklarına alabilir, yumuşak bir masaj yapabilir ve huzursuz olabileceği yüksek ışıklı ya da sesli ortamlarda bulundurmamaya özen gösterebilirler.